Vuosi täynnä mahdollisuuksia - Lahti

Vuosi täynnä mahdollisuuksia

Miltä Lahden ympäristöpääkaupunkivuosi 2021 näytti lahtelaisen opiskelijan silmin? Monipuolinen vuosi avarsi katsetta kaupunkien vaikutusmahdollisuuksista ympäristö- ja ilmastokysymyksissä.

Vapaa-aika asukaslähettiläänä

Kun aikanaan kuulin, että Lahden kaupunki hakee ympäristöpääkaupunkilähettiläitä, tiesin heti, että haluan hakea mukaan tähän porukkaan. Näin kävi, ja hetken päästä olinkin jo mukana ensimmäisessä lähettilästapaamisessa syksyllä 2020. Tästä alkoi minun matkani kohti ympäristöpääkaupunkivuotta.

Asukaslähettiläänä olen päässyt tutustumaan uusiin ihmisiin sekä kuulemaan muiden asukkaiden ajatuksia Lahdesta ja ympäristöpääkaupunkivuodesta. Itse olen esimerkiksi jakanut tietoa Lahden tekemästä ympäristötyöstä sekä vuoden sisällöistä omissa verkostoissani, kuten sosiaalisen median kanavissa. Samalla on ollut hienoa osallistua tapahtumiin ja seurata, mitä muut lähettiläät ovat tehneet tämän vuoden aikana.

Toki koronapandemialla oli vaikutusta minunkin suunnitelmiini. Aktiivisen opiskelijan arki on välillä hektistä ja toisinaan tulee hetkiä, kun väsymys iskee eivätkä hommat enää edisty mihinkään. Silloin on hyvä hetki lähteä rentoutumaan Lahden seudun luontoon – Salpausselkä Geoparkin veden muovaamiin maisemiin. Ympäristöpääkaupunki tarjoaa mielestäni hyvät ja monipuoliset mahdollisuudet retkeilijälle ja valokuvausharrastajalle Linnaistensuon pitkoksilta Pesäkallion hämäriin kuusikoihin. Kotiovelta on lyhyt matka luontoon.

Harjoittelu Kestävä Lahti -säätiössä

Asukaslähettiläänä toimimisen lisäksi ympäristöpääkaupunkivuosi tarjosi minulle mahdollisuuden suorittaa korkeakouluopintoihini kuuluvan harjoittelujakson Kestävä Lahti -säätiöllä viime kesänä. Harjoittelun kautta pääsin tutustumaan aivan uudella tavalla sekä Lahden kaupunkiin että ympäristöpääkaupunkivuoden laajoihin sisältöihin.

Pääsin muun muassa mukaan suunnittelemaan ja tekemään Lahti Sustainability Map-karttaa sekä European Dialogue for Sustainable Cities -dialogisarjaa. Lahti Sustainability Map kokoaa yhteen samalle kartalle kestävään elämäntapaan, luontoon, kulttuuriin ja ympäristöpääkaupunkiin liittyviä paikallisia toimijoita. European Dialogue for Sustainable Cities on dialogisarja, jossa keskustellaan ilmastoon ja ympäristöön liittyvistä teemoista alan asiantuntijoiden sekä aiempien Euroopan ympäristöpääkaupunkien kanssa. Mikäli Lahti ja ympäristöasiat kiinnostavat, näihin kannattaa ehdottomasti tutustua!

Valokuvasin kesän aikana muutamia tapahtumia ja projekteja. Yksi kiinnostava valokuvauskeikka oli Vesijärvellä, jossa pääsin kuvaamaan hoitokalastusta. Vesijärvellä on ollut merkittävä rooli Lahden matkassa Euroopan ympäristöpääkaupungiksi. Vuosikymmenien ajan tehty pitkäjänteinen työ on tuottanut tulosta – ja arvokas työ jatkuu edelleen. Lisäksi sain viettää hieman aikaa torin Luontopisteellä ja näin tutustua Salpausselkä Geopark -hankkeeseen. Päijät-Hämeessä sijaitsee arvokas geologisten kohteiden muodostama kokonaisuus sekä merkittäviä pohjavesimuodostumia. Aluetta haetaan nyt UNESCO Global Geopark -kohteeksi. Tämä tuo uusia mahdollisuuksia alueen asukkaille.

Ilmastonmuutos ratkaistaan kaupungeissa

Tämä vuosi ja sen tarjoama näköalapaikka on laajentanut käsitystäni kaupunkien tekemästä ilmasto- ja ympäristötyöstä sekä sen suuresta merkityksestä. Ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuus ovat erittäin ajankohtaisia teemoja, jotka nousevat jatkuvasti esille mediassa. IPCC:n tuorein ilmastoraportti, Glasgow’n ilmastohuippukokous COP26 sekä eri puolilla maailmaa koetut maastopalot ja tulvat ovat vain muutama esimerkki aiheista, jotka ovat nousseet otsikoihin tänä vuonna. Samaan aikaan Lahti on halunnut herättää keskustelua laajasti eri kestävän kehityksen teemoista ja ratkaisuista, sekä tuonut esille kaupunginkunnianhimoiset ilmastotavoitteet ja muuta sen tekemää työtä ympäristön hyväksi. Esimerkiksi I.C.E.-teos Helsingin Kansalaistorilla elokuussa toi esille kaupungin ilmastohätätilaviestin ja muistutti tekojen kiireellisyydestä.

Tämä vuosi on tarjonnut uusia mahdollisuuksia sekä lahtelaisille siirtyä kohti kestävämpää elämäntapaa että itse kaupungille muuttaa ihmisten käsitystä Lahdesta. Nykyään Lahti kuuluu ympäristöasioissa edelläkävijöiden joukkoon, ja siksi on hienoa jäädä seuraamaan, miten oma kotikaupunki kehittyy tästä eteenpäin. Toivon, että myös tulevaisuudessa ilmasto-ja ympäristötyöllä on vahva merkitys kaupungin kehityksessä.

Antti Paavola
Antti Paavola on lahtelainen kestävän kehityksen opiskelija sekä ympäristöpääkaupungin asukaslähettiläs, joka rakastaa luonnossa liikkumista ja valokuvaamista.