Heinola liikkuu – kaupunki haastaa asukkaita käyttämään omia hevosvoimiaan - Lahti

Heinola liikkuu – kaupunki haastaa asukkaita käyttämään omia hevosvoimiaan

Heinolan kaupunki haastoi Lahti – Euroopan Ympäristöpääkaupunki 2021 -innovaatiokilpailun osallistujia miettimään, miten polkupyöräilyä voidaan edistää kaupungin työmatkaliikenteessä. Kilpailun voitti Moprim Oy, jonka kehittämä mobiilisovellus mahdollistaa oman liikkumisen määrän ja hiilijalanjäljen seurannan.

Moprimin kehittämän sovelluksen tarkoitus on tukea Heinolan asukkaita lisäämään paitsi työmatkapyöräilyä myös yleisesti herättää ihmisiä miettimään oman liikkumisensa määrää ja hiilijalanjälkeä. Hankkeen avulla kaupunki saa myös tietoa siitä, miten paljon erilaisia liikkumisvälineitä ja reittejä käytetään. Käyttäjien paikkatiedot ovat anonyymeja. Matkaketjutiedosta toivotaan olevan apua myös kaupunkisuunnittelussa.

Kaupunkilaiset ovat voineet liittyä Heinola Liikkuu -yhteisöön, jossa pääsee seuraamaan, kuinka kerätyt kilometrit sijoittuvat suhteessa muihin heinolalaisiin. Samalla käyttäjä saa tietoa omasta liikkumisestaan. Porukka onkin liikkunut aktiivisesti: yhteisön kärjessä olevat ovat liikkuneet kävellen, juosten tai pyöräillen lähes 30 tuntia viimeisten kahden viikon aikana. Myös hiihto tullaan laskemaan mukaan, kunhan talviliikuntakelit alkavat. Hyvän mielen ja kunnonkohotuksen lisäksi osallistujat ovat säästäneet hiilidioksidipäästöissä melkoisen määrän, kuukaudessa lähes 20 kg henkilöä kohden.

Heinolan kaupunki on luvannut arpoa sähköpyörän kaikkien niiden osallistujien kesken, jotka ovat kerryttäneet yli 100 liikuntakilometriä vuoden 2022 elokuun loppuun mennessä.

Moprim Move Together -sovellus

Heinola Liikkuu -yhteisö perustuu Moprimin kehittämään Move Together – Liikutaan Yhdessä -sovellukseen. Mobiilisovellus mittaa käyttäjänsä kaiken liikkumisen eri liikkumismuodoilla ja se visualisoi kuljetut matkat sekä eri liikkumismuodot, sekä käytetyn ajan ja hiilijalanjäljen eri tavoilla.

Eri liikkumismuodot automaattisesti tunnistava sovellus mittaa niin pyöräiltyjä, juostuja kuin käveltyjä kilometrejäsi. Lisäksi kännykkäsovellus laatii jokaiselle käyttäjälleen oman henkilökohtaisen liikkumisprofiilin ja liikkumisen hiilijalanjäljen. Sovellus on kaikkien kuluttajien ladattavissa veloituksetta sovelluskaupoista. Lisätietoja Move Together – Liikutaan Yhdessä -sovelluksesta löytyy osoitteesta www.moprim.com/movetogether.

Petri Martikainen
Petri Martikainen on Moprimin perustajia ja hallituksen puheenjohtaja. Hän on aktiivisen ja kestävän liikkumisen puolestapuhuja ja uskoo liikkumistiedon toimivan perustana älykaupunkien kehittämisessä.