Yhteistyöllä noussut laavu ilahduttaa ulkoilijoita Vääksyn huikeissa maisemissa - Lahti

Yhteistyöllä noussut laavu ilahduttaa ulkoilijoita Vääksyn huikeissa maisemissa

Asikkalassa retkeilijöillä on mahdollisuus nauttia Vesijärvelle siintävästä näkymästä Aurinkovuoren harjalle pystytetyllä laavulla. Taukopaikka saatiin pystyyn kuntalaisten aloitteesta, työpajan nuorten panoksella ja ympäristöpääkaupungin projektirahoituksella. Kävimme katsomassa, mitä laavun rakentaneille nuorille kuuluu ja miten kuntalaiset ovat ottaneet uuden retkikohteen omakseen.

Asikkalan Aurinkovuorelta aukeavat upeat maisemat sekä Vesijärvelle että Päijänteelle. Ulkoilureitin varrella, Vesijärveä kohti viettävän jyrkän rinteen laella on tuliterä laavu, nuotiopaikka, pöytä penkkeineen sekä keinu.

-Kahvitauko saattoi venyä, kun keinussa istui ja katseli, kertoo Teemu Kallioinen, 26, laavun rakentamisesta.

Kallioinen ja muutama muu paikallinen nuori urakoivat laavun pystyyn ympäristöpääkaupungin projektirahoituksen tuella kesällä 2020. Nuoret tulivat projektiin mukaan kuntouttavan työtoiminnan ja etsivän nuorisotyön kautta. Nuorten työpajan ohjaajan Joni Petterssonin mukaan työmaa oli innostava ja nuoret ottivat siitä hienosti vastuuta. Kuntalaisilta on tullut kiitosta työn tuloksesta.

-Sosiaalisessa mediassa on paljon jaettu kuvia täältä ja on tullut hyvää palautetta, kehuu Pettersson.

Työpaja auttoi saamaan kiinni arjesta

Teemu Kallioinen, Lauri Tynkkynen ja Herkko Piira ovat myös silminnähden ylpeitä työstään. Silkkaa riemua rakennushomma ei ollut, sillä parina päivänä vettä tuli kuin saavista kaataen ja olipa rakennusporukan kesken pientä eripuraakin. Jyrkännettä reunustava aitakin aiheutti päänvaivaa.

– Aitaa väännettiin kaksi viimeistä päivää, siinä meinasi usko loppua, kertoo Teemu Kallioinen.

– Lapio tuli tutuksi, heittää Lauri Tynkkynen.

Tynkkynen, 18, kertoo olevansa tyytyväinen Asikkalan kunnan taholta saamaansa tukeen. Hänellä ei ole peruskoulun jälkeistä koulutusta, mutta kunnan työpajalla suunnitelmat ovat alkaneet muotoutua. Haastattelun aikaan alkukesästä Tynkkynen odotti tietoa opiskelupaikasta. Tavoite olisi LVI-alan tutkinto ja kenties jonain päivänä yrittäjyys.

– Tavoite oli pajalle mennessä, että pysyy vuorokausirytmi ja tulevaisuuden suunnitelmat selviää, hän kertoo.

– Nuorempana, kun olen jäänyt tyhjän päälle, olen tehnyt tyhmyyksiä. Nyt ei ole siihen ollut tarvetta, Tynkkynen jatkaa.

Myös Herkko Piira, 19, odotteli alkukesästä tietoa opiskelupaikasta. Teemu Kallioisen syksyn ohjelma sen sijaan oli jo selvillä: Hän lähtee opiskelemaan automaalariksi Hämeenlinnaan. Osoite pysyy kuitenkin Vääksyssä. Kaikkien kolmen nuoren miehen mielestä pikkukunta on hyvä paikka olla ja elää.

Yhteistyön voimaa pikkupaikkakunnalla

Asikkalan laavuhankkeen ytimessä on yhteisöllisyys. Idea lähti kuntalaisten aloitteesta. Aurinkovuorelle toivottiin taukopaikkoja luonnossa liikkujille. Pienessä kunnassa asiat järjestyivät sukkelasti verkostojen ansiosta.

– Tässä yhdistyy yhteisöllisyys monesta näkökulmasta, sanoo Asikkalan hyvinvointijohtaja Matti Kettunen.

Maanomistaja Petteri Kivistö antoi pystyttää laavun mailleen kaikkien iloksi. Hänellä on alueella peltoa ja metsää. Kivistö pitää virkistys- ja luontoarvoja tärkeinä maanviljelyn ja metsän talouskäytön ohella. Hän tulee itsekin silloin tällöin laavulle nauttimaan maisemista.

– Se on sopiva sunnuntaireippailu, kun ottaa repun selkään ja tulee paistamaan makkaraa, Kivistö sanoo.

Asikkala haluaa laavun avulla myös innostaa ihmisiä liikkumaan luonnossa entistä enemmän. Yksi keskeinen kohderyhmä ovat perheet, kertoo hyvinvointijohtaja Matti Kettunen.

– Lapsiperheetkin pystyvät paremmin lähtemään seitsemän kilometrin hiihtolenkille, kun tiedossa on taukopaikka nousujen jälkeen, hän selittää.

Laavuhanke oli niin onnistunut, että tänä kesänä nuorten työpaja rakentaa grillikodan Länsi-Asikkalan koulun pihalle osaksi uutta lähiliikuntapaikkaa.