Orimattilassa luodaan valoa ja iloa syksyn pimeyteen taiteen keinoin - Lahti

Orimattilassa luodaan valoa ja iloa syksyn pimeyteen taiteen keinoin

Valotaiteen syksy tuo taideteoksia Orimattilan taidemuseolle ja ulkotiloihin ympäri keskustaa loka-marraskuussa. Valotaideteosten tekemiseen osallistuu niin ammattitaiteilijoita kuin kaupunkilaisia päiväkotilapsista ikäihmisiin.

Orimattilan Valotaiteen syksy tarjoaa tekemistä ja elämyksiä syksyn piristykseksi. Syys–lokakuussa järjestetään seitsemän ammattitaiteilijoiden vetämää työpajaa eri-ikäisille orimattilalaisille. Ohjelmassa on esimerkiksi selfie-, valomaalaus- ja lyhtytyöpaja, joissa teoksia syntyy pääosin kierrätetyistä materiaaleista.

Valotaiteen syksyn myötä Orimattila haluaa mm. lisätä kaupunkilaisten mahdollisuuksia taidekokemuksiin ja lisätä siten ihmisten hyvinvointia. Tarkoituksena on myös osallistaa erityisesti niitä ryhmiä, joita ei muutoin tavoiteta tai joiden osallistumismahdollisuudet ovat rajalliset. Siksi työpajoja on kohdennettu erityisesti ikäihmisille sekä lapsille ja nuorille.

Orimattilan taidemuseossa avautui 15. lokakuuta valotaidenäyttely Loistava pinta, jossa nähdään seitsemän taiteilijan valoteoksia. Työt on valinnut valotaiteilija Mia Kivinen.

Kerrostalo muuttuu valotaiteen tilkkutäkiksi

Valotaiteen syksy 2021 huipentuu ITE-valotaidefestareihin 4.–7. marraskuuta. Orimattilan keskustaan rakentuu kävelyreitti, jonka varrella voi ihailla ITE-valotaidetyöpajoissa syntyneitä töitä. Kierrokseen yhdistyvät myös Orimattilan kirkossa toteutettava valoteos sekä taidemuseon näyttely. Kuka tahansa voi osallistua ITE-valotaidefestareihin valaisemalla esimerkiksi pihansa, ikkunansa tai muun kohteen.

Osana ITE-valotaidefestaria nähdään Koivu-Hovi-kerrostalon asukkaiden yhteisöllinen valotaideteos, jossa kerrostalon ikkunat valaistaan asunnoista käsin. Ikkunat voivat välittää ulkona oleville ohikulkijoille ja yleisölle asukkaiden kiinnostuksen kohteita, terveisiä tai muita viestejä kuvin, videoin, värein tai sanoin.

Teoksen suunnittelee ja toteuttaa yhdessä asukkaiden kanssa kuvataiteilija Anna Turunen, joka on aikaisemminkin tehnyt vastaavia yhteistaideteoksia. Osoitteessa Purokatu 2 sijaitsevassa kerrostalossa on 90 ikkunaa viidessä kerroksessa.

Orimattilan kaupungin lisäksi ITE-valotaidefestaria toteuttamassa ovat Orimattilan seurakunta ja Orimattilan Pullomuseo. Lahti – Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021 on tukenut Valotaiteen syksyä projektirahoituksella.

Kuva: Orimattilan kaupunki