LUT-yliopisto perustaa Lahteen Suomen ensimmäisen sähköisen liikenteen professuurin - Lahti

LUT-yliopisto perustaa Lahteen Suomen ensimmäisen sähköisen liikenteen professuurin

Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto LUT perustaa Lahteen sähköisen liikenteen professuurin ja siihen liittyvän uuden maisteriohjelman. Tavoitteena on varmistaa, että Suomeen saadaan tarpeeksi sähköisen liikenteen osaamista.

Sähköisen liikenteen professuurin on tarkoitus tuoda tuorein tutkimustieto yritysten käyttöön.

– Sähkötekniikan ja sähköisen liikenteen merkittävä murros on vasta alkamassa. Yliopiston tehtävänä on varmistaa, että Suomessa on tarpeeksi tutkimuksen ja koulutuksen kautta syntyvää sähköisen liikenteen osaamista, LUT-yliopiston dekaani Olli Pyrhönen sanoo.

Professuurin myötä LUT aloittaa syksyllä 2022 Lahdessa myös uuden sähkötekniikan maisteriohjelman. Electric Transportation Systems -ohjelma sopii sekä kotimaisille että ulkomaisille opiskelijoille, ja se on mahdollista suorittaa työn ohessa. Pyrhösen mukaan diplomi-insinöörin tutkintoon johtavan maisteriohjelman rinnalle on resurssien vahvistuessa mahdollista rakentaa myös konetekniikan DI-ohjelma.

– Englanninkielisten opintojen avulla pyrimme houkuttelemaan opiskelijoita Lahden seudulle sekä tietenkin pidemmällä aikavälillä tuomaan osaavaa työvoimaa alueelle, Pyrhönen jatkaa.

Sähköisen liikenteen kehittäminen kulkee käsi kädessä Lahden ympäristötavoitteiden kanssa

Professuuri rahoitetaan Lahden kaupungin ja Päijät-Hämeen alueen yritysten sekä säätiöiden tuella. Olli Pyrhönen muistuttaa, että satsaus ei olisi mahdollinen ilman ulkopuolista tukea. Professuurin ja tutkimusryhmän perustaminen viideksi vuodeksi vaatii noin miljoonan euron rahoituksen. Dekaani kiittelee rahoittajia ja Lahden kaupunkia, jolla on ollut kova tahto tukea alan kehitystä.

Myös Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen on iloinen uudesta avauksesta. Kaupungille on erityisen tärkeää, että yliopisto ja alueen yritykset kohtaavat.

– Lahti on Euroopan ympäristöpääkaupunki, ja katsomme rohkeasti tulevaisuuteen. Lahdessa toimii merkittävä sähköisen liikenteen klusteri, jossa on jo mukana yli 30 yritystä. Elinvoimaa syntyy siitä, kun yritykset pääsevät alan tutkimuksen, kehityksen ja osaajien imuun, Pekka Timonen sanoo.

Professuuria rahoittavat Kempower, Lahden kaupunki, Lahden Teollisuusseuran Säätiö, Lahti Energia, LSK Group, PHP Säätiö sekä Kestävä Lahti -säätiö, joka on ympäristöpääkaupunkivuoden toteuttaja.

Maisteriohjelman valintaperusteet, opintojen tarkempi sisältö ja toteutustavat vahvistetaan myöhemmin syksyllä 2021. Haku ohjelmaan alkaa joulukuussa 2021.