Lah­ti jat­kaa il­mas­to­toi­mil­laan maail­man joh­ta­vien il­mas­to­kau­pun­kien lis­tal­la - Lahti

Lah­ti jat­kaa il­mas­to­toi­mil­laan maail­man joh­ta­vien il­mas­to­kau­pun­kien lis­tal­la

Lahti pääsi CDP:n A-listalle 88 muun kaupungin kanssa. Arvioinnissa kiitetään Lahden korkeaa tasoa sopeutumisen ja lieventämisen toimissa.

CDP on voittoa tavoittelematon maailmanlaajuinen organisaatio, joka ylläpitää globaalia ilmastotoimien ilmoitusjärjestelmää yrityksille, alueille ja kaupungeille. Vuonna 2019 CDP nosti Lahden A-kaupunkien listalleen, ja 2020 Lahti jatkaa A-listalla yhdessä 87 muun kaupungin kanssa. Päästäkseen mukaan CDP:n A-listalle, kaupungin tulee tehdä päästökartoitus, riskienarviointi, sitoutua kunnianhimoiseen päästövähennystavoitteeseen sekä laatia sopeutumisen ja lieventämisen toimenpidesuunnitelmat.

Tuoreessa arvioinnissa kiitettiin Lahden korkeaa tasoa sekä sopeutumisen että lieventämisen toimissa. Lahti on asettanut kunnianhimoisia, mutta realistisia tavoitteita ja edistynyt näiden tavoitteiden saavuttamisessa.

– Lahdella on strategiset, kokonaisvaltaiset suunnitelmat, joilla edetään kohti hiilineutraaliutta ja vähennetään kaupunkilaisten, yritysten ja organisaatioiden ja haavoittuvuutta, ympäristöjohtaja Elina Ojala kommentoi.

Lahti on Euroopan ympäristöpääkaupunki vuonna 2021 ja tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2025 mennessä, merkittävästi kansallisia ja kansainvälisiä tavoitetta aikaisemmin. Tiekarttana toimii Lahden kestävän energian ja ilmastonmuutoksen toimenpidesuunnitelma vuoteen 2030. Siinä listattuja lähes sataa toimenpidettä sekä niiden edistymistä voi tutkia Lahden ympäristövahti palvelussa osoitteessa www.lahdenymparistovahti.fi.

– Lahti otti harppauksen kohti hiilineutraaliutta 2019 kun hiilen poltto lopetettiin. Nyt merkittäviä päästövähennyksiä tavoitellaan erityisesti liikenteestä ja esimerkiksi siirtymällä erillislämmityksessä kestäviin vaihtoehtoihin ja rakennusten energiatehokkuutta parantamalla, kertoo ympäristökoordinaattori Aino Kulonen.

Lisätietoja
Aino Kulonen
Ympäristökoordinaattori
p. 0444826178
aino.kulonen@lahti.fi