PIENIN JA POHJOISIN YMPÄRISTÖPÄÄKAUPUNKI - Lahti
Kaikki artikkelit

PIENIN JA POHJOISIN YMPÄRISTÖPÄÄKAUPUNKI

Teksti: Pekka Timonen, kaupunginjohtaja

Lahden tarina perinteisestä teollisuuskaupungista moderniksi ympäristöpääkaupungiksi herättää toivoa. Lahti on tehty kestäväksi.

Kaupungin sotienjälkeinen nopea teollistuminen rasitti aikoinaan ympäristöä ja johti lamavuosina korkeaan työttömyysasteeseen. Vuosikymmenien aikana olemme Lahdessa panostaneet ympäristöön ja koulutukseen, mikä on tuonut kaupunkiimme merkittävää ympäristöosaamista.

Meidät lahtelaiset on tehty kestäviksi. Kaikista pienimpänä ja pohjoisimpana ympäristöpääkaupunkina Lahti näyttää muille kaupungeille, miten Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaa voidaan toteuttaa konkreettisesti. Yhdessä korkeakoulujen, yritysten ja asukkaiden kanssa olemme luoneet hiilineutraalin elämän mahdollistavia ratkaisuja ja palveluja.

Maailmanlaajuinen muutos lähtee edelläkävijöistä, jotka ovat valmiita kokeilemaan uutta, oppimaan toisiltaan sekä haastamaan muut mukaan.

Tarvitsemmekin jokaista, jotta Lahti olisi hiilineutraali vuonna 2025 – ensimmäisenä suurena kaupunkina Suomessa.

Olemme lopettaneet kivihiilen käytön energiantuotannossa. Olemme maailman ensimmäinen kaupunki, jossa asukkaat voivat käydä henkilökohtaista päästökauppaa. Lisäksi meillä on maailman ensimmäinen hiilineutraali sinfoniaorkesteri ja ammattiurheiluseura. Saatamme olla ensimmäisiä, mutta emme missään nimessä halua olla ainoita.

Kokemuksemme ovat tehty jaettaviksi ja vuonna 2021 kutsumme jokaisen toimimaan yhteisen maapallomme hyväksi. Sillä pelkällä puheella ei saada aikaan muutosta.

Toiminta on tulevaisuuden elinehto.

Pekka Timonen
Lahden kaupunginjohtaja