Mikä on Euroopan ympäristö­pääkaupunki?

Faktat

Mikä on Euroopan ympäristö­pääkaupunki?

Euroopan ympäristö­pääkaupunki (European Green Capital Award, EGCA) on Euroopan komission järjestämä kilpailu. Nimitys jaetaan vuosittain yhdelle kaupungille, joka on ympäristö­toiminnan edelläkävijä, toimii esimerkkinä muille kaupungeille sekä kehittää innovatiivisia ratkaisuja ympäristö­haasteisiin. Lahtea ennen tunnustuksen on saanut 11 eurooppalaista kaupunkia.

Euroopan ympäristö­pääkaupungit

2010 Tukholma 2015 Bristol 2020 Lissabon
2011 Hampuri 2016 Ljubljana 2021 Lahti
2012 Vitoria-Gasteiz 2017 Essen 2022 Grenoble
2013 Nantes 2018 Nijmegen
2014 Kööpenhamina 2019 Oslo

Lahden ympäristö­­pääkaupunki­vuoden tavoitteet ovat

  • Sujuva ja hyvinvointia lisäävä arki
  • Parhaat ympäristö­ratkaisut kestäviin kaupunkeihin
  • Ympäristö­pääkaupungin kansainvälisen näkyvyyden vahvistaminen

Vuoden ohjelma ja tapahtumat rakentuvat neljän teeman – hiilineutraalin elämän, kiertotalouden, osallisuuden sekä luonnon ja veden – ympärille. Tällä sivulla esiteltyihin teemoihin ja ympäristöratkaisuihimme voi tutustua tarkemmin ympäristö­pääkaupunki­vuoden hakemuksessa.

Mitä jos teillä tehtäisiin kuten Lahdessa?

Lahdella on yhteinen visio rohkeasta ympäristökaupungista ja tavoitteenamme on:

  • Olla hiilineutraali kaupunki vuonna 2025
  • Leikata kasvihuonepäästöjä 80 % vuoden 1990 tasosta 2025 mennessä.
  • Tulla jätteettömäksi kiertotalouskaupungiksi 2050 mennessä.
  • Suojella luontoa ja arvokkaita pinta- ja pohjavesialueita.
  • Kannustaa kestävään liikkumismuotoihin: kävelyyn, pyöräilyyn, joukkoliikenteeseen tai vaikka hiihtoon.

Hiilineutraali Lahti

Suomi on hiilineutraali 2035, Lahti kymmenen vuotta aikaisemmin

Kunnianhimoisena tavoitteenamme on olla hiilineutraali kaupunki jo vuonna 2025. Tämän eteen teemme konkreettisia tekoja päivittäin – yhdessä asukkaiden, yritysten ja koko kaupunkikonsernin kanssa. Olemme jo leikanneet kasvihuonekaasupäästöjämme 70 % vuoden 1990 tasosta.

Lahti on ympäristökaupunki, jonka tekemien panostusten vuoksi asukkaidemme on helppo elää hiilineutraalia elämää. Mahdollistamme asukkaiden henkilökohtaisen liikkumisen päästökaupan ensimmäisenä maailmassa ja helpotamme ympäristöystävällisempää liikkumista.

1,5 asteen elämäntyylin mahdollistaa myös ympäristöystävällinen energia: luovuimme kivihiilen käytöstä keväällä 2019. Lahti lämpiää nyt kierrätyspolttoaineella ja paikallisella, sertifioidulla puulla. Myös kestävän ruoan uusia malleja ja vähähiilistä rakentamista kehitetään aktiivisesti alueellamme.

Ekotekoja kiekkokaukalossa: Lahdessa pelataan tulevaisuudessa ympäristöystävällisintä lätkää. Lahden Pelicansin tavoitteena on olla maailman ensimmäinen hiilineutraali jääkiekkojoukkue.

Katso video
Kaupunkisuunnittelutyöpaja

Osallisuus

Ympäristöpääkaupunki tehdään yhdessä

Lahden asukkailla on tärkeä rooli ympäristöpääkaupunkivuoden tekemisessä. Kehitämme sujuvaa arkea edistäviä ja ympäristöystävällisiä ratkaisuja, joiden avulla kaikki voivat olla mukana ympäristötyössä. Lisäämme asukkaiden mahdollisuutta osallistua päätöksentekoon ja ideointiin uudenlaisilla osallistavilla projekteilla.

Olemme kehittäneet ainutlaatuisen lähestymistavan liikenteen ja maankäytön suunnitteluun. Lahden osallistava prosessi yhdistää kaupungin yleiskaavan, kestävän kaupunkiliikkumisen (SUMP) ohjelman sekä ympäristö- ja palveluohjelmat.

