Ympäristöpääkaupunki Lahti vie etätyön metsään – hae energiaa työpäivääsi luontokonttorilta - Lahti

Ympäristöpääkaupunki Lahti vie etätyön metsään – hae energiaa työpäivääsi luontokonttorilta

Lahdessa on nyt mahdollista tehdä etätöitä metsässä. Euroopan ympäristöpääkaupunki kannustaa asukkaitaan nauttimaan luonnon rauhoittavasta vaikutuksesta, ja on siksi pystyttänyt Viita-metsätyöpisteitä kaupungin luontokohteisiin yleistä käyttöä varten.

Työarki on muuttunut merkittävästi ja etätyö on tullut jäädäkseen, mutta ihmiset kaipaavat nyt ratkaisuja, jotka yhdistävät erilaisia työn tekemisen malleja. Monet ovat myös löytäneet tiensä luontoon yhä useammin palaveriputken keskellä ja heränneet lähiluonnon merkitykseen. Siksi Lahti, Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021, on rakentanut Viita-metsätyöpisteitä luontoon muistuttaakseen meitä niin työelämän joustavuudesta kuin luonnon rauhoittavasta vaikutuksesta.

Työpisteitä löytyy ympäri kaupunkia puistoista luonnonsuojelualueisiin: näin työpäivän aikana tarjoutuu mahdollisuus ihastella Lahden monipuolista luontoa. Paikallisuus näkyy sekä Viita-metsätyöpisteiden toteutuksessa että suunnittelussa. Työpisteet on valmistanut Lahdessa paikallinen yritys Upwood yhteistyössä TBWA\ Helsingin kanssa, ja projektissa on ollut mukana tiimi opiskelijoita LAB-ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutista.

Viita-metsätyöpisteissä yhdistyy lahtelainen designosaaminen ja luonto

– Työpisteiden muotoilussa näkyy ekologisuus, paikallisuus ja toiminnallisuus. Niissä yhdistyy puiden pyöreys ja luonnon hengittävyys, jotka auttavat työpisteet sulautumaan osaksi luontoa. Viita-metsätyöpiste on käytettävyytensä puolesta ainutlaatuinen, ja eroaa esimerkiksi perinteisistä retkipöydistä etätyötä varten suunniteltujen toimintojen ansiosta. Työpisteet pyrkivät vastaamaan kävijöiden tarpeisiin: niistä löytyy puhelin- ja mukiteline, alue työkoneelle, syvennys kynille sekä mahdollisuus ripustaa laukku, kertoo viestintäpäällikkö Saara Piispanen Lahti – Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021 -projektista.

Viita-metsätyöpisteet on valmistettu suomalaisesta kuusesta, joka on ulkokäytössä kestävä materiaali. Kuusipuun käytöllä on Suomessa pitkä historia, ja materiaalina se edustaa suomalaista metsää parhaimmillaan.  Työpisteet kiinnitetään puihin niin, ettei puihin jää jälkiä asentamisen ja poistamisen jälkeen.

Luonto ja hyvinvointi kulkevat käsi kädessä

Maailmanlaajuinen pandemia ja etätyöarkeen siirtyminen on saanut työyhteisöt pohtimaan työhyvinvoinnin merkitystä uudesta näkökulmasta. Hyvinvoinnin kannalta luonnossa oleskelu on tärkeää, sillä luonto voi parhaimmillaan kohentaa mielialaa, vähentää stressiä ja rauhoittaa kiireisen arjen keskellä. Lahdessa on uusien työpisteiden ansiosta mahdollista yhdistää etätyö ja luonto kätevällä tavalla ja näin tuoda energiaa työpäivään.

– Metsillä on suuri merkitys ekologisesti kestävän tulevaisuuden rakentamisessa, mutta ne tarjoavat myös rentoutumisen ja rauhoittumisen mahdollisuuksia hektisen arjen keskellä. Moni on havainnut etätyöarjen keskellä, että luonnolla on positiivisia vaikutuksia mielialaan. Lahdessa on mahdollista yhdistää etätyö luonnonläheiseen elämäntapaan, sanoo Saara Piispanen.

Viita-metsätyöpisteet ovat ensimmäistä kertaa asukkaiden käytössä syyskuun ajan osana ympäristöpääkaupunkivuotta. Lisäksi lahtelaisilla on mahdollisuus vaikuttaa yhden Viita-metsätyöpisteen sijaintiin äänestämällä sille paikkaa ympäristöpääkaupungin Facebook- ja Instagram -tileillä. Lahti kannustaa myös muita toimijoita ottamaan työpisteitä käyttöön ja jakaa piirustukset avoimeen käyttöön.

Lue lisää ja katso työpisteiden sijainnit täältä.

Lisätietoja

Saara Piispanen
Viestintäpäällikkö, Lahti – Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021
p. 044 416 4680
saara.piispanen@lahti.fi