Materiaalien kierrätys on tärkeää luonnonvarojen säästämiseksi - Lahti

Materiaalien kierrätys on tärkeää luonnonvarojen säästämiseksi

Meillä suomalaisilla on vielä parantamisen varaa jätemateriaalien kierrätyksessä ja kiertotaloustoimissa. Vaikka kierrätys on monelle jo arkipäivää, varsinkin muovien ja biojätteen lajittelussa on edelleen petrattavaa, kirjoittaa Jenni Rahkonen.

Mies taloyhtiön roskakatoksessa

Meistä moni on ollut siinä uskossa, että Suomi on jätteiden lajittelussa mallimaa. Totuus on kuitenkin toinen, sillä Suomi yltää kierrätyksessä EU-maiden keskitasolle rimaa hipoen. Samalla tasolla ovat muun muassa Espanja ja Latvia, kun taas kärjestä löytyvät esimerkiksi Saksa ja Itävalta.

Suomen yhdyskuntajätteen kierrätysaste onkin vaarassa jäädä alle EU:n asettaman tavoitetason. Myös muovipakkausjätteiden kierrätys on kaukana tavoitteesta. Suomen ympäristökeskuksen vuonna 2023 tekemän tutkimuksen valossa käy ilmi, että vaikka kierrätys alkaa olla suomalaisille tuttua, suuri muutos kohti kiertotaloutta on vasta alussa.

Suomen yhdyskuntajätteen kierrätysaste oli 43,7 prosenttia vuonna 2022. Tavoite on nostaa se 55 prosenttiin jo vuoteen 2025 mennessä. Eniten petrattavaa meillä on biojätteen ja muovin lajittelussa. Näitä jätelajeja päätyy kotitalouksissa edelleen eniten sekajätteen joukkoon. Muovipakkauksista vasta alle kolmasosa ja biojätteestä alle puolet päätyvät kiertoon.

Tarvetta on myös jätteen määrän vähentämiselle. Tämä tarkoittaa tietoista kuluttamista ja uudelleenkäyttöä.

Mitä hyötyä lajittelemisesta ja kierrättämisestä on?

Materiaalien kierrättäminen vähentää neitseellisten raaka-aineiden tarvetta ja vaatii yleensä vähemmän energiaa kuin uusien valmistaminen. Saamme siis samanlaisia tuotteita ja palveluita, mutta säästämme kierrättämällä luonnonvaroja, rahaa ja energiaa. Samanaikaisesti vähennämme päästöjä ja ilmastonmuutoksen vaikutuksia sekä ylläpidämme terveempää ympäristöä.

 

Lajittele vähintään biojäte ja muovit. Muovipakkauksista vasta alle kolmasosa ja biojätteestä alle puolet päätyvät kiertoon.

Esimerkkejä, miten materiaalit kiertävät ja miksi jokaisen kannattaa lajitella:

Muovi

Muovia kierrättämällä vähennämme tarvetta neitseellisen muovin valmistamiseen. Näin säästämme energiaa ja raaka-aineita kuten öljyä, jota tarvitaan muovin valmistukseen. Lisäksi kierrättäminen vähentää muovijätteen määrää ympäristössä ja auttaa ehkäisemään merissä ja vesistöissä olevien muovijätteiden aiheuttamia haitallisia vaikutuksia eläimille ja elinympäristöille.

Muovipullot

Panttijärjestelmän myötä muovipullojen kierrätysaste onkin Suomessa korkea, 90 prosenttia.

Muut muovipakkaukset

Lajitelluista muovipakkauksista saadaan kierrätettyjä raaka-aineita uusiin muovituotteisiin, kuten kulutustavaroihin (tiskiharjat, kukkaruukut), huonekaluihin, rakentamiseen ja roskapusseihin.

Biojäte

Jos me kaikki suomalaiset lajittelisimme biojätteemme, olisimme vähemmän riippuvaisia muiden tuottamasta sähköstä, lämmöstä ja polttoaineesta. Kun biojätteen lajittelee erikseen, sitä voidaan hyödyntää biokaasun ja kompostimullan tuottamisessa. Biokaasua voidaan käyttää lämmitykseen, sähköntuotantoon ja liikenteeseen.

Paperi

Kierrättämällä paperia säästämme metsiä, sillä kierrätetystä paperista voidaan valmistaa uutta ilman tarvetta kaataa lisää puita. Tämä edistää metsien monimuotoisuutta ja ehkäisee metsäkadon kaltaisia haitallisia ympäristövaikutuksia.

Kartonki

Kartonkipakkaus voi kiertää jopa seitsemän kertaa ja säästää neitseellisen kuidun valmistamiseen tarvittavaa puuta. Kierrätyskuidusta valmistetaan esimerkiksi uusia kartonkipakkauksia, hylsykartonkia ja erikoispapereita.

Elektroniikkajäte

Elektroniikkajätettä kierrättämällä hyödynnämme uudelleen arvokkaita metalleja ja muita sähkölaitteiden materiaaleja, mikä vähentää tarvetta louhia uusia raaka-aineita.

Tekstiilit

Hyväkuntoiset ja uudelleenkäyttöön sellaisenaan kelpaavat tekstiilit kannattaa myydä tai lahjoittaa hyväntekeväisyyteen tai kierrätyskeskukseen. Poistotekstiilien keräykseen kelpaavat kotitalouksien käyttökelvottomat vaatteet ja kodintekstiilit. Kierrätettyjä tekstiilikuituja voidaan käyttää erilaisten tuotteiden valmistuksessa, kuten vaatteissa, asusteissa, akustiikkaelementeissä, kodintekstiileissä ja matoissa.

Lähteet:

Yhdyskuntajätteiden energiahyödyntäminen väheni vuonna 2022 | Tilastokeskus (stat.fi)

Kiertotalousbarometrit 2023: Kiertotalous on tuttua, mutta muutos vasta alussa | Kiertotalous-Suomi (kiertotaloussuomi.fi)

Jenni Rahkonen
Jenni Rahkonen
Kirjoittaja työskentelee Lahden kaupungilla ympäristökoordinaattorina kiertotalouden ja kestävän kehityksen teemojen parissa.