Vil­lu Jaa­ni­soo to­teut­taa ym­pä­ris­tö­pää­kau­pun­ki­vuo­den kun­niak­si Lah­teen tai­de­teos­pa­rin - Lahti

Vil­lu Jaa­ni­soo to­teut­taa ym­pä­ris­tö­pää­kau­pun­ki­vuo­den kun­niak­si Lah­teen tai­de­teos­pa­rin

Euroopan ympäristöpääkaupunkivuoden 2021 kunniaksi Lahteen saadaan näyttävä kahden taideteoksen teospari. Nimekkäiden taiteilijoiden joukosta toteuttajaksi valikoitui julkisista teoksistaan ja kierrätysmateriaalien hyödyntämisestä tunnettu kuvanveistäjä Villu Jaanisoo.

Launeen strutsi ja Strusin muna
Jaanisoon taideteokset Launeen strutsi ja Strutsin muna ottavat kantaa luonnon monimuotoisuuden heikkenemiseen ihmisen toiminnan seurauksena. Maapallon luonnon monimuotoisuus köyhtyy hälyttävällä tahdilla. Strutsi on yksi maailman vanhimmista linnuista, ja monia strutsilajeja on jo kuollut sukupuuttoon. Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN luokittelee strutsin uhanalaiseksi lajiksi. Vaikka strutseja on eläintarhoissa paljon, luonnossa elävien lintujen lukumäärä pienenee nopeasti.

– Teosparini kertoo tarinaa toivosta. Meillä on vielä toivoa, että ihminen oppii toimimaan tulevaisuudessa viisaammin. Voimme oppia elämään itse paremmin ja antaa myös muiden elää kanssamme samalla planeetalla, kertoo kuvanveistäjä Villu Jaanisoo.

Teospari sijoittuu kaupungin tärkeille sisääntulopaikoille muistuttamaan ympäristöpääkaupunkivuodesta ja johdattamaan tulijoita Lahteen. Mittakaavaltaan suurempi teos Launeen strutsi sijoittuu Launeen eritasoliittymään ja teos toimii taideavauksena kauempaakin tuleville. Teoksista pienikokoisempi Strutsin muna toteutetaan Rautatienkadulle alkupäähän lähelle Marskinaukiota, mutta ei kuitenkaan itse aukiolle.

Teokset kuvaavat ympäristöteemaa ulkoisesti, mutta myös ekologisten materiaalivalintojen osalta. Launeen strutsin rakentamiseen käytetään useita kerroksia käytettyjä autonrenkaita ja Strutsin munan pitsimäinen ornamentti tehdään kierrätetystä rosterista. Molemmat teokset valaistaan, jolloin ne ilahduttavat myös pimeinä vuodenaikoina. Teosten on tarkoitus valmistua vuoden 2023 aikana.

Korkeatasoiset rinnakkaisluonnokset kaikilta osallistuneilta taiteilijoilta

Taideparin rinnakkaisluonnosvaiheeseen osallistui neljä nimekästä taiteilijaa tai työryhmää. Taiteilijat Antti Immonen, Pekka ja Teija Isorättyä, Villu Jaanisoo sekä Jaakko Pernu laativat teoksista rinnakkaisluonnokset, joiden perusteella teosparin toteuttava taiteilija valittiin.
Valinnan teki Lahden kaupungin, ympäristöpääkaupunkiprojektin ja Lahden museoiden edustajista sekä taiteilijajäsenistä muodostettu taidevalintatyöryhmä.

– Olemme iloisia siitä, että saimme upeita ja tekniikoiltaan erilaisia taiteilijoita mukaan rinnakkaisluonnostilaukseen. Jokainen oli pohtinut ympäristöteemaa omasta näkökulmastaan ja kaikki luonnokset olivat taiteellisesti todella ansiokkaita. Jaanisoon työssä kiehtoi erityisesti kantaaottavuus, materiaalien käyttö ja veistoksellisuus, kertoo ympäristöpääkaupunkiprojektin viestintäpäällikkö Saara Piispanen.

Villu Jaanisoo (s. 1963, Tallinna) on Suomen eturivin kuvanveistäjiä. Hänen teoksiaan on useiden keskeisten taidemuseoiden kokoelmissa sekä useissa kaupungeissa Suomessa ja ulkomailla. Nyt toteutettava teos on Jaanisoon ensimmäinen julkinen taideteos Lahdessa.

Teospari on osa Euroopan ympäristöpääkaupunkivuotta ja sen rahoittaa Kestävä Lahti -säätiö ja Lahden kaupunki. Teoksen toteutuksesta ja koordinoinnista vastaa Lahden kaupunki.

Lisätiedot

Saara Piispanen
Viestintäpäällikkö, Lahti – Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021
p. 044 416 4680, saara.piispanen@lahti.fi

Villu Jaanisoo
Kuvanveistäjä
p. 050 413 1906, villusoo@hotmail.com