Blogi
Olemme kutsuneet eri alojen asiantuntijat kirjoittamaan ja jakamaan oman näkökulmansa Lahden ja Suomen ympäristötyöstä.
Kirjoittajat pureutuvat ilmastoteeman, luonnon monimuotoisuuden ja kiertotalouden ajankohtaisiin ilmiöihin.
Olemme kutsuneet eri alojen asiantuntijat kirjoittamaan ja jakamaan oman näkökulmansa Lahden ja Suomen ympäristötyöstä.
Kirjoittajat pureutuvat ilmastoteeman, luonnon monimuotoisuuden ja kiertotalouden ajankohtaisiin ilmiöihin.
Miten saisimme luontoa koskevan kauneuskäsityksemme muuttumaan kestävämmäksi? Alkaako golfkentän äärimmäisen siisti nurmikko näyttää ankealta, kun käsitämme, miten köyhä elinympäristö se on?
Lue lisääYmpäristö- ja muotoilukaupunkina tunnettu Lahti on jo vuosien ajan kertonut ympäristötyöstään muotoilun keinoin.
Lue lisääTutkija Noora-Helena Korpelainen kirjoittaa blogissaan estetiikan ymmärtämisestä ja siitä, mitä merkitystä sillä voisi olla ilmastonmuutoksen aikakaudella.
Lue lisääTeknologia on osa nuorten arkea, mutta se voi myös kannustaa ulkoiluun ja parantaa hyvinvointia. Tutkija Riikka Puhakka kertoo, miten pelaaminen voi viedä nuoret luontoon.
Lue lisääYmpäristökoordinaattori Jenni Rahkonen kertoo, miten jokainen voi omalla panoksellaan edistää kestävämpää tulevaisuutta ja miksi se on niin tärkeää.
Lue lisääOlemme Lahdessa käynnistäneet työn kohti luontopositiivista elämää. Onko termi sinulle uusi? Katsotaanpa vähän tarkemmin, mitä kaikkea työn aloittaminen tarkoittaa.
Lue lisääTämä vuosi on Lahdessa luonnon teemavuosi. Tuomme esiin luonnon merkitystä ja kutsumme kaikki mukaan edistämään luonnon hyvinvointia.
Lue lisääIlmastonmuutos on globaali haaste, jonka ratkaisuun meidän kaikkien on osallistuttava. Lahdessa tehtyjen remonttitoimenpiteiden tulokset ovat osoittaneet, että monien energiatehokkuutta parantavien korjaustoimenpiteiden takaisinmaksuaika voi olla kohtuullisen lyhyt.
Lue lisääUseimmiten omassa arjessa on jo potentiaalia kohti parempaa elämää sekä oman terveytensä että ympäristön kannalta. Hiilijalanjälkeä voi pienentää yllättävän vaivattomasti elämästä nauttien, mutta samalla hyvinvointiaan ja jopa terveyttään parantaen.
Lue lisääLuontokontakti on tärkeää lasten immuunipuolustuksen kehitykselle sekä kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille. Luonnonläheisellä ulkoleikkipaikkasuunnittelulla voitaisiin merkittävästi lisätä lasten luontokontakteja. Leikkipuistojen virtuaalikierroksella paljastui yllätyksiä ja helmiä.
Lue lisääEnergiaomavaraisuuden edistämiseen pätee samat toimet kuin ilmastonmuutoksen hillitsemiseen. Arjen teot vauhdittavat siirtymää irti tuontienergiasta.
Lue lisääLuonnossa liikkuminen on matalan kynnyksen päästötön ja välineetön harrastus. Lapsille luonto on kuin suuri leikkipuisto ja elinikäisen luonsuhteen perusta.
Lue lisääEnergiakriisin myötä vihreään energiaan ja kestäviin valintoihin siirtyminen nopeutuu. Kaikki arkisetkin liikkumisvalinnat ovat merkityksellisiä terveys-, hyvinvointi- kuin ympäristövaikutusten kannalta.
Lue lisääElintapamuutos alkaa pienillä askelilla. Terveydentilan säännöllinen seuranta ja mitattavat tulokset voivat motivoida elämäntapamuutokseen.
Lue lisääOlemme kaikki oman kotikaupunkimme ja asuinympäristömme asiantuntijoita. Osaamme kertoa, missä paikoissa viihdymme parhaiten ja mistä syystä. Terveellisemmän elinympäristön tavoittelu on ohjannut vahvasti myös kaupunkisuunnittelun kehittymistä.
