Nastolan kesänäyttely vie luontoretkelle - Lahti

Nastolan kesänäyttely vie luontoretkelle

Nastola-seuran kesänäyttely osallistuu ympäristöpääkaupunkivuoteen Luontoretki-teemallaan. Entiselle kunnantalolle ja sen lähiympäristöön tuleva nykytaiteen näyttely on kuraattori Veikko Halmetojan mukaan pieni ja pippurinen haastaja Mäntän kuvataideviikoille.

Ympäristöpääkaupungin tukema kesänäyttely avautuu sunnuntaina 13. kesäkuuta. Ympäristöteema näkyy paitsi teosten aiheissa, myös koko näyttelyn toteutuksessa.

– Useampi tekijä hyödyntää vanhoja teoksiaan ja kierrättää niiden materiaaleja tämän näyttelyn teoksiin. Muutenkin kierrätysmateriaalia käytetään teoksien raaka-aineena, kertoo Veikko Halmetoja.

Kuraattori uskoo, että Luontoretki tarjoaa onnistuneen yhdistelmän vakavuutta ja hauskuutta.

– Ympäristöaiheet ovat tulleet kaikille tutuiksi ja ne ovat läsnä kaikessa ajankohtaisessa keskustelussa. Keskustelu on joskus puisevaa, mutta tässä näyttelyssä teemoihin sukelletaan taiteen keinoin, ja se tekee siitä lähestyttävämmän ja elämyksiä tarjoavan.

Taiteilija Kirsimaria Törönen on innoissaan tulevan kesän näyttelystä. Hän kertoo pohtineensa oman työnsä ympäristövaikutuksia aktiivisesti parin viime vuoden ajan. Piirroksistaan sekä metalli- ja vanerifiguureistaan tunnettu Törönen haluaisi vähentää työskentelynsä ympäristökuormaa. Yksi ratkaisu on tehdä entistä enemmän sellaista taidetta, joka on tarkoitettu esitettäväksi vain tietyssä paikassa.

– Olisi hienoa, jos pystyisin loppuelämäni tekemään taidetta niin, etten liikuttele 75 kiloa painavia teoslaatikoita paikasta A paikkaan B ulkomaita myöten, pohtii Törönen.

Törönen vastaa näyttelyn yhteyteen tulevasta luontopolusta. Polun varteen nousee yli 20 vanerista tehtyä eläin- ja ihmishahmoa. Niistä noin puolet on tehty vanerista, jonka Törönen kierrätti vanhoista teoksistaan. Törösen vanerihahmoja on leikattu Nastolan toimintakeskus Tienhaarassa, joka järjestää kuntouttavaa työtoimintaa. Luontopolkua ovat tekemässä myös paikalliset koululaiset ja Lahden kaupungin ympäristöpaja.

– Tällaisilla projekteilla alleviivataan sitä, että taide kuuluu kaikille. Esimerkiksi Tienhaaran porukka on yhtä lailla tekijöitä kuin minäkin. Minä en osaa käyttää pistosahaa yhtä hyvin kuin Tienhaaran väki, hehkuttaa Törönen.

Luontoretki-näyttely on avoinna Nastolan entisellä kunnantalolla ja sen ympäristössä 13.6. – 15.8.2021 tiistaista sunnuntaihin kello 11–17 ja elokuun ajan myös viikonloppuisin. Juhannusaattona näyttely on suljettu.