TULEVAISUUDEN TEKIJÄ: RUUSU JÄÄSKELÄINEN - Lahti
Kaikki artikkelit

TULEVAISUUDEN TEKIJÄ: RUUSU JÄÄSKELÄINEN

Kaupungin tulevaisuus on nuorissa. Lahtelainen nuori Ruusu Jääskeläinen, 16, alkoi jo alakoulun päättyessä miettiä ympäristöasioita siltä kannalta, mitä itse voisi tehdä.

”Muutama vuosi sitten aloin tiedostaa, että ympäristöasioissa olisi paljon parannettavaa. Aloin katsoa dokumentteja luontoon ja ympäristöön liittyvistä asioista”, Jääskeläinen kertoo.

Eläinten teurastukseen liittyvä dokumentti sai Jääskeläisen miettimään omia ruokavalintoja. 14-vuotiaana hän ilmoitti kotona ja koulussa ryhtyneensä kasvissyöjäksi, koska ei enää halunnut osallistua eläinten tappamiseen. Kotona ilmoitus otettiin hyvin vastaan, sillä äiti oli itsekin ollut nuorena kasvissyöjä ja halusi tukea tytärtään.

”Meillä oli syöty jo pitkään hyvin kasvispainotteista ruokaa. Olin onnellisessa asemassa, koska äiti ryhtyi erikseen tekemään myös pelkkiä kasvisruokia. Nykyään osaan itsekin tehdä kasvisruokaa”, Jääskeläinen kertoo.

Sen sijaan joidenkin kavereiden reaktio yllätti. ”He ihmettelivät, ettei kasvisruoka voi millään olla hyvää”, Ruusu kertoo. Ennakkoluulot osoittautuivat vääriksi, minkä osa onkin jälkikäteen myöntänyt. Jääskeläinen suhtautuu kasvissyöntiin lempeästi: valintoja voi tehdä, mutta ihan aina ei tarvitse tehdä kaikkea.

Seuraava etappi oli koulun ympäristökerho, johon Jääskeläisen luokalta osallistui 12 nuorta. Kerhossa käydyt keskustelut tarjosivat tietoa, mutta Jääskeläinen oppi niistä muutakin. ”Kerhossa tajusin, että omilla pienillä teoilla on merkitystä.”

Keskustelun kautta vaikuttamaan

Jääskeläinen pitää itseään keskustelevana vaikuttajana. ”Puhun asioista aika paljon eri yhteyksissä, mutta en yritä käännyttää ihmisiä. Kerron siitä, miten jokainen omalta osaltaan voi vaikuttaa ympäristön tilaan. Uskon, että on hyvä olla kiinnostunut asioista ja tutkia niitä myös itse.”

Toistaiseksi henkilökohtaiset kohtaamiset ovat sujuneet rakentavissa merkeissä eikä Jääskeläinen ole kokenut suoraa vähättelyä tai vihapuhetta. Sen sijaan sosiaalisessa mediassa ja muualla verkossa voi tulla vastaan ikävää palautetta.

”Jos TikTokissa joku puhuu näistä asioista, sieltä tulee vastaan avointa vihaa. Olen päättänyt, etten päästä sitä ihon alle”, Jääskeläinen toteaa.

Ympäri maailmaa ja myös Suomessa järjestetty nuorten ilmastomarssi oli Jääskeläisen mukaan hieno tapahtuma, jossa oli hyvä yhteishenki. Jatkossa hän aikoo vaikuttaa myös osallistumalla tapahtumiin, mutta ei vielä ole valmis järjestämään mitään isompaa itse.

”Kun täytän 18 vuotta, haluan äänestää vaaleissa. Toivoisin, että asioita päätettäisiin enemmän ympäristön eikä vain talouden kannalta.”

Lue lisää ympäristöpääkaupungin tekijöistä.