Lue lisääLuonnon myönteiset vaikutukset lasten ja nuorten hyvinvointiin tunnistetaan yhä paremmin. Lahtelaistutkimusten perusteella luonto lisää nuorten kokemaa hyvinvointia. Luontoyhteyttä voidaan tukea esimerkiksi seikkailukasvatuksen menetelmin.
Lue lisääOmaa hyvinvointiaan on vaikea mitata, koska näemme ja koemme asiat eri tavoin. Satsaamalla omaan ja läheisten hyvinvointiin on satsaus tulevaisuuteen. Ihmissuhteet, ruokavalio, mielenterveys, harrastukset, elämykset ja liikunta ovat kokonaisuus, joka vaikuttaa vahvasti ihmisten kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.
Lue lisääRuoalla on keskeinen merkitys ihmisten ja ympäristön terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä. Hämeenmaa kannustaa asiakkaitaan monin tavoin valitsemaan ilmastoystävällisempiä tuotteita. Tavoite on, että vuoteen 2030 loppuun mennessä 65 % Hämeenmaan myymästä ruoasta on kasvipohjaista.
Lue lisääRuoan kulutus muodostaa Suomessa 20–25 prosenttia keskimääräisen kuluttajan ilmastovaikutuksesta. Voimme tuotevalinnoillamme pienentää ruokavalion ilmastovaikutusta 30–40 prosenttia niin, että samalla ruokavalion ravitsemuksellinen laatu paranee.
Lue lisääPlanetaarisen terveyden käsite tarkoittaa sitä, että ihmisen terveys ja ympäristön tila ovat riippuvaisia toisistaan. Ympäristön tilalla ja ihmisten hyvinvoinnilla on tutkitusti vahva yhteys. Lahti käynnisti kesällä 2022 kiinnostavan planetaarisen terveyden projektin.
Lue lisääLähiluonto ja metsät ovat lahtelaisille hyvin tärkeitä. Lahden kaupunki haluaa tarjota asukkaille viihtyisää ympäristöä ja mahdollisuuksia luontokokemuksiin kodin lähellä. Samalla on ymmärretty luonnon merkitys terveydelle ja erityisesti sairauksien ennaltaehkäisemisessä.
Lue lisääLahden Ympäristöpääkaupunkivuoden yhteistyökumppanit hakivat alkuvuodesta luovia ratkaisuja erilaisiin ympäristö- ja ilmastohaasteisiin. UseLess Company vastasi tähän kutsuun yhdessä yhteistyökumppaninsa Restelin kanssa. Syntyi digitaalinen palvelu, jonka avulla ravintolat voivat arvioida hiilijalanjälkeään ja pienentää sitä.
Lue lisääMaankäytön suunnittelu on pitkäjänteistä yhteistyötä. Tarvitaan yhteinen suunta, aktiivista maapolitiikkaa ja yhteistyössä käytettävää tietoa. Unelmatkin voivat toteutua. Osallistuminen maankäytön suunnitteluun on Lahdessa maailmanluokkaa. Kaupungin eri palvelualueiden yhteistyökään ei ole muualla yleistä.
Lue lisääHeinolan kaupunki haastoi ympäristöpääkaupungin innovaatiokilpailun osallistujia miettimään, miten polkupyöräilyä voidaan edistää työmatkaliikenteessä. Moprim Oy:n mobiilisovellus mahdollistaa oman liikkumisen määrän ja hiilijalanjäljen seurannan.
Lue lisääMiltä Lahden ympäristöpääkaupunkivuosi 2021 näytti lahtelaisen opiskelijan silmin? Monipuolinen vuosi avarsi katsetta kaupunkien vaikutusmahdollisuuksista ympäristö-ja ilmastokysymyksissä. Vuosi on tarjonnut uusia mahdollisuuksia sekä lahtelaisille että itse kaupungille.
Lue lisääIlmastonmuutos lisää sään ääri-ilmiöitä, kuten rankkasateita, pitkiä kuivia kausia ja talvien rikkonaisuutta. Muuttuvan ilmaston haasteet ovat erityisen merkittäviä rakennettujen alueiden sade- ja sulamisvesien eli hulevesien hallinnassa.
Lue lisääPienyrittäjän ei tarvitse pyrkiä yksin kohti kestävämpää liiketoimintaa. Päijät-Hämeessä ja Etelä-Karjalassa joukko palvelualoilla toimivia mikro- ja pienyrittäjiä kehittää osaamistaan yhdessä Feeniks – uudistu kestävästi -hankkeessa.
