Seikkailuelokuva Henkka & Kivimutka saa ensi-iltansa keväällä – Lahdessa kuvattu leffa näyttää mallia kestävästä elokuvatuotannosta  - Lahti

Seikkailuelokuva Henkka & Kivimutka saa ensi-iltansa keväällä – Lahdessa kuvattu leffa näyttää mallia kestävästä elokuvatuotannosta 

Lahteen sijoittuvassa koko perheen elokuvassa kaverukset löytävät koulumatkalla todisteen mahdollisesta rikoksesta, ja pian rauhallisella omakotialueella alkaa tapahtua. Elokuva on saanut huomiota ympäristöystävällisestä tuotannostaan.


Kalle Veirron kirjasarjaan perustuva Etsivätoimisto Henkka & Kivimutka tulee elokuvateattereihin keväällä 2022. Hauskassa ja jännittävässä seikkailussa ystävykset Henkka Virtanen ja J.K. Kivimutka ovat perustaneet etsivätoimiston ja selvittävät oletettuja rikoksia kotikulmillaan Lahdessa. Ensimmäinen maistiainen elokuvasta on nyt katsottavissa.

Tuotannossa sitouduttiin kestävän kehityksen periaatteisiin kaikilla osa-alueilla

Elokuvateollisuuden ekologisuus on herättänyt runsaasti keskustelua viime vuosina. Etsivätoimisto Henkka & Kivimutkan kestävän kehityksen ja kiertotalouden periaattein Lahdessa toteutetut kuvaukset keräsivät median ja elokuva-alan huomiota Suomessa ja jopa kansainvälisesti. Muun muassa yhdysvaltalainen Variety-lehti nosti produktion alan kiinnostavana esimerkkinä esiin.

Elokuvan tuottanut lahtelainen Fishcock Films Company haluaa olla edelläkävijä ympäristöystävällisen elokuva-alan kehittämisessä. Yhtiö nimesi Henkka & Kivimutkan kuvauksiin ekokoordinaattorin, ja erityisesti elokuvan lavastuksessa sekä puvustuksessa onnistuttiin hyödyntämään erinomaisesti kierrätysmateriaaleja. Maukas ja ravitseva kasvisruoka sai myös kiitosta tiimiltä.

Energiajäte, kartonki ja pakkausmuovi saatiin kuvauksissa kerättyä melko hyvin erilleen, mutta sekajätteeseenkin tahtoi hektisen työn tiimellyksessä päätyä tavaraa. Kuvauksissa saatiinhuomata, että lapset olivat kierrätysasioissa aikuisia edellä. Tekijätiimi perehtyi myös ekologisen AV-tuotannon ratkaisuihin.

Elokuva pohjautuu Topelius-palkitun Kalle Veirron Henkka & Kivimutka -kirjasarjaan. Pääosia näyttelevät Veetu Hietanen, Mikael Ehn ja Sira Junno. Käsikirjoituksesta ja ohjauksesta ovat vastanneet Väinö Weckström ja Jarkko Felin. Lahti – Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021 tuki ekologista elokuvatuotantoa projektirahoituksella.

Kuva: Italo Moncada / Oy Future Film Ab