Vuoden 2023 Euroopan ympäristöpääkaupunki valitaan juhlavassa gaalassa Lahdessa - Lahti

Vuoden 2023 Euroopan ympäristöpääkaupunki valitaan juhlavassa gaalassa Lahdessa

Laaja joukko mm. kaupunkien, politiikan ja yritysmaailman edustajia ympäri Eurooppaa kokoontuu Lahteen European Green Capital Awards -gaalaan syyskuun alussa. Tilaisuudessa valitaan Euroopan ympäristöpääkaupunki vuodelle 2023 sekä Euroopan vihrein kaupunki 2022 -kilpailun voittajat.

Lahteen odotetaan 8.–10. syyskuuta noin kahtasataa kansainväistä vierasta jännittämään, mikä kaupunki saa Euroopan ympäristöpääkaupungin tittelin vuodelle 2023. Finalistikaupungit ovat Ruotsin Helsingborg, Puolan Krakova, Bulgarian Sofia ja Viron Tallinna. Tilaisuudessa julkistetaan myös Euroopan vihrein kaupunki 2022 -palkinnon voittajat. Vihreimmän kaupungin arvonimeä eli European Green Leaf -palkintoa tavoittelevat Bistrița Romaniasta, Elsinore Tanskasta, Gavà Espanjasta, Treviso Italiasta, Valongo Portugalista ja Winterswijk Hollannista.

Palkintogaalaa vietetään kutsuvierastilaisuutena Lahden Sibeliustalolla torstaina 9. syyskuuta. Gaalaa voi katsoa suorana lähetyksenä netin kautta osoitteessa greenlahti.fi/en/awards kello 18.30 alkaen. Suorana nettilähetyksenä saman osoitteen kautta voi seurata myös 9. syyskuuta aamupäivällä klo 10–12 pidettävää Lahti Symposiumia, jossa asiantuntijat ja kaupunkien johtajat keskustelevat kestävän tulevaisuuden ratkaisuista.

Juhlavassa palkintotilaisuudessa kuullaan Sinfonia Lahden soittamaa musiikkia, mm. ilmastonmuutoksen uhkaamille merenrantakaupungeille omistettu ja Lahden ympäristöpääkaupunkivuoden kunniaksi sävelletty ICE-teos. Vieraat toivottaa tervetulleeksi Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen, ja gaalaan osallistuu myös pääministeri Sanna Marin. EU:n ympäristökomissaari Virginijus Sinkevičiuksen tervehdys nähdään virtuaalisesti.

Lahti toimii esimerkkinä eurooppalaisille kaupungeille

Kansainvälisille vieraille on palkintotilaisuuden lisäksi ohjelmaa keskiviikosta perjantaihin. Vieraille tarjotaan mm. mahdollisuutta tutustua Lahden ympäristöratkaisuihin sekä Lahden seudun ainutlaatuiseen luontoon.

– Pääsemme vihdoin kertomaan Lahden saavutuksista niin paikallisille kuin eurooppalaisille kumppaneillemme kasvokkain – toki turvaväleillä ja maskin takaa. Kaupungit yhdessä niissä toimivien yritysten, korkeakoulujen ja asukkaiden kanssa ovat ratkaisujen keskiössä, kun kaupungeista tehdään entistä kestävämpiä, sanoo Lahden ympäristöpääkaupunkiprojektin johtaja Milla Bruneau.

European Green Capital Award eli Euroopan ympäristöpääkaupunki -palkinto myönnetään vuosittain yhdelle kaupungille, joka on ympäristötyössä edelläkävijä, toimii esimerkkinä muille kaupungeille ja kehittää innovatiivisia ratkaisuja ympäristöhaasteisiin. Ympäristöpääkaupunkikilpailun järjestää Euroopan komissio. Kansainvälinen tuomaristo arvioi arvostettua palkintoa tavoittelevia kaupunkeja useiden eri ympäristöindikaattorien ja Lahdessa pidettävien finaaliesitysten perusteella.

Lahti on Suomen ensimmäinen ympäristöpääkaupunki ja toistaiseksi kisan 12 voittajakaupungista pohjoisin ja pienin. Valtaosa eurooppalaisista asuu juuri Lahden kaltaisissa keskisuurissa kaupungeissa, ja siksi Lahden voitto on tärkeä merkkipaalu.

Lisätietoa Euroopan ympäristöpääkaupunki -kilpailusta löytyy Euroopan komission internetsivuilta (englannin kielellä).