Hyvän mielen Monttu Kino ilahduttaa lahtelaisia syyskuussa - Lahti

Hyvän mielen Monttu Kino ilahduttaa lahtelaisia syyskuussa

Lahden Urheilukeskuksen katettu pääkatsomo muuttuu syyskuussa teatteriksi. Euroopan ympäristöpääkaupungin yhteistyökumppani Monttu Kino esittää syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna filmejä ainutlaatuisessa miljöössä.

Lahden UrheilukeskusLauantaille 4. syyskuuta suunnitellaan iltaesitystä ja sunnuntaille koko perheen elokuvaa. Tapahtumaan on vapaa pääsy, tosin ainoastaan lipulla. Lippuvarausta suunnitellaan parhaillaan. Maksimissaan porttien sisään otetaan 500 katsojaa.

Monttu Kinon historia juontuu lähes kahdenkymmenen vuoden taakse. Silloin taiteellinen tuottaja Vesa Ruotonen esitti stadionilla Edwin Laineen Tuntemattoman ja Pink Floydin The Wall -kulttielokuvan. Sotilaskotisisarten kenttätarjoilu loi lisätunnelmaa. Episodi kertoi: ei olla elokuvissa, ollaan elokuvatapahtumassa. Kuin rock-festivaali. Ollaan, seurustellaan, fiilistellään. Vastaanotto oli riemastuttava. Tehtiin päätös jatkaa joka vuosi. Valitettavasti taulu reikiintyi seuraavana talvena kuin haulikolla ammutuksi. Elokuvia ei voinut enää näyttää.

Monttu Kinon uusi aika

Uusi aika koitti muutaman asian kohdatessa. Laaja 80 m2 videonäyttö ja riittävä äänentoisto loivat uuden alun. Samaan aikaan keskustelu stadionin monikäytöstä kiihtyi. Euroopan ympäristöpääkaupungin ja festivaalin arvopohja yhdisti. Avainsanoja ovat yhteisöllisyys, jatkuvuus, monistettavuus ja resurssien ympäristöystävällinen käyttö. Monttu Kino on walk-in-movie. Se eroaa täysin konseptista drive-in-movie. Kaupungin keskustan välittömään läheisyyteen tullaan kevyen ja julkisen liikenteen turvin. Ei rakenneta ja pureta mitään väliaikaista. Katsomot, kulkureitit, esteettömyys, invapaikat, saniteetit, ensiavut, myyntipisteet ja niin edelleen ovat olemassa.

Hyvä mieli

Tapahtuma tuottaa lahtelaisille hyvää mieltä. Elokuvat ovat vielä valinnassa, mutta ne ovat ehdottomasti ”onnellinen loppu” -elokuvia draamaa unohtamatta. Jatkossa voidaan näyttää myös konserttitaltiointeja, musikaaleja ja miksei vaikka tv-sarjoja. Lähinnä on kyse siitä, mihin Monttu Kino saa oikeudet.

Hyvää mieltä tuottaa lasten- ja nuorten liikunnan tukeminen. Myynti- ja mainospaikkojen tulot sekä vapaaehtoisten työpanos tilittyvät Lahden Kalevan monipuoliseen harrasteliikuntaan.

Hyvää mieltä tuottavat yhteistyökumppanit Kaarisilta, Kino Iiris ja Tarinatalo. Joukkoon ovat liittymässä Lahden seurakunnat ja Lahden videokuvaajat. Kaarisillan orkesteri esiintyy näytösten yhteydessä. Lahden videokuvaajilta voidaan odottaa lyhytfilmejä ennen varsinaista näytöstä.

Hyvää mieltä ja odotusta tuottaa varmuus ainakin kahden vuoden jaksosta. Ympäristöpääkaupungin myöntämän projektituen ansiosta rahoitus on turvattu tälle ja ensi vuodelle. Elokuun viimeinen viikonloppu vakiintukoon vuosiksi lahtelaisten ilona.

 

 

Vesa Ruotonen
Vesa Ruotonen
Vesa Ruotonen on Monttu Kinon taiteellinen johtaja. Vesalla on pitkä kokemus kulttuurin ja urheilukulttuurin kansainvälisten ja kotimaisten tapahtumien johtotehtävissä.