Lahdessa on asukkailla hyvät mahdollisuudet osallistua ja vaikuttaa - Lahti

Lahdessa on asukkailla hyvät mahdollisuudet osallistua ja vaikuttaa

Lahdessa voivat asukkaat hyvin osallistua ja vaikuttaa kotikaupunkinsa asioihin. Meitä kuunnellaan, pääsemme osallistumaan, voimme kertoa mielipiteitämme erilaisissa kyselyissä ja tutkimuksissa. Olen huomannut, että kaupunkilaisten osallistuminen ja vaikuttaminen on tärkeä, suunniteltu ja päätetty toimintatapa Lahdessa.

KaupunkisuunnittelupeliSuomen kunnat ovat erilaisia

Muutin Lahteen noin kolme vuotta sitten. Jäin eläkkeelle vuoden 2020 alussa. Kaupunkiin olen ehtinyt kunnolla tutustua vasta viime vuodesta alkaen. Tätäkin on haitannut koronapandemia.

Työssä ollessani matkustin paljon ympäri Suomea ja minulla oli mahdollisuus keskustella kuntapäättäjien ja kuntalaisten kanssa. Omaksuin mielessäni tavan arvoida kuntia – erityisesti kiinnitin huomiota kunnissa vallitsevaan yhteisöllisyyteen, kehittämishalukkuuteen ja asukkaiden ylpeyteen omasta kunnasta.

Malskin alueen liikennejärjestelyt: Elsa, Justiina ja Riitta

Palataan Lahteen … Saimme Malskin alueen asukkaiden edustajina kutsun Lahden kaupungilta osallistua alueen liikennejärjestelyjä koskevaan asukastilaisuuteen. Korona-aika vaati erityisjärjestelyjä ja siitä saimme jo tiedotteessa tarkat ohjeet. Meidän toivottiin taloyhtiöiden edustajina keräävän omien talojemme asukkaiden kannat ja tuovan niistä koosteen tilaisuuteen. Lokakuun syksyisenä ja sateisena iltana kokoonnuimme Matsoninaukion yhden talon katoksen alle. Itselleni tällainen tilaisuus oli täysin uusi kokemus, mitään tällaista en ollut aiemmin kokenut. Kolme Lahden kaupungin edustajaa: Elsa, Justiina ja Riitta – saapuivat paikalle. Meitä asukasedustajia oli paikalla 20-30 henkilöä. Itse ajattelin, että mitähän tästä seuraa, mielestäni mahdollisuus epäonnistuvaan keskusteluun oli selvästi olemassa.

Kaupungin edustajat käyttivät hyvät puheenvuorot ja niihin liittyi uskottavat perustelut, siitä miksi tällainen tilaisuus on järjestetty. Muutamat asukaspuheenvuorot esitettiin ja sitten jakaannuttiin kolmeen ryhmään, jotta mahdollisimman kattavasti asukkaiden kannat tulevat esiin.

Ryhmävaiheen jälkeen käsittelimme vielä kunkin ryhmän tärkeimmät pointit ja kuulimme, miten kaupungin puolelta otetaan kantamme huomioon ja miten alueen jatkokehittely tulee tapahtumaan.

Tilaisuus oli mielestäni todella onnistunut. Kuvittelemani keskustelun epäonnistumisen uhka ei toteutunut vähimmässäkään määrin. Keskustelu oli tasavertaista vuorovaikutusta, jossa arvostettiin kaikkien osallistujien kokemuksia. Kaupungin edustajat onnistuivat todella hyvin, heitä voitiin arvostaa ja he selvästi arvostivat meitä asukkaita ja meidän mielipiteitämme.

Lahti on huippua

Toinen Lahti kokemus … Itselleni on tärkeää, että kestävän kehityksen välttämättömyys tiedostetaan ja ympäristön hyväksi tehdään työtä. Olin iloinen, kun huomasin Lahden olevan tässä mielessä todella Suomen huippua. Tätä vielä vahvisti Lahden valinta Euroopan ympäristöpääkaupungiksi. Kun hankkeeseen haettiin asukaslähettiläitä, innostuin hakemaan ja onnistuin pääsemään – tästä avautui toinen ulottuvuus Lahden kaupungin halukkuuteen ottaa asukkaat huomioon. Tästä oma kokemukseni on varsin vahva – asukkaat otetaan oikeasti huomioon, me voimme vaikuttaa ja myös toimia kotikaupunkimme hyväksi.

Kokemani perusteella lähdin tarkastelemaan Lahden kaupungin suunnitelmia ja päätöksiä. Tutustuin asukkaiden osallisuuteen ja vaikuttamiseen liittyviin kaupungin asiakirjoihin. Huomasin, että hyvän toiminnan perusteina ovat kaupungin suunnitelmat ja päätökset, jotka eivät ole vain paperinmakuista sanahelinää, vaan asukkaiden osallisuus toteutuu hyvin myös käytännössä ja useilla eri tavoilla.

Toivon, että me lahtelaiset otamme tämän mahdollisuuden myönteisyydellä vastaan ja osallistumme asukkaina toimintaan kotikaupunkimme parhaaksi. En tiedä toista kuntaa, joka ottaa asukkaansa näin hyvin huomioon. Lahti on huippua tässäkin mielessä.

 

Isto Kujala
Isto Kujala
Isto Kujala on lahtelainen järjestöneuvos ja ympäristöpääkaupungin asukaslähettiläs. Kujala on aiemmin toiminut Suomen Sopimuspalokuntien Liiton toiminnanjohtajana (2007-2019) ja sitä ennen puolustusvoimien palveluksessa (1975-2006).