Kampanjat - Lahti

Viestintäkampanjat

Haluamme viestinnän keinoin lisätä tietoisuutta, herättää keskustelua ja kannustaa asukkaita sekä sidosryhmiä kestävän kehityksen mukaisiin tekoihin. Kampanjoiden avulla vahvistetaan erityisesti Lahden tunnettuutta johtavana ympäristökaupunkina ja aktiivisena toimijana ilmastonmuutoksen hidastamiseksi. Tavoitteenamme on saada Lahdelle paikallista, kansallista ja kansainvälistä näkyvyyttä sekä herättää keskustelua eri medioissa.

 

 

"

2024

Ilman pölyttäjiä emme pärjää

Ilman pölyttäjiä emme pärjää -kampanjalla halusimme nostaa esiin luonnon monimuotoisuutta ja pölyttäjien roolia kaupunkiekosysteemissä.

Tilasimme muotoilija Tapio Anttilalta viisi design-asuntoa pölyttäjille. Asunnot sijoitettiin Mukkulan kartanonpuistoon Vesijärven rantaan. Tavoitteena on inspiroida kaikkia kotipuutarhureita majoittamaan pölyttäjiä pihoillaan.

Pölyttäjät ovat herkkiä ympäristön muutoksille ja toimivat näin ollen luonnon tilan indikaattoreina. Yksi suurimmista syistä pölyttäjäkantojen pienenemiseen on niiden elinympäristöjen väheneminen. Lahti tähtää luontopositiiviseksi 2030 mennessä.

Kampanjan kumppanina toimi Lahti Energia.

"

2023

Rihmat kiertoon

Rihmat kiertoon lisäsi tietoisuutta kierrätystekstiilien arvosta ja niiden hyödyntämisestä designtuotteiden materiaalina.

Ympäristö- ja muotoilukaupunkina tunnettu Lahti järjesti tekstiilien kiertotalouteen keskittyvän suunnittelukilpailun, jonka tavoitteena oli löytää innovatiivisia käyttötarkoituksia poistotekstiileille ja talteen otetulle tekstiilikuidulle.

Kilpailu järjestettiin yhteistyössä LAB-ammattikorkeakoulun, Kestävä Lahti -säätiön ja Salpakierron kanssa.

"

2023

Tekstiilipantti

Kokeilimme ensimmäisenä maailmassa poistotekstiilien kierrätystä vastikkeellisella järjestelmällä. Kokeilujakson ajan kassillisen poistotekstiilejä sai vaihtaa kahvilipukkeisiin tai maauimalalippuihin. Vastikkeellisuus nosti keräysastian volyymia viisinkertaiseksi muihin keräyspisteisiin nähden.

Kokeilun merkittävä tulos on positiivinen signaali suuntaan, että tekstiilipanttijärjestelmällä voitaisiin nostaa kierrätysastetta myös valtakunnallisesti. Tekstiilit ovat edelleen yksi Suomessa vähiten kierrätetyistä jätelajeista.

Lahti on asettanut tavoitteekseen olla jätteetön kiertotalouskaupunki vuoteen 2050 mennessä.

Toteutuksen mahdollistivat Salpakierto ja Kauppakeskus Trio.

" Osallistujat ryhmänä puun ympärillä

2022

CO2-pudottajat

Kutsuimme viisi lahtelaista muutosmatkalle selvittämään, voiko kestävä elämäntapa lisätä hyvinvointia. Kaksi kuukautta kestävän testijakson aikana osallistujat päivittivät elintapojaan planetaarisen terveyden lääkärin määräyksen mukaan.

CO2-pudottajat teki tutuksi planetaarisen terveyden käsitettä, edisti kestäviä elämäntapoja sekä juurrutti Luontoaskel terveyteen -jatkuvuushanketta.

Kampanjan mahdollistivat  Lahden kaupunki, Päijät-Sote, Terveystalo Oy, Osuuskauppa Hämeenmaa, Liikuntakeskus Pajulahti ja Vierumäki.

"

2021

Kaupunkisukset

Lahti lanseerasi maail­man en­sim­mäi­set kau­pun­ki­suk­set.

Talviurheilusta tunnettu ympäristöpääkaupunki testasi uudenlaisia ratkaisuja ja kannustaa asukkaita kestävään liikkumiseen. Lahti on kompaktin kokoinen kaupunki, jossa vähäpäästöinen liikkuminen on mahdollista myös lumisina kuukausina. Lahti tähtää hiilineutraaliuuteen vuonna 2028.

Kaupunkisuksia olivat toteuttamassa Lahden kaupunki, Osuuskauppa Hämeenmaa, Niemi Palvelut, Upwood design Oy, Lahden tori-isäntä Timo Arasola, Viherpalvelut Hyvönen Oy, Inspis ja Salpausselän kisat.

"

2021

Wasted Potential -hävikkiolutsarja

Kiertotalouden edelläkävijäkaupungissa Lahdessa hyödynnettiin teemaolutsarjassa villiyrttejä, hävikkiruokaa ja jopa hanhenkakkaa.

Wasted Potential -olutsarjaan kuului kahdeksan olutta, joista jokainen kertoo omalla tavallaan tarinaa kiertotaloudesta ja ympäristöpääkaupunki Lahdesta. Pienpanimo Ant Brewn kanssa kehitettyä olutsarjaa myytiin vuoden 2021 aikana.

