Jalkapallotähti näyttää esimerkkiä syömällä kasvisruokaa ja elämällä kestävästi - Lahti
1,5 asteen elämäntapa

Jalkapallotähti näyttää esimerkkiä syömällä kasvisruokaa ja elämällä kestävästi

Kasvisruoka auttaa Teemu Penninkangasta voittamaan pelikentällä, ja 1,5 asteen elämäntapa on hänellä aina arjessa mukana. Jalkapalloilijana hän voi myös vaikuttaa muihin ja kannustaa tekemään kestäviä valintoja.

Merkillepantava ja usein toistuva näky Lahden ulkoilualueilla on raamikas 194-senttinen jalkapalloilija Teemu Penninkangas. Hän ammentaa voimaa ja virkistystä alueen luonnosta yhdessä tyttöystävänsä Laura Karppisen ja pariskunnan shiba inu -koira Sulon kanssa.

Penninkankaan perhe on ansainnut mainetta Irlantia myöten ympäristörakkaudestaan sekä retkeilystään pyörän selässä ja kävellen. Laajalle urheiluyleisölle Penninkangas on tuttu FC Lahden riveistä, joita hän on vahvistanut puolustajana vuoden 2019 alusta.

– Jalkapallon perässä on tullut kierreltyä, mutta Lahdesta on tullut koti, jossa viihdymme. Sulon kanssa kulkiessa alue on tullut jopa tutummaksi kuin monelle paikkakuntalaiselle. Kaupungin parhaat puolet ovat lähellä oleva kaunis luonto rauhallisine metsäpolkuineen ja hyvät pyöräilymahdollisuudet, Penninkangas kertoo.

Lähes kolmannes lahtelaisista asuu 300 metrin etäisyydellä virkistysalueesta. Lahden luonnossa voi kokea niin järvimaisemat, Salpausselän mäkiset maastot, suot kuin luonnontilaiset metsätkin. Kaupunkiluonnon monimuotoisuudesta pääsee nauttimaan lähellä keskustaa ja maastoliikuntapoluille on helppo poiketa kokemaan metsän rauhaa.

Suomen mestari tekee kestäviä valintoja

Penninkangas on saavuttanut urallaan paljon: Suomen mestaruus jalkapalloseura SJK:n paidassa, kaksinkertainen Suomen Cupin voitto ja Liigacupin voitto. Hän on pelannut myös irlantilaisseura Sligo Roversissa.

– Olen kiitollinen ja ylpeä saavutuksistani. Olen saanut edustaa montaa hienoa seuraa, hän vakuuttaa.

Penninkankaan kunnianhimo ei jää urheiluun vaan ulottuu hänen henkilökohtaiseen elämäänsä. Perhe pyrkii vaalimaan ympäristöä ja ilmastoa tekemällä kestäviä valintoja.

– Arjessamme hankimme vain tarpeellista, emmekä kuluta turhaan. Suosimme kestäviä ja kotimaisia brändejä. Esimerkiksi Sulon uudet juoksuvaljaat on valmistanut kotimainen firma merien muovijätteestä.

– Omistamme auton mutta emme käytä sitä paljoakaan varsinkaan kesällä, vaan liikumme pitkälti kävellen ja pyöräillen. Joukkueen kesken suosimme treenimatkoilla pääasiassa kimppakyytejä.

Kasvisruoka on hyvä sekä ilmastolle että urheilijalle

Viidennes suomalaisten ilmastokuormasta aiheutuu ruoasta. Tehokkain tapa vähentää ruokailun ilmastovaikutusta on välttää lihan ja juustojen käyttöä sekä ruokahävikkiä. Ilmastoystävällinen ruoka on samalla hyväksi syöjälle ja edistää terveyttä.

Ruokaan tiivistyy myös Penninkankaan perheen kestävä elämäntyyli. Pariskunta pyrkii pitämään joka toisen päivän lihattomana, ja kotikeittiössä he korvaavat lihan useimmiten kasviproteiinilla tai kalalla. He painottavat, että kasvisruoka on helppo valinta, sillä nykyään on saatavissa paljon hyviä vaihtoehtoja.

Penninkankaalle lihan vähentäminen on terveellinen urheilijan valinta: – Lihaa syödään aivan liian paljon. Lihan vähentäminen ei huononna suoritusta; päinvastoin kasvisaterian jälkeen olo on kevyempi.

Jalkapallolla voi vaikuttaa

Penninkangas painottaa, että urheilulla voi olla suuri myönteinen vaikutus ympäristöön ja ilmastoon.

– Jos jalkapallon avulla urheilija, harrastaja ja kuluttaja voi vähentää muuta ympäristöä kuluttavaa ja rasittavaa tekemistä, se on hyvä asia.

– Suurin vaikutus tulee yksittäisistä pelaajista. Urheilijat ovat roolimalleina nuorille ja voivat näyttää esimerkillään kuinka pienistä arjen kestävistä valinnoista voi tulla rutiini. Pienistä asioista syntyy suuri vaikutus.

Liity tekijöiden joukkoon

Kaikki
Kotona
Töissä
Vapaalla
Liikkeellä
Syödessä