Ympäristöpääkaupungin yhteisölliseen lastenkirjaan etsitään nyt lahtelaisperhettä - Lahti

Ympäristöpääkaupungin yhteisölliseen lastenkirjaan etsitään nyt lahtelaisperhettä

Yksi lahtelaisperhe saa antaa nimensä ja kasvonsa fiktiivisen tarinan päähenkilöiksi. Kirjaan päätyvä perhe arvotaan kaikkien kriteerit täyttävien perheiden kesken.

Lahdessa julkaistaan tammikuussa 2021 ympäristöpääkaupunkivuoden kunniaksi ympäristöaiheinen lastenkirja. Yhteisöllinen kirja syntyy osin joukkoluovuudella, mikä tarkoittaa sitä, että kirjantekijät Terhi Kangas ja Anna Aalto kaipaavat jälleen uniikkeja ideoita kaikilta lastenkirjojen ystäviltä.

Kirjan tarinassa Merkityskirjat-sarjasta tuttu Lehmusvirran perhe saapuu vierailulle ympäristöpääkaupunkiin lasten serkkujen luo.

– Serkkuperhettä ei ole kirjoissamme aiemmin esitelty, joten heidän nimensä ja ulkonäkönsä luodaan joka tapauksessa vasta nyt. Ajattelimme ottaa heihin mallia elävistä esikuvista. Näin perhe on varmasti 100-prosenttisen lahtelainen, kertoo lastenkirjailija Terhi Kangas.

Kuusivuotiaan Julien kissahahmosta myös maskotti

Keväällä Merkityskirjojen hahmopuuhapajassa, joka järjestettiin poikkeusolojen vuoksi verkossa, syntyi jo ensimmäinen joukkoluovuuden helmi: yksi tarinan päähenkilö, joka kantaa vielä työnimeä Superkisu. Inspiraatiohahmon kirjan kuvittajalle on piirtänyt 6-vuotias lahtelainen Julie Vierimaa. Hahmo herätetään henkiin ympäristöpääkaupungin maskotiksi lasten iloksi.

– Saimme elokuun lastenkirjapajassa tutustua tarinan suuntaa antavaan käsikirjoitusversioon, josta pidimme kaikki. Parhaillaan linjaamme yhdessä Lahden kaupungin ympäristökasvatuksen kanssa tarinan yksityiskohtia, joita myös kuvittaja Anna Aalto pääsee syksyllä konkretisoimaan, kertoo viestintäpäällikkö Saara Piispanen Lahti – Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021 projektista.

Ainoastaan nyt haussa oleva perhe on rajattu vain lahtelaisten joukkoluovuudeksi. Myöhemmin syksyllä avautuu jo kolmatta kertaa Merkityskirjojen verkkosivuilla joukkoluovuuden maksuton verkkokauppa, jonka kautta ideoita ja ehdotuksia kirjan sisällöiksi voi antaa kuka tahansa.

Haussa vähintään kahden lapsen perhe

Kirjaan etsittävässä perheessä tulee olla vähintään kaksi lasta, joista toinen on jo isompi koululainen, noin 5.-6.-luokkalainen, toinen häntä pienempi. Aikuisia perheessä voi olla yksi tai kaksi. Perheenjäsenten sukupuolilla ei tarinan kannalta ole merkitystä, joten niitä ei ole ennalta määritelty. Ehdotuksia otetaan vastaan 13.9. saakka sähköpostilla info@merkityskirjat.fi. Mukaan tulee liittää tuore valokuva perheestä sekä perheenjäsenten nimet ja iät. Kirjaan päätyvä lahtelaisperhe arvotaan kaikkien kriteerit täyttävien ehdokkaiden kesken.

Perheen tarinaa tai muita yksityiskohtia ei tulla dokumentoimaan osaksi teosta, vaan tarinan perhe ”lainaa” ainoastaan oikean lahtelaisperheen nimiä ja ulkonäköjä. Hahmot elävät siis täysin omaa fiktiivistä elämäänsä, kuten mikä tahansa lastenkirjan perhe.

Lisätiedot:

Terhi Kangas
lastenkirjailija
Merkityskirjat Oy
p. 050 555 2577

terhi.kangas@verbaali.fi

Saara Piispanen
viestintäpäällikkö
Lahti – Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021
p. 044 416 4680
saara.piispanen@lahti.fi