Ympäristöpääkaupunki Lahti ja Ant Brew lanseeraavat olutsarjan kaupungin mauista – osa voi yllättää - Lahti

Ympäristöpääkaupunki Lahti ja Ant Brew lanseeraavat olutsarjan kaupungin mauista – osa voi yllättää

Kiertotalouden edelläkävijäkaupungissa Lahdessa hyödynnetään uusissa teemaoluissa villiyrttejä, hävikkiruokaa ja jopa hanhenkakkaa. Pienpanimo Ant Brewn kanssa kehitetty Wasted potential -olutsarja tulee myyntiin porrastetusti alkaen kesäkuun puolivälistä. Yhteistyö juhlistaa Lahtea vuoden 2021 Euroopan ympäristöpääkaupunkina ja jakaa tärkeää viestiä kiertotaloudesta.

Ant Brew olutsarjaTällä hetkellä 99 % lahtelaisissa kotitalouksissa syntyneestä jätteestä hyödynnetään uudelleen. Lahti tunnetaan ennakkoluulottomasta yhteistyöstään paikallisten toimijoiden kanssa: seuraavaksi Lahti viestii Ant Brewn kanssa ympäristöteemoista uudella olutsarjallaan.

Wasted potential -olutsarjassa hyödynnetään villi- ja kaupunkiyrttejä, ruokahävikkiin muutoin joutuvia leipiä, marjoja ja hedelmiä, sekä hanhenkakkaa. Hanhioluen maltaat savustetaan hanhen tuotoksin, jotka on kerätty Vesijärven rannoilta. Näin syntyy 8–10 % vahvuinen Imperial Stout. Lähestulkoon kaikki luonnon jäte on kierrätettävissä hyötykäyttöön.

– Kestävä tulevaisuus vaatii tehokasta resurssien hyödyntämistä ja oivaltavaa kierrättämistä. Vaikka suhtaudumme vakavasti ympäristöön ja kiertotalouteen, on meille tärkeää viestiä niistä mielenkiintoisella ja Lahden näköisellä tavalla pieni pilke silmäkulmassa. Useamman panimon kotikaupunkina mikäpä olisi parempi tapa juhlistaa pian alkavaa kesäkautta kuin yhteistyössä paikallisten kanssa suunnitellut oluet, kertoo ympäristöpääkaupunkiprojektin viestintäpäällikkö Saara Piispanen.

“Näissä tölkeissä maistuu mahdollisuus, jota ei hukattu” – Saara Piispanen

– Olutsarja on meidän tapamme kertoa oluen ystäville kiertotaloudesta ja nostaa esiin teemoja, kuten ruokahävikin pienentämistä, jätteiden hyötykäyttöä, kaupunkiviljelyä sekä lähi- ja villiruokaa. Yhteistyö Lahden kanssa on ollut hyvin mielenkiintoinen, sillä kehitämme jatkuvasti tapoja hyödyntää erilaisia raaka-aineita oluiden valmistuksessa ja emme kavahda “ei niin perinteisenä pidettyjä ratkaisuja”, taustoittaa Kari Puttonen Ant Brewsta.

Ensimmäisenä sarjan oluista julkistetaan wit-tyylinen olut, jonka inspiraationa on jätteetön kiertotalous ja ruokahävikki. Oluen valmistuksessa käytetään paikallisen K-Citymarket Paavolan appelsiinimehun tuorepuristuspisteen kuorijätettä sekä tukkurilta saatavaa parasta ennen -päivämäärän ylittänyttä granaattiomena- ja viikunapyrettä. Oluiden valmistamiseen käytetään paikallisen Viking Maltin maltaita.

Olutsarja tulee myyntiin valittuihin K-ryhmän kauppoihin sekä Ant Brewn panimoravintolaan. Osaa tuotteista myydään myös valituissa tapahtumissa.

Oluet osana aitoa ja ennakkoluulotonta ympäristötyötä

Lahti on asettanut kunnianhimoisen tavoitteen olla jätteetön kiertotalouskaupunki vuoteen 2050 mennessä. Kaupunki on ylpeä yhteistyöstään paikallisten yritysten kanssa ja alueella onkin monia osaamisklustereita, joiden kanssa toteutetaan kiertotaloutta. Tästä hyvä esimerkki elintarvikealalta on Päijät-Hämeen viljaklusteri. Klusteriyritykset, kuten olutpanimot, myllyt, mallastamot ja leipomot, käyttävät viljaa raaka-aineena valmistusprosessien alusta loppuun hävikkiä minimoiden sekä hyödyntäen tuotannon sivuvirtoja uusiin käyttökohteisiin.

– Ympäristöpääkaupunki-nimitys ei ole vain kaupungin työntekijöiden ansiota, vaan yhdessä kaupunkilaisten kanssa saavutettu tunnustus. Pyrimme jatkuvasti kehittämään uusia ympäristöystävällisiä ja kestävää kuluttamista edustavia ratkaisuja yhdessä paikallisten toimijoiden kanssa. Nyt julkaistut oluet nostavat esiin kiertotalouden ja resurssien potentiaaliin, asiat, jotka jäävät usein huomaamatta, kertoo Piispanen.

Lataa lehdistömateriaalit ja infopaketti Wasted potential -olutsarjan tuotteista täältä.

Lisätietoja:

Saara Piispanen
Viestintäpäällikkö, Lahti – Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021
p. 044 416 4680
saara.piispanen@lahti.fi

Kari Puttonen
Panimovastaava, Ant Brew
p. 050 302 8181
kari@antbrew.fi