TEKIJÖIDEN KAUPUNKI: SOPENKORVEN KESANTO - Lahti
Kaikki artikkelit

TEKIJÖIDEN KAUPUNKI: SOPENKORVEN KESANTO

Sopenkorven teollisuustontin piha oli pitkään unohduksissa, kunnes Eetu Floor löysi kävelymatkallaan metsittyneen teollisuusraiteen ja tontin. Alueelle alkoi pikkuhiljaa rakentua yhteisöllinen tapahtumapuisto – Sopenkorven Kesanto.

Neljä vuotta sitten Eetu Floor lähti kotoaan kaverinsa bändikämpälle ja valitsi oikopolun teollisuusalueen läpi. Hän löysi metsittyneen teollisuustontin, joka nykyään tunnetaan Sopenkorven Kesantona. Kesanto tarkoittaa käyttämätöntä, lepotilaan jätettyä peltoa, joka voidaan ottaa myöhemmin uudestaan viljelyyn.

Floor oli toiminut Helsingin saaristossa trubaduurina purjelaivoilla, perustanut musiikkibaarin Helsinkiin ja ollut mukana monissa kulttuuritapahtumissa eri rooleissa, hoitamalla musiikkiteknologiaa ja tekemällä radiota. Lahdessa oli vuonna 2016 käynnissä muutosagenttikoulutus, johon Floor vei ideansa Kesannosta palloteltavaksi.

”Koska olin asunut ja työskennellyt muualla parikymmentä vuotta, oli tärkeää löytää paikallisia lahtelaisia mukaan hankkeeseen. Sain selville, että esimerkiksi Flow-festivaali Helsingin Suvilahdessa lähti liikkeelle yhden kaveriporukan juttuna. Sopenkorvella oli unohtunut junarata, romahtaneita lastauslaitureita ja muuta, mikä herätti ajatuksia uudenlaisesta kulttuuriympäristöstä”, Floor kertoo.

Tontin omistaja sattui olemaan Lahden kaupunki. Kaupunki oli käynnistämässä Sopenkorven teollisuusalueen kehittämistä, minkä yhteydessä Floor osallistui ideapajaan.

”Tein kaupungille hakemuksen alueen käytöstä. Kerroin näkeväni tontin tapahtuma-alueena ja että haluaisin tulevaisuuden vanhoille teollisuuskiinteistöille. Koko ajan taustalla oli ajatus vahvemmasta kaupunkikulttuurista”, Floor kertoo.

  Yhteisö tuottaa monipuolista sisältöä

Jo kesällä 2017 Kesannolla järjestettiin ensimmäinen kaksipäiväinen UGH-festivaali. Keskellä sateista ja kylmää kesää aurinko sattui paistamaan juuri niinä kahtena heinäkuisena päivänä. Festivaali tarjosi laajan musiikkikattauksen lahtelaisten keikkapaikkailmiöiden Torvi- ja Tirra-ravintoloiden kanssa. ”Se osoitti Kesannon mahdollisuudet: meillä oli jo ravintolatoimija ja anniskeluoikeudet”, Floor muistelee.

Seuraavana kesänä Kesanto oli täynnä erilaisia tapahtumia, joista yhteisön jäsenet ottivat vuoroittain vetovastuun. Oli lettukestejä, juuri- ja punkmusiikkia, syntymäpäiviä, talkoita, kaupunkiviljelyä, puutarha- ja grillijuhlia. Seuraavana vuonna tarjonta vain laajeni. Alueella on järjestetty sittemmin myös joogaa ja juhannustanssit.

Kesannon sisältö syntyy aktiivisen kaveripiirin ja heidän kiinnostusten perusteella. Moni pienen yleisön bändi ja lauluntekijä on päässyt kokeilemaan keikkailua Kesannolla.  ”Osallisuus syntyy siitä, kun saa määritellä itse sisällöt ja kutsua omat ystävänsä paikalle, vaikka vain yhdeksi illaksi. Kyse ei ole vain minun intohimoistani luoda, vaan siitä, että kulttuurin jokainen kukka saa kukkia”, Floor sanoo.

Toimiva alusta kiertotaloudelle

Vapaa toimintamalli edellyttää luottamusta ja turvallisuuden tunnetta. Isommissa tapahtumissa on tehty yhteistyötä jo vakiintuneiden toimijoiden kanssa. ”Meillä on nyt toistakymmentä ihmistä tekemässä tapahtumia ja hyvä käsitys siitä, miten isosti niitä voidaan tehdä. En poissulje kasvua, kunhan se ei edellytä tekijöiden riistoa tai muita haittailmiöitä”, Floor sanoo.

Kesannon tavoitteena on kasvaa sen verran, että esiintyjille ja tapahtumien tekijöille voidaan maksaa kunnon palkkaa. Siihen Floor toivoisi yhteiskunnalta ja säätiöiltä pientä starttirahaa.

”Moni rahoitushaku etsii uusia toimintamuotoja, mutta mielestäni pitäisi tukea myös tällaisia prosessimaisesti eteneviä hankkeita, joissa jo vakiintuneen toiminnan rinnalla syntyy koko ajan uutta. Koronaepidemian poikkeustila osoitti, miten helposti vapaaehtoiset ja pienet yrittäjät väsyvät, jos kaikki revitään heidän selkänahastaan”, Floor sanoo. ”Alueella on valmiina toimiva alusta kiertotaloudelle, minkä jokin iso toimija voisi huomata. Uskon, että tästä voi muodostua upea työpaikka monelle”, Floor pohtii.

”Rakennamme koko kaupunkia”

Kesannon nimi ei viittaa sattumalta kasvuun, luontoon ja maaseutuun. Sopenkorven Kesannosta on jo ehtinyt muodostua luonnon keidas keskelle teollisuusympäristöä.

”Siivottu puistoalue ja kukkapurkit luovat uutta kaupunkitilaa sinne, mikä oli ennen hukkatilaa. Kesanto on keskellä aluetta ja tästä kuljetaan paljon läpi, se on hyvä niin”, Floor sanoo. Seuraava tavoite onkin tehdä keitaasta Sopenkorven kylän keskus, jonka kyläjuhliin ovat tervetulleita kaikki muutkin. “Emme rakenna vain tapahtumia vaan koko kaupunkia.”

Lahti on tekijöiden kaupunki

Lahti on keksinyt ratkaisuja ympäristöhaasteisiin yhdessä yliopistojen, yritysten ja asukkaiden kanssa. Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021 -vuosi on kunniamaininta kaupungin jokaiselle asukkaalle.

Lahdessa on hahmoteltu useita ainutlaatuisia lähestymistapoja, jotta asukkaat osallistuisivat yhä enemmän kaupungin suunnitteluun ja kehittämiseen. Lahti on pyytänyt asukkaitaan keksimään uusia ideoita yhteistä Euroopan ympäristöpääkaupunkivuotta varten. Useita projektirahoituksen hakukierroksia on avattu yhteisöille, yrityksille ja tutkimuslaitoksille. Kaupunki perusti hiljattain myös Lahden suunta -nimisen yhteissuunnitteluprosessin, johon sisältyy yleiskaavaprosessi, kestävän kaupunkiliikkumisen suunnitelma ja Lahden ympäristöohjelma.

Lue lisää ympäristöpääkaupungin Tekijöistä