Lahti valittu Euroopan parhaiden vastuullisten matkakohteiden joukkoon - Lahti

Lahti valittu Euroopan parhaiden vastuullisten matkakohteiden joukkoon

EuropeanBestDestinations.com-matkailusivusto on yhteistyössä Euroopan komission alaisen matkailun EDEN-verkoston (European Destinations of Excellence) kanssa julkaissut jo 13. kerran Euroopan parhaiden matkakohteiden kilpailun. Lahti on esivalittu 20 kaupungin joukkoon, josta Euroopan paras matkakohde valitaan.

Lahti kuuluu Euroopan parhaiden vastuullisen matkailukohteiden joukkoon. Kohteet on valittu niiden matkailutarjonnan sekä erityisesti niiden kestävän kehityksen edistämisen perusteella.

Valitsijoiden mukaan Euroopan ympäristöpääkaupunkina Lahti on osoittanut merkittävää ja pitkäjänteistä sitoutumista kestävään kehitykseen, mikä yhdessä alueen luontoympäristön ja matkailupalveluiden kanssa vaikutti Lahden valintaan. Lahdessa ja Järvi-Suomessa puhdas luonto näkyy niin asukkaiden arjessa kuin matkailijoidenkin palveluissa.

–Suomalainen ja lahtelainen luonto ovat ainutlaatuisia ja niiden vaaliminen on tärkeä syy ympäristötekoihimme. Ympäristöteema näkyy nyt vahvasti myös matkailussa ja se on Lahdelle Euroopan ympäristöpääkaupunkina valtava etu, sanoo ympäristöpääkaupungin ohjelmajohtaja Saara Vauramo.

Vastuulliset matkakohteet houkuttelevat ulkoilemaan

Kilpailussa matkakohteet jaotellaan eri teemojen alle. Lahden seutu on parhaiden vastuullisten kohteiden joukossa (The best sustainable destinations in Europe for outdoor sports). Ne houkuttelevat matkailijoita ulkoaktiviteettien pariin kuten pyöräilemään, hiihtämään, uimaan tai patikoimaan.

Lahden seutu kilpailee myös parhaan luontomatkailukohteen kategoriassa (Best Destinations for Nature Lovers in Europe). Salpausselkä Geoparkin ainutlaatuinen geologinen ympäristö satoine järvineen, harjuineen ja suppineen tarjoaa virkistyskäyttömahdollisuuksia niin alueen asukkaille kuin kotimaisille ja kansainvälisille vieraillekin.

–Jo huomiointi 20 Euroopan parhaan kohteen joukkoon pääseminen tuntuu hyvältä koko maakunnan matkailuväen puolesta. Toki haluamme olla oman sarjamme ykkösiä. Lahden seudun tavoitteena on olla kestävän matkailun alue vuoteen 2025 mennessä. Euroopan ympäristöpääkaupunkivuosi on nostanut seudulla entuudestaan vastuullisen matkailun merkitystä ja samalla antanut erinomaisen taustan kestävän matkailun edistämiseksi maakunnassa, toteaa Lahden seutu – Lahti Region Oy:n toimitusjohtaja Raija Forsman.

Lahden seudun luonnon erityispiirteitä esille nostava Salpausselkä Geopark on edennyt pitkälle Unesco-tunnustuksen hakemisessa. Ensimmäiseltä Salpausselältä juotavan puhtaalle eteläiselle Päijänteelle ulottuva alue on Suomen eteläisin geopark-kohde.

–Geopark-konseptissa kestävän luontomatkailun kehittäminen on yksi keskeisimmistä tavoitteista, ja Salpausselkä Geoparkin puitteissa on tätä työtä ehditty jo muutama vuosi tehdä. Kilpailun kategoriat sopivat Lahden seudulle tästäkin näkökulmasta siis erittäin hyvin, toteaa Salpausselkä Geoparkin toiminnanjohtaja Kati Komulainen.

Euroopan laajuinen äänestys käynnissä 20.1.-10.2.2022

Nettiäänestys parhaista matkakohteista käynnistyy 20.1.2022, jolloin kandidaattikaupungit virallisesti julkaistaan. Äänestys päättyy 10.2.2022. Ääniä voi antaa yhden viikossa IP-osoitetta kohden. Eniten ääniä saneet kaupungit palkitaan 10.2.2022 Brysselissä järjestettävässä tilaisuudessa.

Äänestys tapahtuu osoitteessa https://www.europeanbestdestinations.com/european-best-destinations-2022

Lisätietoja:

Saara Vauramo
Ohjelmajohtaja, Lahti Euroopan Ympäristöpääkaupunki 2021
puh. 044 716 1585

Raija Forsman
Toimitusjohtaja, Lahden seutu – Lahti Region Oy
puh. 040 5162803

Kati Komulainen
Toiminnanjohtaja, Salpausselkä Geopark -yksikkö
puh. 040 579 9247

Kuva: Hannes Paananen