Ympäristöpääkaupungin kaupunkisukset herättivät huomiota maailmanlaajuisesti - Lahti

Ympäristöpääkaupungin kaupunkisukset herättivät huomiota maailmanlaajuisesti

Ympäristöpääkaupungin kaupunkisuksi-kokeilu on päättynyt kolmen viikon testijakson jälkeen hyvin tuloksin. Kestävään kaupunkiliikkumiseen rohkaiseva tempaus sai runsaasti positiivista huomiota kotimaassa ja ulkomailla. Kansainväliset mediat uutisoivat Euroopan kaupunkisuksista kaikilla mantereilla.

Kaupunkisukset toivat näkyvyyttä Lahdelle Euroopan ympäristöpääkaupunkina. Samalla sukset ottivat kantaa ilmastonmuutokseen, herättelivät keskustelua kestävästä kaupunkiliikkumisesta sekä ilmastonmuutoksen aiheuttamista seurauksista pohjoisilla leveysasteilla. Hyväntuulisen idean tarkoitus oli tuottaa iloa kaupungin asukkaille ja osoittaa että Lahti on kompaktin kokoinen kaupunki, jossa voi liikkua helposti ja vähäpäästöisesti kaikkina vuodenaikoina.

Lahden kaupunkisuksista mediailmiö

– Paketoimme hauskaan, hullunkuriseen ja erottuvaan ideaan vakavan viestin, joka koskettaa ihmisiä globaalisti. Tämän vuoksi kaupunkisukset ylittivät uutiskynnyksen kansainvälisesti, toteaa viestinnän ja markkinoinnin asiantuntija Maria Ansas.

Ympäristöpääkaupungin mediaseurannan mukaan uutinen kaupunkisuksista tavoitti sosiaalisen median välityksellä satoja miljoonia ihmisiä. Perinteisessä mediassa sukset saivat näkyvyyttä kansainvälisestikin tunnetuissa medioissa The Independentissä, Forbesissa, EuroNewsilla ja uutistoimisto Reutersilla.

Kaupunkisuksi-uutisoinnin yhteydessä nostettiin esiin hiihtokaupunkina tunnetun Lahden ainutlaatuisia hiihto- ja ulkoilumahdollisuuksia.

– Hanke toi esille paitsi ympäristöpääkaupunkivuoden teemoja, niin myös Lahden kaupungin ylläpitämää mittavaa, käyttäjille maksutonta, huippuluokan latu- ja ulkoilureittiverkostoa, korostaa liikuntatoimenjohtaja Tommi Lanki.

Kaupunkisuksitelineille jatkossakin käyttöä

Lainausperiaatteella toimivien suksien käyttömäärät jäävät arvioiksi, sillä varauskäytäntöä pisteissä ei ollut. Kokeilun aikana jokaisesta suksipisteestä käytössä oli useampi suksipari ja hiihtäjiä nähtiin laduilla myös omilla suksilla. Tempauksessa käytetyt sukset päätyvät kestävän kehityksen ajattelun mukaisesti kiertoon, ja ne toimitetaan MLL Lahden yhdistys ry:lle.

Jokaiselle kolmelle kaupunkisuksitelineelle löytyy käyttöä myös jatkossa. Yksi telineistä jää Lahden kaupungille, muut päätyvät Messilän hiihtokeskukseen ja Päijät-Hämeen liikkuvimpana kuntana palkittuun Asikkalaan.

– Asikkalassa, kuten muissakin ympäristökunnissa, on liikuttu tänä talvena ahkerasti suksilla. Latuja on 120 kilometriä ympäri kuntaa ja jäätilanteen salliessa latuja tehdään myös jäälle. Olemme iloisia saadessamme kaupunkisuksi-kokeilusta vapautuvan suksitelineen, joka pääsee käyttöön Aurinkovuorelle, suositun hiihtomaan viereen, iloitsee kunnan kehittämispäällikkö Isa Maunula.

Kaupunkisuksi-kokeilun toteuttivat yhdessä ympäristöpääkaupunkiprojektin kanssa Lahden kaupunki, Osuuskauppa Hämeenmaa, Niemi Palvelut, Upwood design Oy, tori-isäntä Timo Arasola, Viherpalvelut Hyvönen Oy, Inspis ja Salpausselän kisat.

Lisätietoja

Maria Ansas
viestintä- ja markkinointisuunnittelija
044 482 6428
maria.ansas@lahti.fi