Lahti palkittiin liikunnan ja urheilun ympäristöteoistaan - Lahti

Lahti palkittiin liikunnan ja urheilun ympäristöteoistaan

Suomen Liikunnan Ammattilaiset ry palkitsi Lahden kaupungin Elämme Ajassa -palkinnolla. Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021 Lahti on onnistunut innostamaan liikunta- ja urheiluväen edistyksellisellä ja poikkeuksellisella tavalla mukaan vihreiden arvojen toteuttamiseen.

Ympäristöpääkaupungissa innostus ja suunnitelmat ovat muuttuneet käytännön teoiksi. Talviurheilukaupungin uudistetun lumetusjärjestelmän kaikki tarvittava vesi pumpataan nyt Vesijärvestä vesijohtoveden sijaan. Lahden Urheilukeskuksen sähkö tuotetaan aurinkopaneeleilla. Urheilutapahtumien, kuten Salpausselän kisojen ja juniorijalkapalloturnaus Lahti Soccerin, ympäristöhankkeet ovat alansa edelläkävijöitä.

Lahden Pelicansin tavoitteena on olla maailman ensimmäinen hiilineutraali jääkiekkojoukkue. Kaupungissa liikuntatiloja rakennetaan energiatehokkuutta korostamalla, ja muun muassa kaupungin jalkapallostadionhanke tavoittelee hiilineutraalisuutta. Jalkapallotekonurmien kunnossapidossa kumirouhetta kerätään rouhesieppareilla, jotta rouhe ei valu hulevesiviemäreihin ja kulkeudu sitä kautta luontoon.

Urheilukaupunki Lahdessa kehitetään myös luontoliikuntaolosuhteita sekä edistetään aktiivista liikkumista kaupunkiympäristössä.

Lahden liikuntatoimenjohtaja Tommi Lanki on ylpeä sportin ekoteoista. Hän kiittelee sujuvaa yhteistyötä ympäristökaupunkiorganisaation kanssa.

– Olemme vieneet osaamistamme yhdessä aina Kiinan Pekingiin asti, Lanki kertoo.

Ympäristökaupunkihankkeen ohjelmajohtaja Saara Vauramo iloitsee liikuntatoimen innostuksesta ympäristöyhteistyöhön. Konkreettisia asioita tapahtuu koko ajan.

– Lahden kaupunki on tehnyt sopimuksen, jolla kaupunkilaisten käyttöön saadaan kaupunkipyöriä testattavaksi jo tulevan kesän aikana. Kaupungissa on lisäksi toteutettu Kaupunkisuksi-kokeilu, joka päättyi äskettäin hyvin tuloksin. Tämä kestävän kaupunkiliikkumisen tempaus sai runsaasti positiivista huomiota kotimaassa ja ulkomailla. Hauskaan ideaan paketoitiin globaalisti koskettava viesti ilmastonmuutoksesta, kertoo Saara Vauramo

Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen on tyytyväinen liikunnallisesti vihreään Lahteen.

– Lahti on Euroopan ympäristöpääkaupunki ja tunnettu urheilukaupunki. Kun nämä kaksi kaupungin piirrettä lyövät kättä, innostus ja ratkaisut syntyvät kuin luontaisesti. Toivomme, että voimme esimerkillämme kannustaa liikunta- ja urheiluväkeä kautta Suomen mukaan ratkomaan yhteisiä globaaleja ongelmiamme. Tämä on yhteinen matsi, Timonen toteaa.

Lahti on Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021 ensimmäisenä suomalaisena kaupunkina. Kaupunki tähtää hiilineutraaliksi vuonna 2025. Ympäristöpääkaupunkina Lahti nostaa esiin parhaat eurooppalaiset ympäristöratkaisut, tukee Suomen ilmastotavoitteita, käynnistää kunnianhimoisia yhteistyöhankkeita sekä varmistaa kaupunkilaisille sujuvan arjen.

Suomen Liikunnan Ammattilaiset ry on liikunta-alan valtakunnallinen järjestö, jonka jäsenet toimivat muun muassa kuntien ja kaupunkien liikuntatoimenjohtajina, liikunnanohjaajina ja liikuntapaikkojenhoitajina. Elämme Ajassa -palkinto jaetaan liikunnan myönteisestä edistämisestä. Tavoitteena on nostaa esiin innovatiivisia, tuloksellisia ja toimivia tekoja. Palkintoa on jaettu vuodesta 2014 lähtien.

Lisätietoja:

Suomen Liikunnan Ammattilaiset ry, pääsihteeri Johanna Manninen, johanna.manninen@sla-ry.fi, puh. 040 556 7040

Lahden kaupunki, liikuntatoimenjohtaja Tommi Lanki, tommi.lanki@lahti.fi, puh. 050 559 4145