Lahden paikallisliikenteeseen tulossa ensi vuonna odotettua enemmän sähköbusseja - Lahti

Lahden paikallisliikenteeseen tulossa ensi vuonna odotettua enemmän sähköbusseja

Koiviston auto Oy on voittanut Lahden seudullisen joukkoliikenteen tarjouskilpailun uusien runkolinjojen sekä niitä täydentävien linjojen liikennöinnistä. Tämän myötä Lahteen saadaan 17 uutta sähköbussia ja 12 bussia, jotka käyttävät polttoaineenaan toisen sukupolven uusiutuvaa biodieseliä. Liikennöinti alkaa heinäkuussa 2021.

Linja-autojen käyttövoiman muutos on Lahdessa nopeaa

Sähköbussit ovat merkittävä askel kohti Lahden tavoitetta olla hiilineutraali vuoteen 2025 mennessä. Liikenteen osalta tavoitteena on päästöjen väheneminen noin 50 %. Sähköbussiliikenne on lähipäästötöntä, hiljaista ja käyttäjäystävällistä.

Lahden seudun liikenteessä ajavien autojen käyttövoimien muutos on ollut nopeaa. Ensimmäiset uusiutuvaa biodieseliä polttoaineena käyttävät linja-autot aloittivat kesällä 2020. Ensi kesänä sähköbussien aloittaessa liikennöinnin jo yli puolet autoista (58 %) käyttää vaihtoehtoista polttoainetta. 17% autoista on sähköbusseja ja 40% hyödyntää käyttövoimana uusiutuvaa biodieseliä.

Ympäristöpääkaupunki näkyy sähköbussien ilmeessä

Tuleville sähköbusseille on suunniteltu oma, LSL:n siniseen teemaan sopiva teippaus. Kuosissa haluttiin tuoda esiin Lahden juhlavuosi Euroopan ympäristöpääkaupunkina.

Sähköbussien kuvitus pohjautuu LSL:n ”Hongankolistaja”-teemaan, joka on saanut alun perin inspiraation Päijät-Hämeen puhtaista metsistä. Teippauksessa vihreä sähköjohto kietoutuu sinisen maapallon ympärille.

Kuosi tuo visuaalisessa muodossa esiin ympäristöpääkaupungin sanomaa siitä, että Suomen ensimmäisenä suurena hiilineutraalina kaupunkina Lahti näyttää suuntaa niin Suomen muille kaupungeille kuin kansainvälisestikin.

Sähköbussit osoittautuneet koekäytössä miellyttäviksi

Yhtiöllä on ollut jo useamman kuukauden ajan yksi sähköbussi koekäytössä Lahden linjaliikenteessä. Kokeilusta on saatu hyödyllistä kokemusta laajenevaa sähköbussiliikennettä varten. Autojen toimintasäde on noin 200 kilometriä ja autot ladataan ainoastaan varikolla.

”Auto on ollut ajossa suunnitellun mukaisesti kesäkuun alusta alkaen muutamia päiviä lukuun ottamatta. Matkustajat ja kuljettajat ovat olleet autoon tyytyväisiä, etenkin auton hiljaiseen ja tasaiseen kulkuun”, kertoo Koiviston Auto Oy:n liikennepäällikkö Kari Sillman.

Median yhteydenotot:

Lahden seudun liikenne
Katja Suhonen
Joukkoliikennepäällikkö
p. 044 416 4658