Terveyttä edistävät ruokavalinnat ovat myös ympäristöystävällisiä ja kestäviä - Lahti

Terveyttä edistävät ruokavalinnat ovat myös ympäristöystävällisiä ja kestäviä

Ruoan kulutus muodostaa Suomessa 20–25 prosenttia keskimääräisen kuluttajan ilmastovaikutuksesta. Voimme tuotevalinnoillamme pienentää ruokavalion ilmastovaikutusta 30–40 prosenttia niin, että samalla ruokavalion ravitsemuksellinen laatu paranee.

Itse kasvatetut kesäkurpitsat kasvimaalla

Jo nykyisten ravitsemussuositusten noudattaminen tekisi ruokavaliostamme entistä ympäristöystävällisemmän. Hyviä valintoja sekä ruuan tuotannon että terveyden kannalta ovat kuitupitoiset täysjyväviljatuotteet, kasvikset, juurekset, hedelmät ja marjat. Viljat ovat merkittävä kasviproteiinin lähde jo nykyisessä ruokavaliossamme, ja erilaiset palkokasvit tuovat siihen hyvän lisän.

Eläinperäisten tuotteiden haitalliset ympäristövaikutukset ovat yleisesti ottaen suuremmat kuin kasviksilla, sillä lihan, kananmunien ja maitotuotteiden tuotantoon tarvitaan aina myös kasvikunnan tuotteiden kasvatusta rehua varten.

Vaihtamalla osan lihasta kasviksiin voi merkittävästi pienentää ruokavalion ympäristövaikutusta. Lihan kulutusta voi vähentää esimerkiksi pienentämällä liha-annosten kokoja sekä suosimalla pihvien ja paistien sijaan patoja ja keittoja, joissa lihan määrä on kohtuullinen. Osan reseptin lihasta voi myös korvata kasviksilla.

Palkokasvit ovat ympäristön kannalta erinomainen valinta. Niiden viljelyyn tarvitaan vain vähän maapinta-alaa ja niiden tuotannolla on eläinperäisiin tuotteisiin verrattuna pienet ilmastovaikutukset. Palkokasvit sisältävät paljon proteiinia ja kuitua sekä muita terveydelle edullisia ravintoaineita. Ruokavalion lihan korvaaminen millä tahansa palkokasveilla vähentää ilmastopäästöjä. Tavallisimpia palkokasveja ovat esim. herneet, pavut, linssit ja soija. Niistä valmistetut erilaiset kasviproteiinivalmisteet soveltuvat lihan korvikkeeksi kaikkeen ruuanlaittoon, ja uusia innovaatioita tulee ruokakauppojen hyllyille koko ajan lisää.

Kasvisten käytön lisäämistä omaan ruokavalioon voi toteuttaa pienin askelin ja rohkeasti kokeillen. Kun joka aterialla on mukana jotain kasvista tai hedelmää, ollaan jo pitkällä. Ruuanlaitossa uusista kasvisruuista voi tulla suosikkiruoka tai jopa ”uusi normaali”. Jossain vaiheessa voi huomata, että kasvisvoittoisempi ruoka tuo itselle paitsi hyvää oloa ja ruokailoa, myös hyvää mieltä ympäristön voidessa paremmin.

Suosituksia ympäristön, ilmaston ja kestävyyden kannalta edullisista ruoka-ainevalinnoista:

-Lisää vihannesten, juuresten, perunan, marjojen ja hedelmien sekä viljavalmisteiden käyttöä.

-Suosi kotimaisia satokauden kasviksia.

-Kaikkien viljalajien kasvihuonepäästöt ovat pienet lukuun ottamatta riisiä.

-Kotimaiset palkokasvit, kuten herne ja papu ovat kestävämpiä valintoja kuin soija.

-Kala kuuluu ympäristöystävälliseen ruokavalioon. Suosi lähikalaa.

-Vähennä liha- ja maitotuotteiden käyttöä korvaamalla osan kasviksilla , sillä naudanlihan tuotanto lisää nykyisellä tuotantorakenteella eniten ilmastonmuutosta ja rehevöitymistä.

-Suosi kasviöljyjä, kuten rypsiöljyä ja margariinia. Myös oliiviöljyn ilmastovaikutus on pienempi kuin voin.

-Hyvä juomavalinta Suomessa on vesijohtovesi pullotettujen vesien sijaan.

-Hanki ruokaa vain tarpeeseen, valmista ruoaksi ja vältä hävikkiä

-Kokeile lähiruokaa ja/tai luomua aina kuin mahdollista

-Kokeile kasvattaa itse ruokaa ja poimi marjat, juurekset, sienet ja yrtit

-Tee vastuullisia valintoja ruokahankinnoissa: tuotantotapa vaikuttaa ilmastopäästöihin. Kysy, jos et tiedä.

Riitta-Maija Hämäläinen, Anna-Leena Päätalo ja Raisa Valve
Kirjoittavat ovat Päijät-Soten Kestävän kehityksen päällikkö Riitta-Maija Hämäläinen, ravitsemusyksiköstä terveyden edistämisen ravitsemusterapeutti Anna-Leena Päätalo sekä johtava ravitsemusterapeutti Raisa Valve.