VESIJÄRVEN SUOJELEMINEN JA KUNNOSTUS
Vielä 1970-luvulla Vesijärvi oli maan saastuneimpia järviä. Limnologi Juha Keto kertoo, miten järvi nostettiin syvistä vesistä nykyiseen loistoonsa.Lue lisää
Ympäristömummot ja -vaarit ovat vapaaehtoisia, jotka vierailevat Lahden seudun päiväkodeissa ja esikouluissa. He puuhastelevat lasten kanssa luonnossa ja tutustuvat ympäristöön.
Ympäristömummo Helena Juutilainen on pitänyt luontoa aina tärkeänä ja hän on vaikuttanut paikallisten ympäristöasioiden parissa jo pitkään. Juutilainen järjesti muun muassa 1990-luvulla jalkapalloseura FC Reippaan kanssa Luomu-Lahti -tapahtumaa, josta kasvoi aikanaan maan suurin luonnonmukaisen elämän tapahtuma.
”Seuran kanssa pohdimme paljon, mitä voisimme yhdessä tehdä ympäristön hyväksi. Kehitimme myös ympäristöohjelman junioreille. Ohjelmassa huomioitiin erilaisia arjen tekoja ja kannustettiin nuoria esimerkiksi välttämään juomaveden turhaa valuttamista”, Juutilainen kertoo.
Nykyään hän vierailee päiväkodeissa ympäristömummona yhdessä muiden mummojen ja vaarien kanssa. Lahden ympäristömummot ja -vaarit ovat vapaaehtoisia, jotka opettavat lapsille ympäristöasioita ja luonnonsuojelun tärkeyttä.
”Kun jäin eläkkeelle mietin, miten voisin vielä hyödyntää työelämässä saamiani taitoja. Olin seurannut tiiviisti lastenlasteni elämää ja huomasin, miten helposti ja herkästi he imivät itseensä kaikkea uutta ja ihmeellistä. Siitä syntyi ajatus ympäristömummoudesta”, kertoo Juutilainen.
Ympäristömummot ja -vaarit vierailevat päiväkodeissa ja järjestävät toimintaa, kuten luontoretkiä alle kouluikäisille lapsille. Kiinnostus luontoa kohtaan auttaa lapsia ymmärtämään luontoa ja sitä, minkälainen vaikutus ihmisillä on luontoon ja sen hyvinvointiin. Ympäristövaareilla ja -mummoilla on arvokasta iän tuomaa kokemusta ja elämänviisautta, mitä he voivat jakaa eteenpäin tuleville sukupolville.
”Pienempien kanssa käymme metsäretkillä, kun taas esikoululaisten kanssa voimme kokeilla jo jotain tietopohjaisempaa. Toivon, että käyntini antavat päiväkodin lapsille lisäpotkua kiinnostua luonnosta ja toimia ympäristön hyväksi”, Juutilainen kertoo.
Retkillä lapset tutustuvat ötököihin, sieniin, kasveihin ja kaloihin. He oppivat rakentamaan linnunpönttöjä ja risumajoja, tekemään savitöitä ja kierrättämään. Toiminta on yhdistänyt sukupolvia eri puolilla Lahtea ja toimintaa järjestetään jo kahdeksannetta vuotta.
”Minulle on ollut hyvin tärkeää se, miten kaupungin yhteyshenkilöt ovat ottaneet paikallisten asukkaiden ehdotuksia vastaan ja kannustaneet kaikin tavoin toimimaan ympäristön puolesta. Lahdessa on ollut matala kynnys tehdä ympäristöasioita.”