Lahti kärkisijoilla kaupunkien kansainvälisessä kestävyysvertailussa - Lahti

Lahti kärkisijoilla kaupunkien kansainvälisessä kestävyysvertailussa

Lahti on sijoittunut neljänneksi maailman kestävien kaupunkien listauksessa, jonka on laatinut kanadalainen media- ja tutkimusyhtiö Corporate Knights.

Corporate Knightsin uusi Kestävät kaupungit -indeksi mittaa 50 kaupungin kestävyyttä ympäri maailmaa. Vertailuun otettiin kaupunkeja Euroopasta, Amerikasta, Aasiasta ja Oseaniasta. Kaikki kaupungit arvioitiin saman 12 kestävän kehityksen indikaattorin mukaan.

Lahti pärjäsi erityisen hyvin ilmanlaadussa ja tieverkoston tehokkuudessa, joissa olimme vertailun parhaita. Lisäksi Lahdessa käytetään kolmanneksi vähiten vettä, tuotetaan kolmanneksi vähiten sekajätettä ja Lahdella on kolmanneksi suurin ilmastonmuutoksen sopeutumiskyky.

–Lahti oli mukana todella kovassa sarjassa, sillä muut listan kaupungit ovat kestävyysvertailussa perinteisesti hyvin pärjääviä ja palkittuja isoja kaupunkeja, toteaa ympäristökoordinaattori Aino Kulonen.

–Corporate Knightsin indeksi on monipuolinen ja lahjomaton: siinä katsotaan useita eri kestävyysteemoja ja se perustuu todelliseen mittausdataan, Kulonen kiittää.

Kestävät kaupungit -indeksi mittaa kestävyyttä uudella tavalla

Indeksi on määrällinen, tuloksiin perustuva vuosittainen arvio kaupunkien kestävän kehityksen toiminnasta. Julkisiin tietoihin perustuva indeksi sisältää 50 kaupunkia eri puolilta maailmaa ja arvioi ne 12 kestävän kehityksen indikaattorin perusteella. Indikaattorit liittyvät ilmastonmuutokseen, ilmanlaatuun, maankäyttöön, liikenteeseen, veteen ja jätteisiin.

Corporate Knightsin kehittämä mittari keskittyy kestävyystyön tuloksiin, kun monet muut luokitukset perustuvat havaintoihin kaupungin strategiasta tai kestävyysohjelmista. Indeksillä mitataan myös kulutukseen liittyviä päästöjä, joten se mahdollistaa kaupungin hiilijalanjäljen vaikutusten arvioinnin sen maantieteellisten rajojen yli. Lähestymistapa helpottaa eri kaupunkien päästöjen vertailua.

Kaupungit voivat itse toimittaa omat tietonsa, joten Sustainable Cities -indeksi on maailman ensimmäinen kaupunkien joukkoistettu kestävän kehityksen indeksi.

Kestävien kaupunkien kärjessä suuria ja pieniä kaupunkeja

Kestävien kaupunkien kymmenen kärjessä on sekä keskikokoisia kaupunkeja että suurkaupunkeja. Tämä kertoo siitä, että kaikenkokoiset kaupungit voivat nousta kaupunkien kestävän kehityksen johtajiksi.

Kaupunkien top 10:

Tukholma
Oslo
Kööpenhamina
Lahti
Lontoo
Helsinki
Tokio
Vancouver
Toronto
Berliini

Kaupunkialueilla asuu noin 4,3 miljardia ihmistä eli yli puolet maailman väkiluvusta. Monet suurkaupungit sijaitsevat merien tai jokien rannoilla sekä tulvatasangoilla. Siksi ilmastonmuutos uhkaa miljoonista asukkaista. Yhdistyneet kansakunnat arvioivat, että vuoteen 2050 mennessä kaupunkien väkiluku saattaa kasvaa jopa 2,5 miljardilla ihmisellä. Kaupunkien on tärkeää toimia kestävyystyön esimerkkeinä.

Lisätiedot: Sustainable Cities Report | Corporate Knights