Kutsumme lahtelaiset ideoimaan yhteistä ympäristöpääkaupunkivuotta 2021. Ensimmäiset asukasprojektit ja -tapahtumat ovat jo ilahduttaneet lahtelaisia. Avaamme rullaavaan projektirahoitushaun yhteisöille, yrityksille ja tutkimuslaitoksille. Ympäristöpääkaupunkilähettiläänä taas pääset kertomaan Lahden tarinaa omissa verkostoissasi.

Yhdessä tehty: Lahdessa kestävämmän kaupungin tekemiseen osallistuvat kaikki. Lahti Block Partyssa lahtelaiset rakensivat vihreämpää kaupunkia istuttamalla kukkia ja yrttejä.

Katso video
Pilleri jäteasema

Kiertotalous

Lahdessa jäte on raaka-aine

Lahti on kiertotalouden edelläkävijä. Tällä hetkellä hyödynnämme kotitalouksissa syntyvästä jätteestä yli 99 prosenttia: kolmasosasta valmistetaan uusiomateriaaleja ja kaksi kolmasosaa käytetään energiantuotantoon. Vuonna 2017 otimme käyttöön Suomen ensimmäisen seudullisen kiertotalouden tiekartan.

Kiertotalousosaamisemme luo kasvuhakuista liiketoimintaa. Ympäristöpääkaupunkina kehitämme uusia, monistettavia malleja kiertotalouden mukaisten tuotteiden valmistamiseen sekä kestävään kuluttamiseen. Tavoitteena on kasvattaa materiaalikierrätysastetta ja vähentää ympäristökuormitusta.

Ympäristötavoitteet ja liiketoiminta kohtaavat Kujalan jätekeskuksen yritysekosysteemissä, joka on ainutlaatuinen esimerkki kiertotaloudesta. Yritykset hyötyvät keskinäisestä yhteistyöstä – toistensa sivuvirtatuotteista, tiedosta ja osaamisesta.

Kuluta järkevästi – kierrätä tehokkaasti: Lahden seudulla on tehty pitkään töitä jätehuollon kehittämiseksi. Kiertotalous näkyy lahtelaisten arjessa innokkaana lajittelemisena.

Katso video
Hoitokalastus Vesijärvellä

Luonto ja vesi

Kaikki alkoi vedestä

Lahden matka ympäristökaupungiksi alkoi Vesijärven kunnostuksesta jo 1970-luvulla. Pahasti saastuneen järven puhdistus loi pohjan lahtelaiselle ympäristöosaamiselle ja tutkimukselle. Vesijärven kunnostus on toiminut esimerkkinä muille: hoitomalliamme on hyödynnetty jo yli tuhannen suomalaisen vesistön kunnostuksessa.

Lahden ainutlaatuinen luonto tarjoaa monipuolisia retkeilymahdollisuuksia 24 luonnonsuojelualueella. Olemme suomalaisista kaupungeista ainoa, joka on rakentunut kansainvälisesti merkittävän pohjavesialueen päälle. Salpausselän harjujen luonnollisesti puhtaaksi suodattama, maailman paras hanavesi on päivittäistä arjen luksusta lahtelaisille.

Salpausselällä voi ulkoilla jääkauden muovaamissa maisemissa ympäri vuoden. Osana Salpausselkä Geopark -hanketta luontotuntemusta pyritään siirtämään eteenpäin seuraaville sukupolville. Ympäristökasvatus onkin tärkeässä asemassa kaikissa Lahden kaupungin kouluissa ja päiväkodeissa.

Luonto lähellä: Lahden luonnossa voi kokea niin järvimaisemat, harjujen huiput, suot kuin luonnontilaiset metsätkin. Kaupunkiluonnon monimuotoisuudesta pääsee nauttimaan myös lähellä keskustaa.

Katso video
"

CITICAP PÄHKINÄN­KUORESSA

CitiCAP on sovellus, jonka avulla voit seurata omia liikkumisen päästöjäsi ja saada tietoa liikkumisen ympäristö­vaikutuksista. Voit ladata sovelluksen Google Play -kaupasta tai AppStoresta. Sovelluksen käyttö on helppoa, se tunnistaa automaattisesti liikkumismuodon.

CitiCAP-sovellus on tarkoitettu kaikille lahtelaisille. Sovellus määrittää jokaiselle osallistujalle viikoittaisen päästöbudjetin, johon käyttäjän elämäntilanne vaikuttaa. Oman päästöbudjetin alittamalla tienaa virtuaalirahaa, jota voi käyttää sovelluksen kautta erilaisiin palveluihin.

Tutustu tarkemmin sovellukseen
CitiCAP-sovellus yrityksille – lue lisää