Lue lisääKylätalkoot on ympäristöpääkaupunki Lahden innovaatiokilpailusta ponnistanut asukasyhdistysten hanke. Hankkeessa on huomattu, että ihmisille tärkeitä ovat oman alueen lähiluonto, lähipalvelut ja kohtaamispaikat asukkaille.
Lue lisääVaikka lahtelaiset asuvat lähellä luontoa, 11 000 ihmistä altistuu liikenteen melulle päivittäin. Melu on merkittävä terveysriski, ja se tulee kalliiksi. Kaupunkisuunnittelussa pitäisi huomioida jo kansallisia raja-arvoja alhaisemmat melutasot.
Lue lisääHiilineutraalisuus edellyttää uusiutuvan energiantuotannon lisäämistä. Aurinkosähkö on vähintäänkin kartoituksen arvoinen vaihtoehto. Aurinkopaneelijärjestelmän kannattavuus riippuu monista tekijöistä.
Lue lisääPäijät-Hämeen alueella on käynnissä kaksi kansainvälistä, energiankäyttöön liittyvää EU:n aluekehitysrahaston hanketta. RESINDUSTRY ja SME Power molemmat omilla tavoillaan edistävät ympäristöystävällisempää energiankäyttöä yrityksissä.
Lue lisääLahdella on kunnianhimoinen tavoite olla hiilineutraali vuonna 2025, kymmenen vuotta ennen koko Suomea. Yhtä kovan tavoitteen on suomalaisista kaupungeista asettanut vain Joensuu. Ympäristöasiat on punottu tiiviiksi osaksi Lahden strategiaa, koska niiden toteuttaminen on kaikkia koskeva kestävyyshaaste.
Lue lisääSuomalaisten kiinnostus sijoittamiseen on kasvanut voimakkaasti viime vuosien aikana. Moni haluaa sijoittaa rahansa vastuullisesti. Vastuullisuus sijoittamisessa ei merkitse sitä, että hyvästä tuottopotentiaalista tarvitsisi luopua, vaan usein jopa päinvastoin.
Lue lisääVaisalan mittarit ovat viime toukokuusta saakka mitanneet useiden eri ilmansaasteiden pitoisuuksia Lahden keskustassa. Ilmanlaatu vaikuttaa hyvinvointiin, ja siksi siitä on tärkeää tuottaa entistä enemmän tietoa.
Lue lisääElektroniikkatuotteiden määrän kasvaa samalla, kun niiden elinkaari lyhenee. ECOtronics-hankkeessa pyritään kehittämään ympäristöystävällistä ja entistä helpommin kierrätettävää elektroniikkaa.
Lue lisääLahdessa energiajätteet kerätään joka kodista ja kerrostaloasukkaalle on tarjolla peräti seitsemän erilaista jäteastiaa. Biojätteen lajittelussa olisi parantamisen varaa, sillä sekajätteen joukkoon päätyy vuosittain lähes 45 kiloa biojätettä asukasta kohti.
Lue lisääLahden Urheilukeskuksen katettu pääkatsomo muuttuu elokuussa teatteriksi. Euroopan ympäristöpääkaupungin yhteistyökumppani Monttu Kino esittää elokuun viimeisenä viikonloppuna filmejä ainutlaatuisessa miljöössä.
Lue lisääYmpäristötietoisuus vaikuttaa jo monien suomalaisten kulutusvalintoihin. LAB-ammattikorkeakoulun vetämässä Askel -projektissa kehitetään ympäristövastuullisia palveluja asukasyhteisöille yhdessä kolmen yrityksen kanssa.
Lue lisääLahdessa voivat asukkaat hyvin osallistua ja vaikuttaa kotikaupunkinsa asioihin. Meitä kuunnellaan, pääsemme osallistumaan, voimme kertoa mielipiteitämme erilaisissa kyselyissä ja tutkimuksissa. Kaupunkilaisten osallistuminen ja vaikuttaminen on tärkeä, suunniteltu ja päätetty toimintatapa.
Lue lisääEuroopan ympäristöpääkaupunki Lahden ja Euroopan vihreimmän kaupungin Lappeenrannan tulevaisuus näyttää valoisalta. Tänä vuonna kaupunkien ympäristö- ja tiedekasvatus pääsevät esille kansainvälisestikin.
