Lah­ti ja Lap­peen­ran­ta haas­ta­vat kaik­ki yh­dek­si tun­nik­si maail­man suu­rim­piin sii­vous­tal­koi­siin - Lahti

Lah­ti ja Lap­peen­ran­ta haas­ta­vat kaik­ki yh­dek­si tun­nik­si maail­man suu­rim­piin sii­vous­tal­koi­siin

Suomen ympäristöedelläkävijäkaupungit Lahti ja Lappeenranta käynnistävät kansainvälisen haastekampanjan, jonka tarkoituksena on saada ihmiset huomioimaan ympäristönsä siisteys keräämällä roskia.

Kampanjalla kannustetaan käyttämään toukokuussa yksi tunti luonnossa liikkumiseen sekä siivoamiseen. #Zeropollutionhour -kampanjalla haastetaan erityisesti muita kaupunkeja, yrityksiä, työpaikkoja ja yhteisöjä käyttämään yksi tunti toukokuusta roskien ja jätteiden keräämiseen pois luonnosta.

Haastekampanjan kotisivu löytyy Lappeenrannan Greenreality -sivuilta. Kampanjalle on luotu myös Facebook-tapahtuma.

Kampanjaan osallistuvia kannustetaan somettamaan #zeropollutionhour ja #tuntitoukokuussa merkintöjä käyttäen ja ilmoittamaan siivouspaikkansa karttaan Maptionnaire-karttapalvelussa. Kartta avautuu käyttöön toukokuussa.

Lahti ja Lappeenranta näyttävät esimerkkiä paikalliskampanjoilla

Siivoushaasteeseen voi osallistua kuka vain yksityishenkilönä tai isommalla porukalla. Kampanjan voi järjestää myös isompana paikalliskampanjana, kuten Lahti ja Lappeenranta tekevät.

Lahdessa järjestetään Siisti Lahti -kampanja (#siistilahti), joka kestää koko toukokuun ajan. Lahtelaiset asukkaat ja yhdistykset voivat osallistua haasteeseen siivoamalla yhteisiä alueita. Myös Lahden koululaiset osallistuvat perinteisellä siivoustalkoopäivällään haasteeseen.

Haasteen aikana kerätyt roskat voi viedä yleiseen jäteastiaan tai omaan jäteastiaan. Talkoot voi sopia etukäteen, jos roskamäärän odotetaan olevan suuri. Kaupunki tukee yhteisöjen ennalta sovittuja talkoita lainaamalla välineitä ja kuljettamalla roskat pois. Ohjeet talkoiden järjestämiseen löytyvät Siivoustalkoot-sivuilta.

Siivouskampanja on osa Euroopan unionin vihreää viikkoa

Lahti ja Lappeenranta seuraavat kampanjan edistymistä sosiaalisen median kanavien kautta esimerkiksi osallistujien määrän sekä hästägien perusteella.

Lahden ja Lappeenrannan yhteiskampanja on osa EU Green Week -tapahtumia. Tänä vuonna EU:n teema keskittyy nollapäästötavoitteisiin.

Lahti ja Lappeenranta ovat tänä vuonna EU:n palkitsemia vihreitä kaupunkeja. Lahti on Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021 ja Lappeenranta European Green Leaf 2021 -kaupunki.

Kampanjassa noudatetaan voimassa olevia koronarajoituksia.

Lisätietoja

Ilmoitukset ja tietoja siivoustalkoista:

vihervalvoja Maija Näveri, p. 044 416 4714, maija.naveri@lahti.fi

Koulujen siivoustalkoot:

ympäristökasvattaja Emma Marjamäki, p. 044 416 4951, emma.marjamaki@lahti.fi