Euroopan ympäristöpääkaupunki -titteli siirtyi Lahdesta Ranskan Grenobleen - Lahti

Euroopan ympäristöpääkaupunki -titteli siirtyi Lahdesta Ranskan Grenobleen

Grenoblen kaupunginjohtaja Eric Piolle vastaanotti Euroopan ympäristöpääkaupunki -tittelin kaupunginjohtaja Pekka Timoselta lauantaina 15.1.

Grenoblen ympäristöpääkaupunkivuoden avajaisissa kuultiin vaikuttavat puheenvuorot nuorilta ympäristöaktivisteilta, sekä puheenvuoroja kaupunkien, Ranskan valtion ja EU:n komission edustajilta. EU:n ympäristöstä, valtameristä ja kalastusasioista vastaava komissaari Virginius Sinkevičius kiitti avajaisseremoniassa Lahtea hienosta vuodesta.

– Ympäristöpääkaupunkivuotenne on ollut vaikuttava. Samoin on seuraava tavoitteenne tulla hiilineutraaliksi kaupungiksi vuonna 2025. Lahti jättää erittäin vaikuttavan perinnön, kiittää komissaari Sinkevičius.

Kaupunginjohtaja Pekka Timonen iloitsi Lahden onnistuneesta ympäristöpääkaupunkivuodesta ja kehotti Grenoblea nauttimaan omastaan. Hänen viestinsä kaikille kaupungeille Euroopassa ja maailmalla on selvä:

– Katsokaa meitä, Lahtea ja Grenoblea – jos me pystymme tekemään kestävämpää tulevaisuutta, te pystytte siihen.

Katso tallenne Grenoblen ympäristöpääkaupunkivuoden avajaisista

Teollisuuskaupungeista ympäristöpääkaupungeiksi

Lahti ja Grenoble ovat hyvin samankokoisia ja samankaltaisia kaupunkeja. Molemmat kaupungit ovat keskikokoisia, perinteisiä teollisuuskaupunkeja, jotka ovat tehneet vihreän käännöksen ja nousseet ympäristöedelläkävijöiden joukkoon. Lisäksi molemmat ovat tunnettuja talviurheilukaupunkeja.

Lahti ja Grenoble ratkaisevat samankaltaisia ilmastohaasteita, ja kehittävät nykyisiä asuinalueitaan ympäristöystävällisemmiksi. Kaupungit edistävät puurakentamisen käyttöä ja kestävämpiä energiaratkaisuja.

Lisäksi kaupunkilaiset osallistuvat aktiivisesti kaupungin kehittämiseen: Grenoblen asukkaat ovat esimerkiksi rakentaneet kestävistä materiaaleista valmistetun pyöräsuojan kaupungin kanssa, ja Lahden tavoin Grenoblea kehitetään osallistuvan budjetoinnin keinoin. Ympäristöpääkaupunkihanke tuki paikallisia projekteja, innovaatioita ja tapahtumia kaikkiaan 1,2 miljoonalla eurolla.

Lahti jatkaa työtä ympäristön hyväksi

Lahti on suunnannäyttäjä ilmastotyössä. Seuraava kunnianhimoinen tavoite on jo asetettu. Lahti on hiilineutraali vuonna 2025 ensimmäisenä Suomen suurista kaupungeista. Tämä on 10 vuotta edellä kansallista tavoitetta ja 25 vuotta edellä EU:n tavoitetta. Tavoitteen saavuttamiseksi Lahti jatkaa työtä kestävän tulevaisuuden eteen myös ympäristöpääkaupunkien verkostossa.

Vuoden 2021 lopulla julkaistiin myös kymmenvuotinen, seudullinen Luontoaskel terveyteen -ohjelma, jonka tavoitteena on vähentää kansansairauksia, ehkäistä luontokatoa ja hillitä kasvihuonekaasupäästöjä. Lahden seudun sähköisen liikenteen klusteri puolestaan tukee sähköisen liikenteen kasvua yhteistyön, kehityshankkeiden ja pilotointien avulla.

Kuva: Lucas Frangella