Korkeakoulut Lahdessa koostivat ympäristöteemaisen opintotarjottimen ympäristöpääkaupunkivuoden kunniaksi - Lahti

Korkeakoulut Lahdessa koostivat ympäristöteemaisen opintotarjottimen ympäristöpääkaupunkivuoden kunniaksi

Lahdessa toimivien korkeakoulujen tutkimustyö on ollut merkittävä menestystekijä Lahden matkassa ympäristökaupungiksi. Tieteen tekemisen lisäksi Lahdessa on tarjolla runsaasti kaikille avointa ympäristöteemaista koulutusta, joka on nyt koottu yhteen.

Maaliskuussa avautunut, ympäristöpääkaupunkivuoden kunniaksi maksuton Ymmärrä ympäristöä -johdantokurssi kokoaa yhteen lahtelaista ympäristöalan ja kestävän kehityksen korkeakouluosaamista yhdeksi opintokokonaisuudeksi. Johdantokurssi liittyy paikallisten korkeakoulujen yhdessä rakentamaan Näkökulmia ympäristökysymyksiin –opintotarjottimeen.

–Nimensä mukaisesti johdantokurssi johdattaa mahdollisimman kansantajuisesti ympäristöpääkaupunkivuoden kärkiteemoihin. Sisältö on suunniteltu erityisesti kaikille lahtelaisille, mutta avoin oppimisympäristö on tietysti avoin myös muille kiinnostuneille, kertoo kehittämispäällikkö Riitta AhoHelsingin yliopiston koulutus ja kehittämispalvelut HY+:sta.

Ympäristöpääkaupungin kärkiteemoja ovat hiilineutraali elämä, osallisuus, kiertotaloussekä luonto ja vesi. Johdantokurssi tarjoaa pikaperehdytyksen näihin teemoihin muun muassa avaamalla kaupunkipuistojen merkitystä kaupunkilaisille, veden kierto(taloutta)ja liikkumisen henkilökohtaista päästökauppaa.

Teemoja ja luennoitsijoita johdantokurssilla on kaikkiaan yhdeksän. Asiantuntijat edustavat Lahdessa toimivia korkeakouluja eli Helsingin yliopistoa, LUT-yliopistoa sekä LAB-ammattikorkeakoulua. Ympäristöpääkaupungin puheenvuoron tarjoaa ohjelmajohtaja Saara Vauramo.

Aho toivoo maksuttoman johdantokurssin toimivan innoittajana esimerkiksi yrityksille, jotka voisivat kehittää vastuullisuustoimintaansa henkilöstöä kouluttamalla. Kaikkiaan Näkökulmia ympäristökysymyksiin -opintotarjottimelta löytyy 18 pääosin verkossa toteutettavaa opintokokonaisuutta, jotka on valikoitu Helsingin yliopiston, LAB-ammattikorkeakoulun ja LUT-yliopiston avoimien opintojen tarjonnasta.

–­Johdantokurssin voi hyvin käydä myös ilman suurempia jatko-opintoajatuksia yleissivistävänä korona-ajan ajanvietteenä nyt, kun kotonaoloakin taas suositellaan, Aho toteaa.

Ymmärrä ympäristöä -kurssi tarjoaa myös esimerkiksi yläkoulujen ja lukioiden opettajille uusia ajatuksia ympäristöasioiden opettamiseen. Mikäli oppilaitos tai vaikka yritys haluaisi organisaatiolleen oman kurssialustan, ja toimia näin omassa suljetussa ryhmässä, sekin onnistuu.

–Toiveenamme on, että mahdollisimman moni asukas, opettaja ja yrityksen edustaja löytäisi tuotetun materiaalin äärelle, joten teemme mielellämme yhteistyötä moneen suuntaan, Aho toteaa.

Lisätiedot

Johdantokurssi:

Riitta Aho, Helsingin yliopiston koulutus-ja kehittämispalvelut HY+
p. 050 448 7170
riitta.aho@hyplus.fi

Opintotarjotin:

Tuija Kettunen Helsingin yliopiston Digitaalisen opetuksen ja jatkuvan oppimisen palvelut, Avoin yliopisto
p. 029 412 0265
tuija.kettunen@helsinki.fi

Päivi KuosmanenLUT-yliopisto/LAB-ammattikorkeakoulu, Avoin korkeakoulu ja kouluyhteistyö
p.0447081754
paivi.kuosmanen@lut.fi

Ilmoittautuminen kurssille