Säästä energiaa ja euroja liikkumalla vähäpäästöisesti - Lahti

Säästä energiaa ja euroja liikkumalla vähäpäästöisesti

Pienikin työ- tai asiointimatka kävellen, pyöräillen tai joukkoliikenteellä riittää niin terveys-, hyvinvointi- kuin ympäristövaikutuksiin ja samalla säästät.

Mies pyöräilee tunnellissa, vastaan kävelee nainen matkalla toiseen suuntaan Liikut kestävämmin eli käytät arkimatkoihin kävelyä ja pyöräilyä tai muuta kestävää liikkumismuotoa. Jo 30 minuutin kävely tai pyöräily täyttää liikkumiselle asetetun päivittäisen terveyssuosituksen. Pienillä muutoksella teet säästöjä, nostat työssä jaksamista ja parannat työstä palautumista. Kaikki hyötyvät kestävästä työmatka- ja asiointiliikkumisesta.

Kestävä, taloudellinen ja viisas liikkuminen on

– kävellen ja pyöräillen kuljettuja matkoja aina kun mahdollista

– joukkoliikenteen käyttöä pidemmillä työ- ja työasiamatkoilla

– sähkö- ja kaasuautojen valintaa silloin, kun autoilu on välttämätöntä

– monipuolisia liikkumistapoja, jotka edistävä hyvinvointia ja ilmastoystävällisiä valintoja

Tärkeää on pienten muutosten suuri vaikutus; pyöräile tai kävele vaikka yhtenä päivänä enemmän viikossa. Liikkumalla kestävämmin saat myös taloudellista hyötyä: voit saada lisää aikaa ja rahaa sinulle tärkeisiin asioihin sekä tehdä ympäristön lisäksi hyvää omalle terveydellesi.

Kestävän liikkumisen edistäminen on kannattavaa: autoilun väheneminen säästää katutilaa ja vähentää ruuhkia sekä renkaista lähtevää mikromuovia vesistöissä. Liikkuminen ylläpitää hyvää kuntoa ja terveyttä, mikä edistää elämänlaatua ja pienentää terveydenhoidon kustannuksia. Joukkoliikennettä käyttävä ottaa keskimääräisesti 2000 askelta enemmän päivässä kuin yksityisautoilija.

Työntekijöille viisas liikkuminen tuo iloa ja hyvinvointia:

– työ- ja asiointimatkat ovat sujuvia

– säästät euroja ja matka-aikaa

– kävely, pyöräily ja joukkoliikenne vähentää hiilijalanjälkeä ja ovat ympäristöystävällisiä

– asiointi- ja työmatkat ylläpitävät terveyttä

– työmatkat pyörällä tai kävellen edistävät työstä palautumista työpäivän aikana ja työmatkoilla

– pyöräily kehittää kestävyyskuntoa, alaraajojen lihasvoimaa ja liikkuvuutta sekä tasapainoa

– liikkumalla saat myös psyykkiset hyödyt: mieliala kohenee ja keskittymiskyky paranee

– ja jos koko matka on liian pitkä poljettavaksi, pyörän voi jättää liityntäpysäköintiin ja jatkaa loput matkaa joukkoliikenteellä.

Energiakriisin myötä vihreään energiaan siirtyminen nopeutuu. Kaikki omat arkisetkin liikkumisvalinnat ovat merkityksellisiä, jos ne ovat viisaan liikkumisen muotoja. Tavoitteena on, että yhä useampi valitsisi kulkutavaksi muun kuin omalla autolla yksin ajamisen.

Kirjoittaja Riitta-Maija Hämäläinen
Riitta-Maija Hämäläinen
Riitta-Maija Hämäläinen, FT, MPH, LiTM toimii kestävän kehityksen päällikkönä Päijät-Sote:ssa Lahdessa. Vapaa-ajallaan hän pyöräilee, kävelee ja edistää kestävää kehitystä kasvissyöjänä, puutarhurina ja metsän aarteiden keräilijänä.