ICE - Lahti

Lahti on Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021 ensimmäisenä suomalaisena kaupunkina. Euroopan ympäristöpääkaupunki (European Green Capital Award, EGCA) on Euroopan komission järjestämä kilpailu. Tunnustus jaetaan vuosittain yhdelle ympäristöasioiden edelläkävijäkaupungille, joka toimii esimerkkinä muille ja kehittää innovatiivisia ratkaisuja ympäristöhaasteisiin. Ilmastonmuutos ratkaistaan kaupungeissa – ja meidän tulee toimia nyt.

Ilmastolla on hätätila

Helsingin Kansalaistorilla 6.–15.8. nähtävä I.C.E.-teos (Indisputable Case of Emergency) on vuoden 2021 Euroopan ympäristöpääkaupunki Lahden hätätilaviesti, joka kutsuu toimimaan ilmaston puolesta. Nouseva merenpinta uhkaa hukuttaa useita rannikkokaupunkeja vuoteen 2050 ja 2100 mennessä. Maailmanlaajuinen ongelma ei kosketa ainoastaan kaukaisia paikkoja, vaan myös kotimaan rantakaupunkeja Oulusta Kotkaan.

Sulavat jääpylväät muistuttavat ilmastonmuutoksen vaikutuksista. Maassa olevan infografiikan avulla katsojat voivat tutustua faktoihin tarkemmin ja nähdä, mitä kaupunkeja ilmastonmuutos ensimmäisenä uhkaa. Teoksen yksi osa on puinen paviljonki, jossa voi tutustua ympäristöpääkaupunkiin ja lahtelaisiin ilmastoratkaisuihin.

Kumppanit

LUT sekä Marjatta ja Eino Kollin säätiö tekevät laajaa yhteistyötä kasvattaakseen suomalaisen metsän jalostusastetta ja tukeakseen vastuullisen biotalouden kasvua. Osana yhteistyötään ne jakavat vuosittain säätiön rahoittaman  30 000 euron Metsä360-tunnustuspalkinnon innovaatiolle, ratkaisulle tai teolle, joka osaltaan vahvistaa metsän asemaa hyvinvointimme kulmakivenä.

Climate Move, Tunne ry & Tiina ja Antti Herlinin säätiö. Climate Move ja Tunne ry – Känsla rf tarjoavat mahdollisuuden astua ympäristötunteista ympäristötoimintaan, askel kerrallaan, yhdessä.

Hämeen kauppakamari edistää alueensa yritysten kilpailukykyä ja verkostoitumista sekä tarjoaa jäsenilleen tietoa, palveluja ja kontakteja. Tavoitteena on vahvistaa yritysten ympäristö- ja ilmaston­suojelu­tietoisuutta sekä kannustaa entistä eettisempään liiketoimintaan tällä vuosikymmenellä.

Missä teos sijaitsee?

Teos sijaitsee Kansalaistorilla Helsingissä ja on nähtävissä 6.–15. elokuuta. Tapahtuman jälkeen teokseen kuuluva puupaviljonki siirretään Lahden Nastolan Uuteenkylään, jossa paviljonkia hyödynnetään matkailullisesti.

Mistä teos kertoo?

I.C.E. on kannanotto, joka muistuttaa, miten merenpinta nousee kaikkialla ilmastonmuutoksen myötä. Maailmanlaajuinen ongelma koskettaa myös kotimaan rannikkokaupunkeja. Teoksen kautta tuodaan esille ilmaston hätätilaa ja ympäristöpääkaupunki Lahden tekoja, kuten kaupungin hiilineutraaliustavoitetta vuodelle 2025.

Kuka teoksen on suunnitellut?

Teoksen suunnittelusta vastasi lahtelaistaustainen arkkitehti Erkko Aarti ja hänen toimistonsa AOR arkkitehdit. Infografiikan toteutti viestintätoimisto TBWA. Teoksen puupaviljongin on rakentanut lahtelainen Ebonia Design ja jäärakentamisesta on vastannut Snowhow Oy.

Miltä teos näyttää?

Teoksessa on monia elementtejä: torilla nähdään mm. yhdeksän sulavaa jääkuutiota. Teoksen yksi osa on puinen paviljonki, jossa voi tutustua ympäristöpääkaupunkiin ja lahtelaisiin ilmastoratkaisuihin. Taideteoksen taustalla soi säveltäjä Cecilia Damströmin uuden ICE -musiikkiteoksen ensiesitys, jonka Sinfonia Lahti esittää.

Missä musiikkiteoksen voi kuunnella?

Teos on kuunneltavissa sivulla www.greenlahti.fi/en/icemusic (IP-osoitteen sijainnin mukaan) sadassa eniten uhan alla olevassa kaupungissa, suomalaiset rannikkokaupungit mukaan lukien. Musiikkiteos soi osana Euroopan ympäristöpääkaupunki Lahden toteuttamaa ilmastonmuutosta tarkastelevaa taideteosta Helsingin Kansalaistorilla.

Mistä teos on valmistettu?

Teoksessa hyödynnetään lahtelaista arkkitehtuuri- ja puuosaamista sekä pelkästään luonnonmateriaaleja. Jääpaadet sulavat ja infograafiikka pyyhkiytyy pois teoksen ollessa Kansalaistorilla. Puupaviljonki siirretään jatkokäyttöön, joten jätettä ei synny lainkaan.