Vuonna 2022 sarja sai jatkoa erikoisoluella, jonka valmistamisessa hyödynnettiin särkien uimarakkoja oluen kirkastamiseen. Vesijärvestä nostettu hoitokalastussaalis paitsi pitää huolta järvestä myös mahdollistaa uuden raaka-aineen hyödyntämisen.

"

2021

Kannanotto jäällä: ympäristöfaktat pelipaidoissa

Maailman ensimmäinen hiilineutraali jääkiekkojoukkue Lahden Pelicans juhli erikoispelipaidoilla kotikaupunkinsa Lahden Euroopan ympäristöpääkaupunkivuotta 2021. Paitojen pelinumerot oli valjastettu nostamaan esiin tärkeimpiä paikallisia faktoja ja ympäristötekoja.

Uudet pelipaidat nähtiin vielä toisessa erikoisottelussa, johon lahtelaiset kutsuttiin mukaan juhlimaan yhteistä teemavuotta. Myöhemmin pelipaidat huutokaupattiin ja tuotoilla tuettiin Pelicansin junioritoimintaa.

 

"

2021

Viita -metsätyöpisteet

Vuonna 2021 Lahti asensi Viita-metsätyöpisteitä luontoon muistuttaakseen meitä niin työelämän joustavuudesta kuin luonnon rauhoittavasta vaikutuksesta. Työpisteitä löytyy ympäri kaupunkia puistoista luonnonsuojelualueisiin ja ne ovat edelleen käytössä.

Viita-metsätyöpisteiden toteutuksessa että suunnittelussa on höydynnetty paikallista osaamista. Työpisteet on valmistanut Lahdessa paikallinen yritys Upwood yhteistyössä TBWA\ Helsingin kanssa, ja projektissa oli mukana tiimi opiskelijoita LAB-ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutista.

"

2021

Planeetalla töissä

Olipa työpaikkamme mikä tahansa, voi jokainen meistä tehdä töitä planeettamme puolesta. Lahti on Euroopan ympäristöpääkaupunki ja jokainen Lahden kaupungin työntekijä on siten mukana rakentamassa kestävämpää tulevaisuutta. ​

Kampanjaan osallistuvat työntekijät saivat vaihtaa LinkedIn profiiliinsa tittelinsä muotoon ​“Kestävän tulevaisuuden tekijä at Our Planet” / “Sustainable Future Maker at Our Planet”.

"

2021

Luonnon palaverikutsu

Osana ympäristöpääkaupunkivuotta Lahti kehitti palvelun, joka liitti lahtelaiseen luontoon viedyn luontokameran automaattisesti videopalaveriin, johon luonto on kutsuttu.

Palaverissa läsnä oleva luonto myös muistutti meitä tekemään parempia päätöksiä ympäristön kannalta. Palvelu oli Lahden kaupungin työntekijöiden käytössä, ja lisäksi luonto sai paikan kaupungin johtoryhmän kokouksissa.

Lahti investoi merkittävästi ympäristöön ja luontoarvoihin, mikä näkyy muun muassa kunnianhimoisissa suojelutavoitteissa, päätöksenteossa, ennallistamishankkeissa sekä jatkuvan kasvatuksen periaatteen soveltamisessa kaupungin omistamissa metsissä.

"

2021

I.C.E – Indisputable Case of Emergency

Helsingin Kansalaistorille pystytetty taideteos muistutti, miten vedenpinta nousee ilmastonmuutoksen seurauksena. Sulavat jääpylväät, infografiikka ja paviljonki tutustuttivat tärkeisiin faktoihin ilmastonmuutoksesta.

Nouseva merenpinta uhkaa hukuttaa useita rannikkokaupunkeja vuosiin 2050 ja 2100 mennessä. Maailmanlaajuinen ongelma ei kosketa vain kaukaisia paikkoja, vaan myös kotimaan rannikkokaupunkeja Oulusta Kotkaan.

Taideteoksen taustalla soi säveltäjä Cecilia Damströmin ICE-musiikkiteos , jonka esitti Sinfonia Lahti.

"

2021

Lahti-kirjaimet

Vesijärven rantaan Lahden Satamaraitille on saatiin vuonna 2021 uusi maamerkki. Lahti-kirjaimet muistuttavat ympäristöpääkaupunkivuodesta ja nostavat esiin paikallista puuosaamista. Maamerkki toimii mainoksena, valokuvataustana ja kohtauspaikkana, joka säilyy huollettuna paikallaan kymmeniä vuosia.

Massiivipuusta valmistettujen kirjaimien muoto mukailee silloista Lahden kaupungin logoa. Puuta on käytetty valmistuksessa vain 4,5 kuutiometriä, jo tämä määrä sitoo hiilidioksidia kahden lahtelaisen asukkaan aiheuttamien vuotuisten hiilidioksidipäästöjen verran.

Teos toteutettiin täysin paikallisin voimin Pro Puu -yhdistyksen kanssa. Sen suunnittelusta ja rakentamisesta vastasi Ebonia Design Oy:n hienopuuseppä Markku Tonttila sekä kalustepuuseppä Harri Talvio Upwood Design -yhtiöstä. Teoksen mahdollisti yhteistyö Stora Enson kanssa.