Ilmastopalapeli avasi silmät: pienetkin elämäntavan muutokset kutistavat hiilijalanjälkeä -
1,5 asteen elämäntapa

Ilmastopalapeli avasi silmät: pienetkin elämäntavan muutokset kutistavat hiilijalanjälkeä

Jokainen voi tehdä jotakin ilmastokestävän maailman rakentamiseksi, painottaa pyörätuolilla liikkuva opiskelija, jonka silmät avautuivat omiin vaikuttamismahdollisuuksiinsa ilmastopalapelin ansiosta.

Lahtelainen Eveliina Hämeenoja tutustui kestävään elämäntapaan koulussa, jossa oppilaita kannustettiin tekemään vihreitä valintoja.

– Olen liikkunut pyörätuolilla lapsuudestani asti, joten ajattelin etteivät vihreät valinnat koske minua. Enhän voisi tehdä paljoakaan elääkseni kestävästi, Hämeenoja kertoo.

Lukion jälkeen Hämeenoja aloitti restonomin opinnot Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa, ja sitä myöten hänelle avautui mahdollisuus työskennellä Lahti Fringe Festivalin parissa Lahden kaupungin palveluksessa viime syksynä. Hämeenojan esihenkilö ehdotti hänelle osallistumista ilmastoystävällisiä valintoja edistävään 1,5 asteen kestävä elämäntapa -kokeiluun. Euroopan ympäristöpääkaupunki Lahti oli mukana hankkeessa, ja siihen kaivattiin mukaan nuorta osallistujaa.

– Lähdin mukaan hankkeeseen asiaa suuremmin harkitsematta. Arvelin, että kokemus antaisi minulle hyvän mahdollisuuden pienentää hiilijalanjälkeäni. Tiesin, etten ollut täydellinen ympäristö- ja ilmastoasioissa. Olen suorastaan tullut jälkijunassa verrattuna moniin ystäviini, jotka ovat olleet paljon minua valveutuneempia.

Kokemus muutti Hämeenojan ajattelun.

– Hankkeessa pelattiin ilmastopalapeliä. Sen ansiosta ymmärsin, että pienilläkin muutoksilla jokainen voi merkittävästi pienentää hiilijalanjälkeään.

Hämeenojan pelaama ilmastopalapeli on D-mat -asiantuntijayrityksen Suomessa kehittämä suunnittelu- ja opetuspeli, jolla pelaajat voivat suunnitella hiilijalanjälkensä kestävälle tasolle. Hämeenojalla oli pieni etumatka, sillä lahtelaisena hiilijalanjälki on jo pienentynyt uusiutuvan kaukolämmön ansiosta.

Arjessa voi tehdä paljon merkittäviä asioita

1,5 asteen kestävä elämäntapa -hankkeen ansiosta Hämeenoja alkoi kiinnittää huomiota arjen valintoihinsa.

– Pitkät lämpimät suihkut vaihtuivat lyhyempiin ja shoppailut nettikirpputoreihin. Vaateostoksissa valitsen parempilaatuisia, kestävämpiä tuotteita. Sellaisia vaatteita on kiva pitää, ja niistä tulee hyvä mieli.

– Ruokavalinnoissani yritän pienentää hävikkiä. Olen kokeillut lihankorvikkeita, mutta syön paljon kanaa. Opiskelijabudjetilla on tosin vaikea ostaa kalleimpia tuotteita kuten luomua.

– Liikkumiseeni en voi paljon vaikuttaa, koska pyörätuolin takia minun on pakko kulkea yksityisautolla. Mutta Haaga-Heliaan matkustan junalla.

Puroista kasvaa virta

Hämeenoja tekee kestäviä valintoja kykyjensä ja jaksamisensa mukaan.

– Joskus tulee takaiskuja, mutta pienistä puroista kasvaa iso virta. Niin kestävä elämäntapa rakentuu, hän vakuuttaa.

Lahdessa asuminen antaa Hämeenojalle energiaa ja tekee ilmastoystävälliset valinnat helpoiksi. Kesäisin hän kulkee Lahden maastossa sähköpyörätuolilla ja myös ratsastaa.

– Lahti on viehättävä, rauhallinen ja sopivan kokoinen kaupunki, ja täällä on paljon luontoa, Hämeenoja kiittää kotikaupunkiaan.

Liity tekijöiden joukkoon

Kaikki
Kotona
Töissä
Vapaalla
Liikkeellä
Syödessä