VINKKEJÄ ELÄMYKSIIN LAHDESSA - Lahti
Kaikki artikkelit

VINKKEJÄ ELÄMYKSIIN LAHDESSA

Ympäristöpääkaupunki on kokemisen arvoinen. Jos Lahti ei ole vielä entuudestaan tuttu, lue vinkit paikallisiin elämyksiin luonnossa ja kaupungissa.

Lahden seutu on ympäristötietoisen kotimaanmatkailijan valinta. Lahdessa voi kokea puhtaan ja monimuotoisen luonnon vastuullisesti, sillä luonnosta ja järvistä huolehtiminen on täällä kaikkien yhteinen asia. Jääkauden jättämät jäljet ovat paikallisessa luonnossa hienoimmillaan, ja niihin voi tutustua monilla luontopoluilla ja upeilla näköalapaikoilla.

Kaupungissa viihtyville kävely, pyöräily ja julkinen liikenne ovat kaikki käteviä vaihtoehtoja kulkiessasi paikasta toiseen. Kestäviä majoitusvaihtoehtoja keskustan alueella tarjoavat ympäristösertifioidut hotellit.

Päijäthämäläisestä luonnosta voi nauttia myös suoraan lautaselta. Laadusta tinkimättömät ravintoloitsijat ja paikalliset valmistajat loihtivat mieleenpainuvia makuelämyksiä tuoreista ja raikkaista sesongin tuotteista.Jos haluat liikkua, liiku lahtelaisittain. Lahdessa on lukuisia paikkoja, minne kannattaa suunnata lenkille joko juosten, pyöräillen tai hiihtäen. Liikkuminen ympäri vuoden on helppoa, ja lähin järvikin on todella lähellä. Sinne voi pulahtaa uimaan vuoden jokaisena päivänä.

ELÄMYKSIÄ LUONNOSSA. Lahdessa on upeat puitteet luonnossa liikkumiseen ja puhtaassa ympäristössä vaeltamiseen, sienestämiseen ja marjastamiseen. Lahden luonnossa järjestetään monia opastettuja luontoretkiä, joilla voi oppia melomaan tai kävelemään lumikengillä. Luontoon kaipaavan kannattaa suunnata esimerkiksi Päijänteen kansallispuistoon, joka koostuu Salpausselän suojelluista harjusaarista. Myös Linnaistensuon luonnonsuojelualue on upea kohde vuodenajasta riippumatta. Lasten kanssa kannattaa vierailla Lapakistolla tai kaupungin luontopolulla Lehmusreitillä. Erikoista luontoelämystä etsivälle sopii Lanupuisto ja sen suuret veistokset, jotka ovat taiteilijaprofessori Olavi Lanun suunnittelemia. Veistokset ovat vuosien aikana sammaloituneet, ja ne sulautuvat upeasti ympäröivään suojeltuun lehtometsään.

KÄVELTÄVÄ KAUPUNKI. Kävely ja pyöräily ovat parhaimpia vaihtoehtoja kaupungissa liikkumiseen, kiitos lyhyiden etäisyyksien ja hyväkuntoisten kävelyteiden. Vesijärven matkustajasataman alue on kävelymatkan päässä keskustasta. Siellä sijaitsee puuarkkitehtuurin helmi Sibeliustalo, joka on akustiikaltaan maailmankuulu. Lanupuisto on myös lähellä satama-aluetta, ja arkkitehtuurin ja veistosten ihailun jälkeen voi istahtaa esimerkiksi Kahvila Karirantaan tai Piano Paviljonkiin katselemaan Vesijärveä. Innokkaille pyöräilijöille löytyy upeita maisemareittejä, joista yksi on 85 kilometrin pituinen Vesijärven klassikkokierros.

Lahti on ensimmäisenä kaupunkina maailmassa lanseerannut asukkaiden henkilökohtaisen liikkumisen päästökaupan sovelluksen, joka kannustaa kestävään kaupunkiliikkumiseen. Jos sää ei ole suotuisa ulkona liikkumiseen, vähäpäästöisiä vaihtoehtoja kannattaa hyödyntää. Lahden seudun bussit ovat Suomen vähäpäästöisimmät ja Lahden Aluetaksilta voi tilata vähäpäästöisen taksin.

Majoitu kestävästi: Ympäristösertifikaatin saaneet hotellit pitävät huolen kestävästä jätteidenkäsittelystä sekä veden- ja energiankäytöstä. Lahden keskustassa vastuulliset hotelliyöt tarjoavat Green Key -sertifikaatin omaava Solo Sokos Hotel Lahden Seurahuone ja Joutsenmerkitty GreenStar Hotel Lahti.

RUOKA JA JUOMA. Sesongin herkut voi poimia mukaan Lahden kauppahallista, leipomoista ja kauppatorilta. Lähiruokatorit ja maatilamyymälät Heinolan Heila ja Iitin Maatilatori tarjoavat kasviksia suoraan lähituottajilta. Vastuullisuus ja ympäristöystävällisyys huomioidaan myös paikallisissa kahviloissa ja ravintoloissa. Lahden oma erikoisuus on Vellamomenu, joka sisältää paikallisia makuja. Vellamomenua tarjoilevat ravintolat Hollolan Hirvi, Lehmonkärki, Ravintola Roux, Lahden Seurahuone, Mukkulan kartano ja Ravintola Tyrmä.

Jääkauden muovaamat Salpausselät ja harjut suodattavat pohjavedestä Suomen parasta hanavettä ja raaka-ainetta elintarviketuotannolle. Ei olekaan ihme, että Lahdessa sijaitsee niin Hartwallin suurpanimo kuin myös lukuisa määrä pienpanimoita, viskitislaamo Teerenpeli, marjaviinitilat Viini Pihamaa ja Ainoa Winery, sekä käsityöläisoluita valmistava Kanavan Panimo. Kun kahvihammasta kolottaa, suuntaa Lahden Malskin kahvipaahtimo Kahiwaan. Kahiwa pyrkii ostamaan kahvipavut suoraan viljelijöiltä, jotta korvaus työstä päätyy myös oikeaan osoitteeseen.

LIIKUNTAA LAHTELAISITTAIN. Lahti tunnetaan kansainvälisistä urheilutapahtumistaan ja lahtelaisia talviurheilutapahtumia on vuosia järjestetty kestävän kisatapahtuman periaatteita noudattaen. Kuuluisimpia tapahtumia ovat muun muassa Salpausselän kisat ja vuoden 2017 hiihdon maailmanmestaruuskilpailut. Salpausselän ensilumenladulla sekä Etelä-Suomen suurimmassa hiihtokeskuksessa Messilässä panostetaan myös ympäristöön. Messilän lumentuotannon lumetusvesi kierrätetään suoraan järvestä. Samoin Salpausselän ensilumenladun lumetusvesi otetaan järvestä vesijohtoveden sijasta. Latukoneissa käytetään vähäpäästöistä polttoainetta ja lumitykit käyttävät eettisesti tuotettua sähköenergiaa.

Lahden urheilukeskuksella on ainutlaatuinen maauimala, joka sijaitsee mäkihyppymontussa suoraan hyppyrimäkien alla. Se on kesäisin erityisesti lapsiperheiden suosiossa. Salpausselän valaistut hiihtoladut vetävät puoleensa talviliikkujia. Sisätiloissa viihtyvä voi kokeilla hiihtomuseon mäkihyppysimulaattoria. Vierumäki ja Pajulahti tarjoavat myös upeat puitteet liikkumiseen vuoden ympäri.

Lisää vinkkejä matkailijalle tarjoaa VisitLahti.