Kestävämpään elämään on monta erilaista tietä – neljä lahtelaista kokeili 1,5 asteen elämäntapaa - Lahti

Kestävämpään elämään on monta erilaista tietä – neljä lahtelaista kokeili 1,5 asteen elämäntapaa

Kolmessa suomalaisessa kaupungissa kokeiltiin ja kuviteltiin asukkaiden kestäviä valintoja. Tavoitteena oli osallistujien hiilijalanjäljen merkittävä pudotus. Energiakäännöksen ansiosta lahtelaisten hiilijalanjälki oli jo valmiiksi muita koekaupunkeja matalampi. Lahdesta 1,5 asteen ilmastotavoitteen työstämisessä olivat mukana opiskelija Eveliina Hämeenoja, kansanedustaja Rami Lehto, kätilö-terveydenhoitaja Niina Olenius ja Apulanta-yhtyeen rumpali Simo “Sipe” Santapukki.

Selvityksessä todettiin, että ilmastotavoitteen mukainen elämä on jo monien ulottuvilla. Valinnat eivät ole pelkästään helppoja tai kaikille mahdollisia. Ihmiset pystyvät kuitenkin kuvittelemaan tekevänsä tekoja, joilla hiilijalanjäljet pienenevät kestävälle tasolle.

1,5 asteen ilmastotavoitteen saavuttamiseksi keskivertosuomalaisen on pienennettävä hiilijalanjälkeään neljäsosaan nykyisestä vuoteen 2030 mennessä. Mukana olleet koehenkilöt kuvittelivat työkalun, eli Ilmastopalapelin, avulla omaan arkeensa muutoksia, joilla heidän hiilijalanjälkensä pienenee lähelle 2 500 hiilidioksidiekvivalenttikiloa. Keskivertosuomalaisen jalanjälki on 10 000 kg hiilidioksidiekvivalenttia.

Muutokset hiilijalanjälkeen edellyttävät pieniä ja suuria tekoja

Kaiken pitää lähteä ihmisten omasta tahdosta
Meidän ei pidä joutua tekemään valintoja pakolla vaan vapaaehtoisesti, korostaa kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Rami Lehto.

Vapaa-ajan matkustamisen päästöjä on vaikea vähentää
Tiedän, ettei lentäminen ole hyväksi ilmastolle, mutta kokonaan kaukomatkoista luopuminen on minulle todella vaikea ajatus. Mökki on vähentänyt halua lähteä ulkomaille yhtä usein, mutta haluan silti matkustaa tulevaisuudessakin, pohtii kätilö-terveydenhoitaja Niina Olenius.

Talvipyöräily edellyttää hyvin huollettuja reittejä
Minun on ollut helppoa vähentää asumisen ja kulutuksen päästöjä. Pääsisin 2030 tasolle alkamalla talvipyöräilijäksi, mutta onko minusta siihen kuitenkaan? Suomen talveen sopiva pyörä ja varusteet ovat avainasemassa, hyvin huollettuja reittejä tulisi olla myös tarjolla. Pyöräilyn on oltava turvallista kelillä kuin kelillä, sanoo Apulanta-yhtyeestä tuttu Simo Santapukki.

Shoppailun tilalle pitäisi löytyä uusi harrastus
Tiedän, että minun pitäisi shoppailla vähemmän ja keksiä tilalle joku muu harrastus. Ainakin voisin pitää parempaa huolta jo omistamistani tavaroista, jotta ne kestävät pidempään, pohtii opiskelija Eveliina Hämeenoja.

Lahden lisäksi Oulu ja Tampere mukana selvityksessä

Ajatushautomo Demos Helsinki selvitti yhdessä Lahden, Oulun ja Tampereen sekä yhteensä 12 kaupunkilaisen kanssa, että 1,5 asteen ilmastotavoite on saavutettavissa kaupunkilaisilla elämäntavoilla.

Asukkaiden valintojen lisäksi kaupungeilla on erityinen mahdollisuus edistää 1,5 asteen tavoitetta. Kaupunkien tekemät muutokset kaukolämmön tuotannossa ja siirtyminen vähähiilisempiin joukkoliikennevälineisiin pienentävät jalanjälkeä ikään kuin automaattisesti. Lahtelaisilla tämä näkyy jo: hiilijalanjäljet ovat pienentyneet uusiutuvan kaukolämmön ansiosta.

Selvityksen toteuttivat yhteistyössä Lahden, Tampereen ja Oulun kaupungit, Kestävä Lahti -säätiö, Sitra, Demos Helsinki ja D-mat.

Tutustu yksilöllisiin muutosmatkoihin:

Opiskelija Eveliina Hämeenoja

Kansanedustaja Rami Lehto

Kätilö-terveydenhoitaja Niina Olenius

Apulanta-yhtyeen rumpali Simo “Sipe” Santapukki