Kansalaistorilla sulavat massiiviset jääpylväät muistuttavat ilmaston hätätilasta - Lahti

Kansalaistorilla sulavat massiiviset jääpylväät muistuttavat ilmaston hätätilasta

Helsingin Kansalaistorille on avattu ilmaston hätätilaa julistava taideteos. Aukiolla sulaa kesän lämmössä yhdeksän 13 m³ kokoista jääpylvästä, jotka muistuttavat merenpinnan nousun aiheuttamasta vaarasta. Taideteos on koettavissa Helsingin Kansalaistorilla 6.8.–15.8.2021 ja se on osa Lahden Euroopan ympäristöpääkaupunkivuotta.

 

Teoksen nimi I.C.E. – Indisputable Case of  Emergency viittaa sekä puhelimen In Case of  Emergency  -hätätunnisteeseen että sulavaan jäähän. Nouseva merenpinta uhkaa hukuttaa useita rannikkokaupunkeja vuosiin 2050 ja 2100 mennessä. Maailmanlaajuinen ongelma ei kosketa vain kaukaisia paikkoja, vaan myös kotimaan rantakaupunkeja Oulusta Kotkaan.

– Massiiviset jääkuutiot muistuttavat, kuinka ilmaston lämpenemisen seurauksena napajäätiköt saattavat romahtaa ja hajota lukemattomiksi jäävuoriksi, jotka muuttavat ilmastoa ja nostavat merenpintaa dramaattisesti. Sulava jää muodostaa Helsingin ydinkeskustaan mikroilmastonmuutoksen, jonka voi tuntea ihollaan ja nähdä silmillään. Puurakenteinen paviljonki puolestaan toimii katsomona torilla tapahtuvalle “ilmastonmuutokselle” ja aiheeseen liittyvän tiedon esittämiselle, kertoo I.C.E.-teoskokonaisuuden suunnittelusta toimistonsa AOR arkkitehtien kanssa vastannut Erkko Aarti.

Näyttävällä teoksella Euroopan ympäristöpääkaupunki Lahti haluaa kutsua kaikkia ilmastotyöhön ja alleviivaa kaupunkien vastuuta ilmastoratkaisuiden löytämisessä. I.C.E.-teos tuo myös näkyväksi Lahden ilmastotoimia ja matkaa kohti hiilineutraaliutta vuonna 2025.

-Toukokuussa tehdyn laskelman Lahti on hyvällä uralla ja vuodelle 2025 asetettu hiilineutraaliustavoite on saavutettavissa. Mutta viimeiset toimet ovat vaikeita. Tekemällä yhdessä töitä, pystymme pitämään maailman asuttavana ja kaupunkimme kehittyvinä, totesi Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen teoksen avajaisissa.

Lahti lahjoitti musiikkiteoksen uhatuille rannikkokaupungeille

Kansalaistorin pintaan on väliaikaisesti maalattu sadan merenpinnan nousun uhkaaman kaupungin nimet, jotka huuhtoutuvat ja leviävät pois jäästä valuvan sulamisveden mukana. Ympäristöpääkaupunki Lahti on lahjoittanut näille kaupungeille ilmastonmuutoksesta kertovan musiikkiteoksen.

ICE-nimisen teoksen on säveltänyt Cecilia Damström ja sen esittää maailman ensimmäinen hiilineutraali sinfoniaorkesteri, Sinfonia Lahti, kapellimestarinaan Dalia Stasevska. Musiikkiteos soi Kansalaistorin teoksen puupaviljongilla. Lisäksi se on kuunneltavissa IP-osoitteen sijainnin mukaan verkkosivulla ainoastaan sadassa teoksessa mainitussa rannikkokaupungissa.

Jätteetön teos on toteutettu yhteistyössä kumppaneiden kanssa

Teos on toteutettu luonnonmateriaaleista ja sen suunnittelua on ohjannut ympäristöystävällisyys. Jää on Ylläkseltä kevättalvella nostettua luonnonjäätä, jota on säilytetty kesän yli muutoinkin kylmillään olevassa Kivikon hiihtohallissa. Kokonaisuuteen kuuluva puupaviljonki siirretään Lahteen jatkokäyttöön, joten jätettä ei synny lainkaan.

Teoksen puupaviljongin on rakentanut lahtelainen Ebonia Design, jäärakentamisesta on vastannut Snowhow Oy ja infografiikan suunnittelut viestintätoimisto TBWA. Mukana toteutuksessa on useita yhteistyökumppaneita, kuten LUT-yliopisto, Marjatta ja Eino Kollin säätiö, Tiina ja Antti Herlinin säätiö, Climate Move ja Tunne ry, Hämeen kauppakamari sekä ympäristöpääkaupunkivuoden yrityskumppanit. Viikon aikana ympäristöpääkaupungin kumppanit ja lahtelaiset toimijat esittelevät ilmastoratkaisuitaan teoksen yhteydessä

Vieraile teoksen verkkosivuilla

Lisätietoja

Saara Vauramo
Ohjelmajohtaja, Lahti – Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021
p. 044 716 1585, saara.vauramo@lahti.fi