Bioneeri tuo biojätekeräyksen pientaloasukkaiden ulottuville - Lahti
1,5 asteen elämäntapa

Bioneeri tuo biojätekeräyksen pientaloasukkaiden ulottuville

Biojätteen erilliskeräyspalvelun ansiosta Lahden Villähteellä asuvan perheen sekajätteen määrä on kutistunut pieneen osaan entisestä. Palvelu auttaa perhettä elämään toiveittensa mukaan kestävästi.


Emmi ja Erik Löfbergin perheessä kierrätys on luonnollinen osa arjen rutiineja. Kuluttamisesta ja asumisesta syntyvät kierrätettävät jätteet kulkevat valmiiksi lajiteltuina kodin lähellä sijaitsevaan kierrätyspisteeseen. Sinne päätyy paperi, kartonki, muovi, lasi ja metalli.

Syksyyn 2020 asti perheen kierrätyspaletista puuttui kuitenkin yksi tärkeä palanen: biojätteelle ei ollut muuta sijoituspaikkaa kuin kodin sekajäteastia, jonka iso jäteauto kävi tyhjentämässä.

– Tuntui kauhealta panna biojäte sekajätteeseen, Emmi Löfberg muistelee.

Ratkaisu löytyi Lahden ja koko Päijät-Hämeen jätehuoltoyhtiö Salpakierrolta, joka houkutteli lahtelaisia pientaloasukkaita osallistumaan uuteen biojätteen erilliskeräyskokeiluun Bioneeriin. Löfbergien perhe liittyi innolla mukaan kokeiluun.

Sekajätteen seassa oleva biojäte estää merkittävästi kierrätyskelpoisen materiaalin erottelua ja materiaalihyödyntämistä. Salpakierron alueella tämä on tärkeää, sillä Kujalan LATE-lajittelulaitos seuloo hyödynnettävän materiaalin uudelleenkäyttöä varten.

Näppärä palvelu, valtava vaikutus

Löfbergit saivat Bioneerilta kotinsa jätekatokseen sijoitettavan pienen biojäteastian, astiaan pantavat muoviset biojätepussit ja paperipussit keittiössä syntyvälle biojätteelle. Ison jäteauton sijasta Salpakierto käy tyhjentämässä biojäteastian erikseen pienellä ajoneuvolla kahden viikon välein. Pientaloilta kerätty biojäte viedään ensin Biolinkki-koontipisteeseen, josta se päätyy hyötykäyttöön.

– Meitä viehätti se, kuinka järkeväksi Bioneeri-palvelu oli suunniteltu, Erik Löfberg sanoo.

Hän kertoo, että muutos entiseen verrattuna on valtava, ja hän kiittelee palvelua.

– Sekajätteemme määrä on pienentynyt huomattavasti, ja sekajäteastiamme tyhjennysväli on pidentynyt 8 viikosta 20 viikkoon.

– Bioneeri-palvelu on edullinen, ja kun samalla muun jätteen tyhjennysväli pitenee, jäämme paljon plussan puolelle. Bioneeri on hoidettu hyvin, ja Salpakierto myös kertoo sen tuloksista sekä kierrätyksestä laajemmin.

– Isossa kuvassa Lahti on tehnyt paljon kierrätyksen ja jätteen hyötykäytön edistämiseksi. Ympäristöpääkaupunkina Lahti on saanut yritykset hienosti mukaan. Minä koen Lahden edelläkävijäksi, Emmi Löfberg vakuuttaa.

Kierrätys auttaa ymmärtämään ympäristön arvon

– Meistä on hienoa voida panna kiertoon jotain, joka voidaan käyttää uudestaan. On suurenmoista voida siten olla hyödyksi ympäristölle, Löfbergit painottavat.

He ovat myös opettaneet 6- ja 10-vuotiaat lapsensa lajittelemaan ja ymmärtämään kierrätyksen hyödyn samoin kuin kaikkien kestävien valintojen arvon.

– Me puhumme lapsille kestävästä elämäntavasta kaikissa asioissa – että kierrätetään, ei tuhlata vettä eikä sähköä, kuljetaan kävellen ja pyörällä, suositaan kasvisruokaa, hankitaan uutta vain tarpeeseen, eikä heitetä roskaa luontoon. Olemme yrittäneet tuoda esille sen, että tällä on oikeasti merkitystä heidän tulevaisuudelleen.

Bioneeripalvelu – Salpakierto

Liity tekijöiden joukkoon

Kaikki
Kotona
Töissä
Vapaalla
Liikkeellä
Syödessä