Innovoi maailma uusiksi - Lahti

Innovoi maailma uusiksi

Herään aamulla puhelimeni piipittävään herätysääneen. Napsautan valon päälle ja venyttelen hetken lämpimän peiton alla. Vaellan väsyneenä kerrostaloasuntoni poikki kohti kylpyhuonetta. Puolivälissä matkaa rutiininomaisesti painan kaiuttimen virtanappulaa ja musiikkisovelluksesta playta. Kylpyhuoneessa surruttelen sähköhammasharjalla suuhygieniani kuntoon ja kampaan selviksi hiusteni takut. Huomioin eilen olkalihakseeni pistetyn influenssarokotuksen synnyttäneen jomotuksen vasemmassa kädessäni. Jauhan kahvipavut, rakentelen aamupalaleivät ja avaan läppärin kannen.

Innovaatiokuvitus
Elämme innovaatioita pursuavassa maailmassa ja suurimmaksi osaksi ne ovat niin automaattinen osa elämäämme, ettemme useinkaan pysähdy sen enempää niitä ihmettelemään. Miltei kaikkeen löytyy keinonsa. Ja jos ei vielä löydy – hetki vain, ja jo joku sen keksii. Ihminen on aina tehnyt innovaatioita: tuli, paperi, maanviljely, sähkö, DNA, internet, tuulivoima… Niin kauan kuin on ihmisiä ja heillä tarpeita ja tavoitteita, lista jatkaa kasvamistaan. Innovaatiot ovat läsnä teemmepä mitä ja elämmepä miten tahansa.

Vuosi 2021 on Lahden, sillä tänä vuonna Lahti nauttii roolistaan Euroopan ympäristöpääkaupunkina. Kuluvan vuoden aikana Lahti suuntaa kohti tavoitteidensa toteutumista neljän teeman kautta: hiilineutraali elämä, kiertotalous, osallisuus sekä luonto ja vesi. Vuoden aikana lahtelaiset ratkovat näihin teemoihin liittyviä ympäristöhaasteita konkreettisilla teoilla.

Fujitsu Finland toimii ympäristöpääkaupungin innovaatiokumppanina. Tehtävämme on auttaa maailmaa parantavia oivalluksia pulpahtelemaan pintaan tuoden kumppanit yhteen innovoimaan digitaalisia ratkaisuja ympäristödatan hallinnan ja johtamisen sekä asukkaiden arjen valintojen tueksi. Pesti on äärettömän mielenkiintoinen ja kutkuttava. Jos maltamme ja uskallamme omaksua filosofian, että meillä – ihmisillä Lahdessa, Fujitsulla ja ihan joka puolella – taipumus innovoida on ikään kuin sisäänrakennettuna, voimme hyvin vain hypätä kyytiin ja luottaa siihen, että ratkaisut kyllä ilmaantuvat.

Ihmisen kyky innovoida on kiistämätön fakta. Kyky luoda, ratkaista ongelmia, kehittyä. Me osaamme sen kyllä. Näyttö on vahvaa. Oleellista onkin mitä innovoimme. Tiedämme jo valtavan hyvin, miten esimerkiksi ilmastonmuutosta hillitään. Kyse on ennemminkin siitä, tahdommeko sitä. Ja myös siitä, toimimmeko riittävän nopeasti. Kiire meillä nimittäin jo on. Mihin siis haemme ratkaisuja? Mitä haluamme saavuttaa? Mitä korjata?

Lahtelaisista koostuva asukaslähettiläiden joukko onkin jo hyvin kartoittanut suuntaa, sillä muun muassa siirtyminen ns. hitaan muodin, jakamistalouden ja kestävän matkailun pariin digitaalisten ratkaisujen avulla kiinnostaa. Edessä on siis moneltakin kantilta erittäin mielenkiintoinen vuosi, enkä malta odottaa, minkälaisia inspiroivia ja ympäristöä elvyttäviä innovaatioita tulemme tulevina kuukausina näkemään ja kuulemaan. Onnea ja menestystä Lahti tärkeälle Euroopan ympäristöpääkaupunkivuodelle! Olemme innolla mukana!

Päivi Liikanen
Pilvi Liikkanen
Pilvi Liikkanen toimii kestävän kehityksen asiantuntijana Fujitsu Finland Oy:ssä ja hurmaantuu älykkäästä ja ihmisystävällisestä, maailmaa parantavasta teknologiasta.