Ympäristö­pääkaupunki tukee paikallisia ympäristö­projekteja lähes 200 000 eurolla - Lahti

Ympäristö­pääkaupunki tukee paikallisia ympäristö­projekteja lähes 200 000 eurolla

Lahti – Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021 myönsi tukea 16 päijäthämäläiselle ympäristöprojektille. Ensimmäisellä rahoituskierroksella hakemuksen jätti yhteensä 53 projektia. Rahoitusta saaneissa projekteissa korostui lasten ja nuorten osallistumismahdollisuudet.

– Rahoituskierroksen projekteissa korostuu ilahduttavasti lapsiin ja nuoriin kohdentuvat projektit. Mukana on myös muutamia yritysprojekteja, joista yhtä lailla kolme on tarkoitettu lapsille ja nuorille. Myönteisen rahoituspäätöksen saaneiden joukossa on lisäksi tapahtumia ja aktiviteetteja, joista osa toteutuu jo kesän aikana. Uskon, että pitkän ja poikkeuksellisen kevään jälkeen erilaisille osallistumisen mahdollisuuksille on tilausta, kertoo ohjelmajohtaja Saara Vauramo.

Päätökset rahoituksesta teki ympäristöpääkaupunkivuotta toteuttavan Kestävä Lahti säätiön hallitus kokouksessaan perjantaina 26. kesäkuuta. Esityksen projekteista teki asiantuntijoista koostuva arviointiryhmä, joka arvioi niiden soveltavuutta ympäristöpääkaupunkiohjelmaan. Rahoitettavat projektit toteuttavat erinomaisesti ympäristöpääkaupunkivuoden teemoja, jotka ovat hiilineutraali arki, osallisuus, kiertotalous sekä luonto ja vesi. Myönnetyn rahoituksen kokonaissumma on 194 063 euroa, pienimmän tukimäärän ollessa 400 euroa ja suurimman 25 000 euroa.

Rahoitusta saaneet ympäristöprojektit

Ensimmäisellä rahoituskierroksella rahoitettavat ja julkaisuluvan saaneet projektit ovat:

 • Kestävän kehityksen nuorten työpaja, Lahden Diakoniasäätiö sr, 25 000
 • Kohti kestävämpää viestintää, Helsingin yliopiston valtiotieteellinen tiedekunta, 8237
 • Lahti Green Design Week 2021, LAB ammattikorkeakoulu, 25 000 €
 • Sensus Communis – ympäristön arvostamisen uusi aika, Lahden Yliopistokampus 20 000€
 • Yhteisöllinen kotalaavu Asikkalan Aurinkovuorelle, Asikkalan kunta 9 526 €
 • Uudiskohteiden rakennusjätteet ja niiden hyödyntämismahdollisuudet lopputuotteissa, Insinööritoimisto Lepistö Oy, 6500 €
 • Kestävä onni, Susanna Pesonen, 3 940 €
 • Hävikkivahti, Päijät-Hämeen Ateriapalvelut Oy, 2160
 • Kaupunki puutarha, Pilke Päiväkodit Oy, Pilke Hyppyri, 500 €
 • Ahtialan lasten metsä, Lahden kaupunki/varhaiskasvatus, 400 €
 • Monttu Kino, Monttukino / Lahden Kaleva ry, 15 000 €
 • Etsivätoimisto Henkka & Kivimutka -elokuvan kuvaukset, Fishcock Films Company Oy, 25 000 €
 • Tuhatjalkaiset, Ebonia design, 16 000 €
 • Tavoitamme teinit – Rippikoulujen vastuullisuuskasvatuksen koulutuspaketti, Lahden seurakuntayhtymä, 2 200 €

Paikallisen toiminnan tukeminen jatkuu

Kestävä Lahti säätiö myöntää tukea ympärisprojekteille myös jatkossa. Tukea voi hakea aina ympäristöpääkaupunkivuoden syyskuulle 2021 saakka. Projektirahoituksella kutsutaan koko alueen toimijat tekemään yhteistä teemavuotta. Seuraava projektirahoituksen hakukierros umpeutuu 30.9.2020. Kierrokselle on jo nyt valmisteilla useita kymmeniä hakemuksia.

– Näillä näkymin toisella kierroksella korostuu enemmän yrityshankkeet ja kestävä innovaatiotoiminta julkisen ja yksityisen sektorin toteuttamana. Ensimmäinen hakukierros osoitti jo sen, että saamme hakemuksia hyvin erilaisilta toimijoilta, erikokoisiin ja erilaisiin projekteihin, kuten on ollut tavoitteemmekin. Kehitämme projektien arviointikriteerejä tarpeen mukaan, jotta saamme arvioitua niitä tarkemmin suhteessa toisiinsa, kertoo ohjelmajohtaja Saara Vauramo.

Tukea myönnetään yksittäiselle projektille korkeintaan 30 000 euroa ja enintään 80 prosenttia projektin kokonaiskustannuksista. Rahoitusta myönnetään yhdistysten, yksityisten elinkeinonharjoittajien, oppilaitoksien, kuntaorganisaatioiden sekä yritysten ympäristöprojekteille, joita toteuttaa vähintään kaksi eri toimijaa yhteistyössä.

Lisätietoja:

Saara Vauramo, ohjelmajohtaja, Lahti – Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021, saara.vauramo@lahti.fi, p. 044 716 1585

Tarkemmat tiedot projekteista ja niiden sisällöistä julkaistaan lähipäivien aikana osoitteessa www.greenlahti.fi/ohjelma

Hae projektitukea osoitteessa www.greenlahti.fi/osallistu