Ympäristö­pääkaupunki­vuoden kunniaksi toteutetaan yhteisöllinen lastenkirja

Ympäristö­pääkaupunki­vuoden kunniaksi toteutetaan yhteisöllinen lastenkirja

Vuonna 2021 ilmestyvään ympäristöaiheiseen lastenkirjaan voi kuka tahansa antaa luovan panoksensa. Yksi kirjan hahmoista syntyy työpajassa, joka järjestetään etänä verkon kautta. Hahmo on tarkoitus herättää myös henkiin teemavuoden maskotiksi.

Lahti on Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021. Ympäristöasioita halutaan teemavuoden aikana käsitellä myös lapsentasoisesti. Lahti – Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021 -projekti käynnistää yhteistyön lahtelaisen Merkityskirjat pienkustantamon kanssa, joka tekee tilauskirjan omalla konseptillaan joukkoluovuutta hyödyntäen.

– Olemme alusta asti kuvanneet ympäristöpääkaupunkia sanaparilla ”yhdessä tehty”, koska kaupunkilaisten osallistuminen on ollut merkittävää. Se, että tarina syntyy joukkoistettuna ja lastenkirjoihin erikoistuneen lahtelaiskustantamon ammattitaidolla, on niin sanotusti täydellinen yhtälö, toteaa ympäristöpääkaupunkihankkeen johtaja Milla Bruneau.

Kirjan yhteisöllinen tekeminen alkaa hahmopuuhapajalla, joka alun perin oli tarkoitus järjestää keväällä lapsiperhetapahtuman yhteydessä, mutta nyt sisältö viedään verkkoon. Puuhapaja tarjoaa tekemistä lapsiperheille ja kaikki suomalaiset voivat osallistua kotoa käsin, koska myös teemavuosi tulee palvelemaan ympäristöasioissa koko Suomea.

Yhtälöä täydentää paikallinen kirjapaino. Joutsenmerkityn kirjan painaa lahtelainen Kirjapaino Markprint, jonka toiminta on ympäristösertifioitu.

Ympäristöasiaa lapsentasoisesti

Lastenkirjan sivuilla kuvaillaan vetävän tarinan muodossa Lahden arkista ympäristötekemistä, jonka ansiosta European Green Capital -kisan voitto tuli. Ympäristöpääkaupungin arkea kuvaavan lastenkirjan kirjoittaa Terhi Kangas ja sen kuvittaa Anna Aalto. Työpari on julkaissut oman pienkustantamonsa Merkityskirjat Oy:n kautta aikaisemmin kolme lastenkirjaa.

– Kirjoissamme käsitellään yhteiskunnallisesti ja kasvatuksellisesti tärkeitä teemoja. Ympäristökasvatus arkisin esimerkein sopii erinomaisesti ideologiaamme. Tilauskirjan tekeminen on meille lahtelaisille pienyrittäjille suuri kunnia, mutta erityisesti juuri nyt poikkeuksellisen tärkeä myös liiketoiminnan jatkuvuuden kannalta, lastenkirjailija Terhi Kangas kertoo.

Suunnitelmissa on, että jokainen Lahden ekaluokkalainen saisi oman kirjan muistoksi kotikaupunkinsa historiallisesta teemavuodesta tammikuussa 2021.

– Painettu kirja on erityisen tärkeä siinä vaiheessa, kun lapsi opettelee lukemaan itse. Se toimii myös lapsen ja aikuisen yhteisessä iltasatuhetkessä paremmin kuin sähköinen kirja, Kangas perustelee päätymistä e-kirjan sijaan perinteiseen painettuun kirjaan.

Lisätiedot:

Lahti – Euroopan ympäristöpääkaupunki
Johtaja Milla Bruneau, 0400 408 951

Merkityskirjat Oy
lastenkirjailija Terhi Kangas, 050 555 2577

Kirjan yhteisöllinen tekeminen alkaa hahmopuuhapajalla, jonka ohjeet julkaistaan 8. huhtikuuta osoitteessa www.merkityskirjat.fi/greenlahti