Miten koris, yksilön hyvä elämä ja kestävä elämäntapa punoutuvat yhteen ja kaikki voittavat - Lahti
1,5 asteen elämäntapa

Miten koris, yksilön hyvä elämä ja kestävä elämäntapa punoutuvat yhteen ja kaikki voittavat

Suomen korkeimmalla sarjatasolla, Korisliigassa, pelaava Lahti Basketball luottaa päävalmentajaan, joka ammentaa hyvinvointia ­ja urheilusaavutuksia ekologisuuteen ohjaavasta elämänfilosofiasta.

Lahti Basketballin päävalmentaja Pieti Poikola vakuuttaa koripallokentän reunalla mutta yllättää kentän ulkopuolella henkilökohtaisilla arvoillaan ja niistä nousevalla elämäntavallaan.

Kun tämä kolme Suomen mestaruutta voittanut valmentaja piti tauon valmennuksesta vuoteen 2020, hän vetäytyi kuukausiksi buddhalaisen meditaation pariin Aasiassa. Hän oppi olemaan läsnä hetkessä ja siten tiedostamaan ympäröivää maailmaa sekä suhdettaan ympäristöön.

Yhdistettynä viimeisimpään tieteelliseen tietoon Poikolan elämänfilosofia jalostuu kestävien arvojen mukaiseksi elämäntyyliksi.

– Mitä enemmän olemme läsnä ja tiedostavia, sitä enemmän olemme harmoniassa ympäristön kanssa. Teemme valintoja, jotka antavat meille hyvän olon ja jotka ovat samalla ekologisia, Poikola sanoo.

Hyvää oloa tuottavia valintoja

Kolmatta kauttaan Lahdessa valmentava Poikola asuu puolisonsa, italialaisen Silvian ja pariskunnan lähes vuoden ikäisen pojan kanssa omakotitalossa Lahden Kunnaksessa. Perheen elämää leimaa maanläheisyys ja yksinkertaisuus.

Esimerkkinä elämäntyylistään Poikola mainitsee polkupyörän. Sillä hän kulkee 10 kilometrin matkan kotoaan joukkueen kotikentälle Lahti Energia -areenalle ja muita matkoja, vaikka perheessä onkin auto.

– Pyöräily on palkitsevampaa, Poikola selvittää. Silvia puolestaan valitsee mieluummin joukkoliikenteen kuin auton.

Poikola jatkaa perheen kulutusvalinnoista:

– Yritämme kuluttaa mahdollisimman vähän. Lyhytaikaisesti tarvittavaa tavaraa ostamme pitkälti kirpputoreilta, joita olen Silvian ansiosta oppinut arvostamaan, vaikka ennen jopa häpesin kirpputoreilla käymistä. Energian kulutuksen yritämme minimoida, ja aurinkopaneeleiden asentaminen uuteen Lahden kotiimme syksyllä 2020 oli itsestään selvä valinta.

Olematta ehdoton kasvissyöjä, Poikola valitsee kasvisruoan siksi, että se vaan maistuu ja tuntuu hyvältä.

– Keho on hyvä kertomaan mitä se tarvitsee, ja mitä paremmin on läsnä, sitä paremmin oppii kuuntelemaan omaa kehoa.

Ammatti ja kotikaupunki mahdollistavat elämäntavan

Mies seisoo päällään koripallokentällä

Pieti Poikola uskoo, että hänen elämänfilosofiansa on tehnyt hänestä paremman valmentajan.

­– Oman meditaationi avulla voin paremmin auttaa pelaajia ymmärtämään, miten mieli käyttäytyy. Mielenharjoitukset ovat yksi työkalu suorituksen parantamiseksi, sillä mieli on se, joka hallitsee kehoa.

Poikolan kahta ensimmäistä päävalmentajakautta Lahti Basketballissa rikkoivat harvinaisen lukuisat loukkaantumiset, mutta nyt joukkue tavoittelee mestaruutta yhtenäisellä joukkuetekemisellä.

– Olisi vaikea kuvitella ammattia, jossa paremmin pystyisin harjoittamaan jatkuvaa läsnäoloa, Poikola kertoo tyytyväisyydestään työhönsä. Hän kiittää seuraa hyvästä työympäristöstä ja ihmisistä, jotka välittävät ja joille urheilu on elämäntapa.

Lahti kotikaupunkina on ollut Poikolalle positiivinen yllätys:

– Lahti on hieno kaupunki. Täällä on hyvä pyöräilyverkosto sekä paljon metsää ja puistoa. Keskustankin uudet ratkaisut ovat onnistuneita. Ympäristöpääkaupunkivuosi on ollut tärkeä hanke vahvistamaan elinmukavuutta ja myönteistä kuvaa kaupungista.

Liity tekijöiden joukkoon

Kaikki
Kotona
Töissä
Vapaalla
Liikkeellä
Syödessä