VESIJÄRVEN SUOJELEMINEN JA KUNNOSTUS
Vielä 1970-luvulla Vesijärvi oli maan saastuneimpia järviä. Limnologi Juha Keto kertoo, miten järvi nostettiin syvistä vesistä nykyiseen loistoonsa.Lue lisää
Avantouintia harrastaa noin 150 000 suomalaista. Vesijärven Mukkulan rannalla on yksi Lahden avannoista. Kylmään veteen mentäessä on keskityttävä olennaiseen ja päivän stressitekijät saavat siirtyä hetkeksi sivummalle.
Kaisa Tuominen, 26, pyrkii käymään avannolla päivittäin. Avantoharrastus sai alkunsa, kun kesän päättyessä Tuominen päätti jatkaa järvessä uimista, vaikka miten kylmä tulisi.
”Haluaisin uida joka päivä, mutta aina en vain ehdi. Aloitin avantouinnin syksyllä, kun innostuin kesällä järvessä uimisesta toden teolla. Olen tottunut siihen, että vesi on kerta kerralta vain kylmempää”, Tuominen kertoo.
Lahden monista avantopaikoista Tuominen on mieltynyt Mukkulan avantoon. Se sijaitsee luonnonsuojelualueen läheisyydessä, suuren puistoalueen viereisellä rannalla. Uintipaikka tuntuu olevan luonnon keskellä, vaikka todellisuudessa kaupunki ei ole kovinkaan kaukana.
”Vastarannalla loistavat kaupungin valot. Voin pyöräillä tai kävellä tänne kahta eri reittiä pitkin, joista toinen kulkee luonnonsuojelualueen läpi”, Tuominen kertoo. ”Lahdessa luontoaktiviteetit ovat heti takaovella. Tässä lähellä on myös peltoalue, jossa minulla on ollut viljelypalsta.”
Liikuntatieteellisen seuran mukaan noin 150 000 suomalaista harrastaa säännöllisesti avantouintia. Avantouinti muistuttaa fysiologisesti sairaaloiden huippukylmähoitoa, jossa keho altistetaan erittäin kylmälle ilmalle muutamaksi minuutiksi. Huippukylmähoidolla pyritään hidastamaan tulehdusprosesseja ja vähentämään lihaskipua. Avantouinnilla katsotaan olevan samankaltaisia vaikutuksia.
”Uiminen virkistää. Minusta tuntuu, että veri kiertää kehossa uimisen jälkeen paremmin ja päivän jännitys purkautuu”, Tuominen pohtii.
Avantouinti voi auttaa palautumaan urheilusuorituksesta ja toipumaan työkuormituksesta. Keskimääräinen avantouimari käykin uimassa juuri työpäivän jälkeen. Moni uimari pulahtaa avantoon korkeintaan minuutiksi tai kahdeksi.
”Käyn itsekin uimassa töiden jälkeen. Ajattelen, että siitä alkaa oman ajan hetki. Pidän siitä, että Mukkulan uimakoppi on hiljainen ja että usein saan olla yksin. Välillä tietysti paikalla on joku toinenkin kanssani samanaikaisesti”, Tuominen kertoo. ”Avantoon mennessäni keskityn vain uimiseen. Jos olen turhautunut tai jonkun ikävän tunteen vallassa, ne kaikki unohtuvat vedessä.”
”Ystäväni sai minut kokeilemaan avantouintia ja harrastuksen aloitettuani olen vuorostani houkutellut toisen ystäväni kokeilemaan lajia. Pidän ulkoiluista, mutta minusta tuntuu, että talvella ulkoilmaharrastusten määrä on rajallinen. Siksi on hienoa, että voin käydä avannossa oli sitten lunta tai ei. Jos tykkää uida ja ulkoilla, avantouintia kannattaa kokeilla” Tuominen kertoo.
Lahden avantouimarit ry kehottaa sivustollaan ensikertalaisia ottamaan kaverin mukaansa. Ennen avantoon astumista on tärkeää lämmitellä lihakset hyvin ja antaa kehon viilentyä. Saunasta ei siis saa suoriltaan mennä kylmään veteen, eikä järveen saa hypätä pää edellä. Sukeltaminen ja pään kasteleminen ei ole suositeltavaa, eikä avannossa saisi käydä humaltuneena tai flunssaisena.
Liiku avantopaikalla rauhallisesti, sillä kulkureitillä saattaa olla liukasta. Ensimmäisillä kerroilla kannattaa vain kastautua. Kylmään veteen tottumattoman hengitys saattaa salpautua, mutta se on vaaratonta. Uimisen jälkeen kannattaa juoda haaleaa juotavaa ja pukeutua lämpimästi.