1,5 asteen elämäntapa on antanut hyvän elämän ja antoisan työn - Lahti
1,5 asteen elämäntapa

1,5 asteen elämäntapa on antanut hyvän elämän ja antoisan työn

Lahtelainen Niina Olenius toteuttaa arjen valinnoissaan ja työssään kestäviä arvoja, joilla ilmaston lämpeneminen voidaan rajoittaa 1,5 asteeseen. Hänen ohjenuoransa on se, että ihminen on osa luontoa.

Niina Olenius löysi kestävän elämäntavan eläinrakkauden kautta.

– Minusta on väärin, että jokin elävä olento joutuisi kärsimään minun valintojeni takia, Olenius sanoo. Vakaumuksensa pohjalta Olenius ryhtyi kasvissyöjäksi 15 vuotta sitten ja vegaaniksi kahdeksan vuotta sitten.
– Mitä enemmän perehdyin asioihin, sitä enemmän aloin pohtia kestäviä arvoja, Olenius jatkaa.

Hänen ajatusmaailmaansa tulivat ilmastonmuutos sekä puhtaan veden ja maapallon resurssien kestävä, tasa-arvoinen käyttö.

– On ollut hienoa huomata pystyväni elämään niin, etten aiheuta kärsimystä tai haittaa omalla olemisellani. Olen saavuttanut siitä itselleni mielenrauhaa.

Ympäristö voittaa, yksilö voittaa

– Mielestäni tärkeintä 1,5 asteen tavoitteen saavuttamisessa ovat arjen valinnat – se mitä yksilö tekee tai jättää tekemättä.

Miettiessään hiilijalanjälkensä pienentämistä nälkä kasvoi syödessä. Seuraava askel eteenpäin oli liikkumisen ratkaisut.

Lahden Launeen alueella asuvat Niina ja aviomies Harri joutuvat kummatkin pitämään autoa työnsä takia mutta pyöräilevät ja kävelevät aina kun voivat. Lahti on heille sopiva asuinympäristö, sillä kaupungin kattava kevyen liikenteen verkosto mahdollistaa kestävän liikkumisen. Olenius aloitti talvipyöräilyn viime vuonna ilmastosyistä ja on siihen niin mieltynyt, että harmittelee jos joutuu vaihtamaan pyörän autoon. Kun hiki nousee talvipakkasessa 10 kilometrin pyörämatkalla työpaikalle Hollolaan, se on positiivinen asia.

– Kestävän liikkumisen lisäksi saan hyvän kunnon ja terveyttä kaupan päälle.

Kestävä kuluttaminen on avioparille jokapäiväistä arkea.

– Ostamme vain tarpeeseen. Kun hankimme uutta, valitsemme laadukkaita tuotteita, joiden elinkaari on pitkä. Ostamme myös käytettyjä tuotteita. Mieheni juuri osti ja kunnosti minulle käytetyn jopon, joka näin sai uuden elämän.

Asuminen aiheuttaa keskimäärin neljänneksen suomalaisten päästöistä, joista suuri osa syntyy asunnon lämmittämisestä. Lahtelaisten hiilijalanjälki on jo pienentynyt uusiutuvan kaukolämmön ansiosta, mutta jokaisella lämpöasteen tiputuksella on merkitystä. Asumisen energiankulutuksen perhe minimoi säätämällä omakotitalonsa talvilämpötilan enintään 17 asteeseen.

– Matalampi lämpö tuntuu terveydelle paremmalta, ja nukumme hyvin.

Kestävään elämäntapaan jo vauvasta

Terveydenhoitajana Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän neuvolassa työskentelevä Olenius toteuttaa työpaikallaan samoja arvoja kuin henkilökohtaisessa elämässään. Hyvinvointiyhtymä on laatinut neuvoloilleen ohjeistuksen lasten terveyden vaalimiseen tavoilla, joilla samalla saavutetaan hyötyjä ilmastolle ja ympäristölle. Ohjeistus on jatkoa Lahden Ahtialan neuvolasta alkaneelle työlle.

– Terveyshyötyjen lisäksi 1,5 asteen elämäntapa tulee kuin kaupan päälle, Olenius selittää.

– Esimerkiksi lasten liikkumista voidaan toteuttaa perheen luontoretkien muodossa sen sijaan, että kuljetaan autolla liikkumaan. Kuluttamisessa vauvaperheitä kannustetaan valitsemaan kierrätettyjä tuotteita ja kestovaippoja sekä vähentämään kemikaalien käyttöä, Olenius poimii pitkästä listasta kestäviä lasten terveyskäytäntöjä.

Perimmäinen tavoite on välittää perheille ihmisen ja luonnon vuorovaikutuksen ymmärtämistä.
– Työni on tullut minulle antoisammaksi nyt, kun itselleni läheiset arvot on tuotu terveydenhuoltoon.

Liity tekijöiden joukkoon

Kaikki
Kotona
Töissä
Vapaalla
Liikkeellä
Syödessä