Tinkimätön vegaani elää ja hengittää vakaumustaan, ohjaa muita kestävään elämäntapaan - Lahti
1,5 asteen elämäntapa

Tinkimätön vegaani elää ja hengittää vakaumustaan, ohjaa muita kestävään elämäntapaan

Lahtelaisyrittäjä Teemu Alménin elämänkatsomus kiteytyy veganismiin. Se on hänelle ehdoton periaate eläinten oikeuksien, terveyden, ilmaston ja maapallon suojelemiseksi.

Teemu Alménin ulkoinen olemus jo sanoo miehestä paljon. Ihoa peittävät tatuoinnit kuvastavat yrittäjyyttä vegaanisen lävistys- ja tatuointiliikkeen omistajana ja studiomanagerina. Huippuunsa treenattu keho huokuu terveyttä ja voimaa. T-paidat kertovat rakkaudesta metalli- ja hardcore-musiikkiin.

Yhtä lailla Almén säväyttää elämänasenteellaan: mies on järkähtämätön veganismin periaatteessaan.

– Veganismin avainajatus minulle on se järjettömyys, että eläimiä – siis tuntevia ja ajattelevia olentoja – tapetaan ruoaksi, Almén kiteyttää empatian ja väkivallattomuuden vakaumuksensa.

Vegaaniruoka on merkittävä tapa vaikuttaa maapallon hyvinvointiin

– Eläinperäisen ruoan tuottaminen on väärin myös siksi, että se vaatii valtavasti maata ja vettä sekä kuluttaa maapalloa kestämättömästi. Jos tuhoamme planeettamme, ei ole olemassa planeetta B:tä jolle paeta, Almén toteaa.

– Sillä mitä syömme, on suuri vaikutus maapallon hyvin- tai pahoinvointiin. Syöminen on maapallollemme joko pelastava tai rampauttava voima. Kasvisruoalla maapallo riittäisi meille hyvin.

– Me syömme joka päivä. Valitsemalla vegaaniruoan jokainen voi päivittäin vaikuttaa maapallon hyvinvointiin. Kukin ateria ja kaupassakäynti on valinta, jolla yksilö äänestää. Harva ymmärtää valtaansa ja voimaansa.

Tietoisuus heräsi Lahdessa

Almén muutti pieneltä maalaispaikkakunnalta Lahteen nuorena miehenä, joka oli omaksunut perinteiset opit eläimistä ja ruoasta. Kaupungin urbaanissa sykkeessä hän kohtasi uusia ihmisiä, toisenlaisia ajatuksia, järjestötoimintaa ja eläinoikeusliikkeen.

– Maalaispojalle täällä oli kaikkea uutta, ja ajatteluni muuttui huimasti. Tajuntaani laukesi ensin eläinten oikeus elämään. Seuraavaksi ajatteluni laajeni vegaaniruoan terveyshyödyillä ja kasvoi edelleen vegaanisuuden ympäristö- ja ilmastovaikutuksiin.

– Lahti avasi silmäni, ja olen valinnut kaupungin kodikseni.

Jokainen vegaaninen valinta vaikuttaa

Vaikka Almén itse syö ehdottomasti vain vegaaniruokaa, hän tähdentää, että jokaiselle yksikin vegaaninen ateria on askel oikeaan suuntaan.

– Kukaan ei ole täydellinen. Meitä täysin vegaaneja on vielä vähän. Suurimmalle osalle ihmisistä sopii parhaiten asteittainen siirtyminen vegaaniruokaan.

Pyydettäessä Almén auliisti opastaa kuluttajia ruokavalinnoissa ja kuntosalilla muita treenaajia vegaaniravinnossa.

– Vegaaniruoka kohentaa jokaisen terveyttä ja sopii täydellisesti kaikkeen urheiluun mukaan lukien kehonrakennus. Urheilussa ei tarvita ylenpalttista määrää proteiinia, ja kasviksista saa sitä tarpeeksi. Moni kokee palautuvansa nopeammin kasvisruoalla. Lisäksi liha ja maitotuotteet on tutkitusti ja maailmanlaajuisesti yhdistetty moniin vakaviin sairauksiin, Almén valistaa.

– Olen hyödyllisen ja kärsimystä vähentävän asian puolestapuhuja. Yksittäisten ihmisten kautta teen parempaa maailmaa.

Liity tekijöiden joukkoon

Kaikki
Kotona
Töissä
Vapaalla
Liikkeellä
Syödessä