Puiset Lahti-kirjaimet pystytettiin Satamaraitille ympäristöpääkaupunkivuoden kunniaksi - Lahti

Puiset Lahti-kirjaimet pystytettiin Satamaraitille ympäristöpääkaupunkivuoden kunniaksi

Vesijärven rantaan Lahden Satamaraitille on saatu uusi maamerkki. Lahti-kirjaimet muistuttavat ympäristöpääkaupunkivuodesta ja nostavat esiin paikallista puuosaamista.

Kirjaimet on 10 metriä pitkä ja 2,5 metriä korkea puinen teos, jonka muoto mukailee Lahden kaupungin logoa. Maamerkki toimii mainoksena, valokuvataustana ja kohtauspaikkana, joka säilyy huollettuna paikallaan kymmeniä vuosia. Lahteen kaupunkikirjaimia on jo toivottu pitkään, sillä vastaavia teoksia on toteutettu useisiin eri kaupunkeihin.

– Halusimme toteuttaa kauan suunnitelmissa olleen teoksen ekologisesti puusta ympäristöpääkaupunkivuoden kunniaksi. Nyt kaupunkilaiset ja matkailijat voivat ikuistaa itsensä Lahti-kirjaimilla Vesijärven edustalla, joka paikkana myös muistuttaa lahtelaisen ympäristötyön alkusysäyksestä, kertoo Euroopan ympäristöpääkaupunki -projektin viestintäpäällikkö Saara Piispanen.

Teos on toteutettu täysin paikallisin voimin Pro Puu -yhdistyksen kanssa. Sen suunnittelusta ja rakentamisesta on vastannut Ebonia Design Oy:n hienopuuseppä Markku Tonttila. Kirjainten suunnittelua ja mallinnusta on tehnyt kalustepuuseppä Harri Talvio Upwood Design -yhtiöstä. Lahti-logon kaupungille on suunnitellut aikoinaan graafikko Jyrki Mäki.

– Lahti-kirjainten valmistus oli meille hyvin sopiva hanke, jossa pystyimme hyödyntämään aiempia kokemuksiamme isommista ympäristöteoksista. Suunnittelun lähtökohtana oli jo käytössä vakiintunut Lahti-logo, jonka kirjaintyyli sopi luontevasti puurakentamiseen. Tärkeänä pidettiin myös jalustan soveltumista istumiseen ja oleskeluun, Markku Tonttila toteaa.

Panostus rakennelman suunnitteluun ja valmisteluun tuli hyödyksi itse rakennusvaiheessa. Kaiken kun piti mennä kerralla kohdalleen, sillä puuaihiot olivat painavia ja haastavia käsitellä käsivoimin.

– Tietäen kirjainten kovan käytön ja siihen liittyvät haasteet, pintakäsittelimme puun sään ja kovan kulutuksen kestävästi ja teimme rakenteistakin tavallista järeämpiä. Tulemme myös huoltamaan pintoja vuosittain, jotta puupinnat pysyvät esittelykelpoisina jatkossakin. Uskon, että rakennelma toimii hienosti kohtaamispaikkana ja matkailijoiden kuvauskohteena. Puuarkkitehtuuripuisto sai nyt hienon lisän näkyvälle paikalle, Tonttila jatkaa.

Puutuotteet ovat hiilivarastoja

Kirjaimet on toteutettu yhteistyössä Stora Enson kanssa, ja ne on rakennettu viilupuumateriaalista. Stora Enson LVL (Laminated Veneer Lumber, viilupuu) tulee Varkaudesta ja se on edistyksellinen puutuote, joka soveltuu erilaisiin rakenteisiin uudis- ja korjausrakentamisessa – myös suuriin rakennuksiin. LVL on materiaalina kevyttä mutta lujuusominaisuuksiltaan painoonsa nähden yhtä lujaa kuin teräs.

– Euroopan ympäristökaupunki Lahti huomioi hienosti arvojaan myös tämäntyyppisissä kohteissa. Kirjaimet viestittävät massiivipuun monia etuja rakennusmateriaalina: se on mittatarkkaa, nopeaa ja hiljaista asentaa, puuelementtien valmistus on vähäpäästöistä ja siitä tulee vähemmän rakennusjätettä muihin materiaaleihin verrattuna. Lisäksi puutuotteet ovat kierrätettävissä ja ne toimivat hiilivarastona koko elinkaarensa ajan, kertoo Stora Enson kehityspäällikkö Antto Kauhanen.

Kirjaimiin käytetään massiivipuuelementtejä vain 4,5 kuutiometriä. Jo tämä määrä sitoo kuitenkin hiilidioksidia kahden lahtelaisen asukkaan liikenteestä aiheuttamien vuotuisten hiilidioksidipäästöjen verran.

Kirjaimet pystytettiin Satamaraitille Pikku-Vesijärven puiston lähettyvillä sijaitsevan Ovallen Lamina 2 -puutaideteoksen ja sataman kahvilan väliin. Teoksen L ja I-kirjaimet valaistaan ledivalonauhoilla siten, että kirjaimet ilahduttaa myös pimeinä vuodenaikoina.

Lisätietoja

Saara Piispanen, viestintäpäällikkö, Lahti – Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021
p. 044 416 4680, saara.piispanen@lahti.fi

Markku Tonttila, hienopuuseppä, Ebonia Design Oy
p. 0400 770 345, info@ebonia.fi