Pudottajat - Lahti
Osallistujat ryhmänä puun ympärillä

CO2 -pudottajat

Voiko hiilijalanjäljen kutistaminen laskea verenpainetta tai pienentää riskiä sairastua diabetekseen? Viisi rohkeaa lahtelaista lähti muutosmatkalle, jonka aikana he halusivat selvittää voiko luonnon kannalta kestävä elämäntapa tuoda hyvinvointia myös itselle ja läheisille.

Seuraa Co2 -pudottajien matkaa kohti terveempää ja kestävämpää elämää

Jakso 1: Olemme osa luontoa

Onko hiilijalanjäljen pienentäminen avain parempaan terveyteen? 5 lahtelaista lähti mukaan kokeiluun.

 

 

Jakso 2: Elinvoimaa planetaarisesta ruokavaliosta

Planetaarista ruokavaliota noudattamalla jokainen meistä voi saada aikaan isoja muutoksia hiilijalanjäljessä. Miten CO2-pudottajat lähestyvät muutosta?

Jakso 3: Kevyempi olo liikkumalla

Uusia lajeja ja vähemmän mittaripainetta. CO2-pudottajat pohtivat omia liikuntatottumuksiaan.

Jakso 4: Yhteys luontoon eheyttää

Luontokokemuksessa visuaaliset ja fyysiset aistihavainnot tarjoavat rajattomasti terveysvaikutuksia.

Jakso 5: Kestävä asuinympäristö

Asuinympäristö luo puitteet ihmisen fyysiselle, psyykkiselle ja sosiaaliselle hyvinvoinnille.

Jakso 6: Loppukartoitus

Enemmän hyvinvointia, pienemmät päästöt. Miten osallistujien muutosmatka sujui? Löytyikö kestävä elämäntapa?

"

Raija Repo

Raijaa mietitytti, millaisessa maailmassa lapsenlapset tulevat kasvamaan ja miten asiaan voisi itse vaikuttaa.
Lisäksi omat kolesteroliarvot huolettivat, ja muutosta toivottiinkin erityisesti ruokavalioon.

– Kokeilun aikana olen vähentänyt mm. juuston kulutusta puolesta kilosta viikkotasolla puoleen kiloon kahdessa kuukaudessa.

"

Markus Kontiainen

Markuksen liikuntatottumukset olivat kokeiluun lähtiessä hyvällä tasolla, mutta uupuminen nosti päätään arjessa. Kokeilusta hän toivoi erityisesti vinkkejä parempaan palautumiseen.

– Paljasjalkakävely luonnossa lenkkien päätteeksi on ollut wau-elämys. Liikunnasta on tullut vähemmän tavoitteellista ja enemmän rentouttavaa.

"

Anna Hakala

Anna toivoi helpotusta ruuhkavuosien keskelle ja sellaisia planetaarisen terveyden mukaisia tehtäviä, joista lapsetkin voivat innostua.

– Eniten olen innoissani että tämä koko hanke on olemassa. Minua viehättää, että terveysteemaa käsitellään tällaisin keinoin.

"

Liisa ja Juha Heino

Liisa ja Juha olivat kiinnostuneita yleisesti kestävimmistä ja terveellisistä elintavoista sekä siitä, miten asuinympäristöä – kuten parveketta – voisi elävöittää.

– Sekä terveys että ympäristöasiat ovat lähellä sydäntä. Päällimmäinen tunne on innostuneisuus!

Miten käy kun lääkäri määrää ympäristötekoja?

Kaksi kuukautta kestävän testijakson aikana osallistujat päivittivät elintapojaan planetaarisen terveyden periaatteiden mukaiseksi. Kokeilussa painotettiin neljää osa-aluetta: ravintoa, liikuntaa, luontoyhteyttä ja asuinympäristöä. Alussa jokaiselle osallistujille tehtiin terveys- ja hyvinvointikartoitus, joka toistettiin kokeilujakson jälkeen. Kutsuimme eri osa-alueiden asiantuntijat kirjoittamaan blogiimme ja jakamaan omia näkökulmia teemasta.

​Osallistujilla oli tukena Suomen ensimmäinen planetaarisen terveyden lääkäri Hanna Haveri tiimeineen. Asiantuntijat laativat jokaiselle osallistujalle henkilökohtaisen reseptin planetaarisen terveysajattelun periaatteita noudattaen. Seurasimme osallistujien matkaa kohti kestävää elämäntapaa ja muutoksen vaikutuksia heidän henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin.

“Mitä laitat leivän päälle? Voisiko esimerkiksi leikkeleen korvata hummustahnalla tai villikalalla? Tämä on lempiaiheeni, sillä jo näin pieniä asioita muuttamalla voidaan saada aikaan hyviä muutoksia.” – Hanna Haveri, planetaarisen terveyden lääkäri, Lahti

Planetaarinen terveys: Onko hiilijalanjäljen pienentäminen askel parempaan terveyteen?

Planetaarinen terveys käsittelee ihmistä osana koko maailman ekosysteemiä. Ihminen on osa elonkehää ja luontoa, eli kaikki toimintamme vaikuttaa luontoon ja toisaalta luontoystävälliset elintavat vaikuttavat myönteisesti terveyteemme. Lahden seudulla toimiva Päijät-Sote on nimittänyt ensimmäisenä Suomessa planetaarisen terveyden lääkärin edistämään ympäristötietoista hyvinvointia.

Ympäristökaupunki Lahti tarjoaa asukkailleen puitteet ympäristöystävälliseen ja terveelliseen elämään. Lahden ympäristöaiheisten tekojen sarjaa jatkava CO2 -pudottajat on kokeilu, joka tutkii, miten ympäristölle ystävälliset valinnat voivat heijastua terveyteen. Hanna Haverin vinkit planetaariseen elämäntapaan.

CO2 -pudottajat -kampanjan mahdollistivat  Lahden kaupunki, Päijät-Sote, Terveystalo Oy, Osuuskauppa Hämeenmaa, Liikuntakeskus Pajulahti ja Vierumäki.