Lue lisääLahdessa on tehty hoitokalastuksia jo pitkään, ja erityisesti särkikalojen hyötykäyttö kiinnostaa suurta yleisöä. Usein kiinnostus saaliin jatkokäyttöä kohtaan on jopa suurempaa kuin kiinnostus vesistön kunnostamiseen.
Lue lisääLuonto lisää lahtelaisnuorten hyvinvointia. Tutkimuksen perusteella yläkoululaiset viettävät mielellään aikaa erilaisissa luonnonympäristöissä. Pientä osaa luonto ei kuitenkaan kiinnosta.
Lue lisääKiertotalous on taloudellinen ajattelutapa, jolla on tarkoitus päästä eroon ympäristöä tuhoavista ja materiaalia tuhlaavista käytännöistä. Se on vastavoima lineaariselle taloudelle, jota leimaavat pyrkimykset suuriin myyntimääriin ja nopeatempoiseen kulutukseen.
Lue lisääProjekti keskittyy luontolähtöistenratkaisuiden kehittämiseen hyvinvoinnin edistämiseksi. Kestävyys ja hyvinvointi ovat ympäristöpääkaupungin teemoja, joihin projektin toimenpiteillä etsitään innovatiivisia ratkaisuja.
Lue lisääKymmenen Lahden Talojen taloyhtiötä on mukana kampanjassa, jossa on tavoitteena vähentää sekajätteen määrää ja lisätä lajittelua. Roskasta raaka-aineeksi -hankkeessa jäteviestintä nostetaan uudelle tasolle.
Lue lisääLahden kaupungin CitiCAP-kokeilu kiinnosti niin kansainvälistä mediaa kuin kaupunkilaisia – tosin hiukan eri tavoilla. Projektipäällikkö Anna Huttunen oppi antamaan haastatteluita vaikka unissaan ja vastaamaan tiukkaan kritiikkiin.
Lue lisääOsuuskauppa Hämeenmaa edistää ympäristöpääkaupunkivuotena hiilineutraalia liikkumista yhdessä LähiTapiola Vellamon kanssa tukemalla turvallista pyöräpysäköintiä Lahden keskustan alueella.
Lue lisääLahden kaupunki kokoaa yhteen toimijoita, jotka pyrkivät vähentämään asumisen päästöjä. Tarvetta on, sillä kaikkiaan jopa kolmannes maailman hiilidioksidipäästöistä liittyy asumiseen ja rakentamiseen.
Lue lisääSisustussuunnittelulle tärkeitä lähtökohtia ovat käyttäjälähtöisyys ja toiminnallisuus sekä niiden yhteensovittaminen ennen ulkoista lopputulosta. Mutta onko tilasuunnittelulla mahdollista vaikuttaa hiilijalanjälkeen tai kasvihuonepäästöjen pienentämiseen?
Lue lisääYmpäristöystävällisiä pakkausratkaisuja kehitetään LAB-ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutin ja LUT-yliopiston yhteisessä KUPARI-projektissa. Ratkaisuja kehitetään yhdessä elintarvikealan yritysten kanssa ja yritykset pääsevät kokeilemaan kehitettyjä pakkauksia tuotteidensa pakkaamiseen.
Lue lisääParhaita ratkaisuja ovat sellaiset, joissa kaikki osapuolet voittavat. Uudistava viljely on sellainen. Parhaimmillaan maanviljely voi ympäristöongelmien aiheuttamisen sijaan olla ratkomassa niitä.
Lue lisääOn tärkeää tunnistaa ja jakaa hyviä käytäntöjä asukkaiden osallistumisen mahdollisuuksista kierto- ja jakamistalouden toimintoihin. Tätä työtä tehdään myös Päijät-Hämeessä.
Lue lisääElämme innovaatioita pursuavassa maailmassa ja suurimmaksi osaksi ne ovat niin automaattinen osa elämäämme, ettemme useinkaan pysähdy sen enempää niitä ihmettelemään. Innovaatiot ovat läsnä teemmepä mitä ja elämmepä miten tahansa.
Lue lisääLahden hiilineutraaliustavoite häämöttää, ja vielä on matkaa taitettavana. Vastasimme kolmeen usein kysyttyyn kysymykseen Lahden hiilineutraaliustavoitteesta.
Lue lisääYmpäristötyötä tuodaan näkyväksi Lahdessa nyt, mutta ympäristöpääkaupunkivuoden positiiviset vaikutukset kantavat parhaimmillaan pitkälle tulevaisuuteen ja laajemmalle yhteiskuntaan.
Lue lisää