Opiskelijat rakensivat mikromuovisuodattimen – Haavi-Heikin piirustukset tulevat kaikkien saataville, jotta sitä voisi hyödyntää missä päin maailmaa tahansa - Lahti

Opiskelijat rakensivat mikromuovisuodattimen – Haavi-Heikin piirustukset tulevat kaikkien saataville, jotta sitä voisi hyödyntää missä päin maailmaa tahansa

Kuluvan kesän aikana saattaa Lahden seudun vesillä kohdata tavallista erikoisemman lautan, jonka yhdellä sivulla on rivi aurinkopaneeleja ja korkealla maston päässä pyörii iloinen pieni tuulivoimala. Lautan pieni pumppu syöttää suodattimiin tunnissa noin kuution vettä. Suodattimiin jää talteen kaikki mikromuovi vedestä.

Ympäristöpääkaupunkivuosi toi vauhtia Haavi-Heikille

Koulutuskeskus Salpauksen sähkö- ja automaatiotekniikan lehtori Hannu Aaltonen oli ehtinyt muhitella ajatusta mikromuoveja vesistöistä keräävästä laitteesta jo vuosia. Lahden ympäristöpääkaupunkivuoden julkistus antoi idealle tarvittavan loppusysäyksen. Aaltonen laati keväällä 2020 opiskelijoiden kanssa hankesuunnitelman Haavi-Heikki -nimisen laitteiston prototyypin rakentamisesta ja sai ympäristöpääkaupungin projektituen.

Vuotta myöhemmin Haavi-Heikki seisoo melkein valmiina lahtelaisella teollisuusalueella HSA Oy:n parkkipaikalla. Vielä viimeiset säädöt, asetukset ja asennukset on tehtävä ennen heinäkuun lopun laitteistotestiä, joka tehdään Länsi-Hennalan hulevesialtaassa.

HSA Oy tarjoaa Haavi-Heikille muutakin kuin tilan parkkipaikalla. Laitetta on työstetty HSA Oy:n tiloissa, ja yrityksen ammattilaiset ovat valinneet Haavi-Heikkiin sopivat aurinkopaneelikomponentit ja akutuksen sekä tehneet sähkösuunnitelman.

Laatikkosuodatus seuloo pienimmätkin muovit

Lahtelaisen Barock Oy:n Arto Sakala on vastannut Haavi-Heikin suodatinlaitteiden eli pumpun ja laatikkosuodattimien suunnittelusta.

– Tehtiin tästä mahdollisimman ketterä yksinkertainen ja eri kokoihin skaalautuva, Sakala kertoo.

Se onkin Haavi-Heikin yksi perusperiaatteista, komppaa Aaltonen. Laitteesta on tarkoitus viilata prototyyppivaiheiden jälkeen mahdollisimman omatoimisesti toimiva sekä tehdä suunnitelmat avoimen lähdekoodin tapaan kaikille käyttöön.

– Käytännössä katsoen jokainen pystyisi rakentamaan ohjeillamme oman Haavi-Heikin tarvittavassa koossa. Osat ovat edullisia ja jokaisen saatavissa, Aaltonen kertoo.

Ponnistus tähän vaiheeseen saakka on ollut melkoinen, mutta onneksi myös melkoinen joukko Salpauksen opiskelijoita eri aloilta on ollut rakentamassa, kokoonpanemassa ja asentamassa, tekemässä piirustuksia ja kuljettamassa Haavi-Heikkiä.

Mikä mikromuovi?

Mikromuovit ovat pieniä, läpimitaltaan alle viiden millimetrin muovipartikkeleita, jotka eivät hajoa luonnossa tai ne hajoavat hyvin hitaasti. Pienet muovihiukkaset läpäisevät esimerkiksi vedenpuhdistamoiden suodattimet, eivätkä ne myöskään ehdi hajota puhdistamoilla.

Vesistöissä mikromuovit päätyvät esimerkiksi kalojen ja äyriäisten ruuaksi, kertyvät ravintoketjussa eläinten elimistöön ja lopulta ihmisten lautasille. Mikromuovia on jo löydetty monista juomista ja ruoista.

Muovin haittavaikutukset ihmisten ja eläinten terveyteen ovat vielä tuntemattomia, mutta se sisältää usein erilaisia lisäaineita, kuten stabilisaattoreita ja palonestoaineita, ja muita mahdollisesti myrkyllisiä kemikaaleja, jotka vapautuvat muovia nielleeseen eläimeen tai ihmiseen.

Mikromuovia kertyy jatkuvasti kasvavia määriä maailman meriin. YK arvioi jo vuonna 2017, että merissä on jopa 51 biljoonaa mikromuovikappaletta, eli 500 kertaa enemmän kuin tähtiä galaksissamme.

Lisätietoja Haavi-Heikistä

Hannu Aaltonen
Koulutuskeskus Salpaus
p. 050 403 6809
hannu.aaltonen@salpaus.fi

Pasi Salmela
HSA Oy
p. 040 503 4921
pasi.salmela@hsaoy.com

Arto Sakala
Barock Oy
p. 0400 605 520
arto.sakala@barock.fi

Sannakaisa Raatikainen
Koulutuskeskus Salpaus
p. 050 387 1953
sannakaisa.raatikainen@salpaus.fi